Pączki zrób w ten sposób. Będą puszyste i długo zachowają świeżość

Ta receptura powinna znaleźć się w każdym przepiśniku. Genialne pączki siostry Anastazji skradną serca nie tylko prawdziwych łasuchów. Ten deser zachwyci wszystkich.

Zobacz przepis na tradycyjne pączki Zobacz przepis na tradycyjne pączki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Chrupiące, z jasną obwódką i puszyste jak chmurka pączki zrobisz dzięki tradycyjnej recepturze siostry Anastazji. Idealnie pączki wymagają dokładnej pracy bez pośpiechu. Uzbrojony w cierpliwość i odpowiednie składniki wyczarujesz genialny karnawałowy deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Imprezowe łyżeczki z łososiem to gotowa receptura na udanego sylwestra

Jak zrobić puszyste pączki z białą obwódką?

Chcąc przygotować idealne, puszyste pączki, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Po pierwsze - zadbaj o to, by ciasto było leciutkie, dobrze wyrośnięte. Nie skracaj tego procesu, gdyż za mało wyrośnięte pączki staną się ciężkie i nasiąkną tłuszczem. Natomiast jeśli ciasto jest zbyt "luźne", wydaje się przerośnięte, zagnieć je przed wałkowaniem, by nieco je odgazować. Nigdy jednak nie podsypuj wałkowanego ciasta zbyt dużą ilością mąki - im więcej mąki, tym cięższe i mniej puszyste pączki powstaną.

Idealnie wyrośnięte pączki podczas smażenia będą unosić się na tłuszczu zanurzone do połowy, dzięki czemu wokół słodkiej bułki utworzy się biały pierścień, będący fragmentem niezarumienionego ciasta. Pączki smaż na tłuszczu rozgrzanym do ok. 175 st. C. Do tego celu użyj tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, np. smalcu czy oleju rzepakowego.

Tradycyjne pączki siostry Anastazji ze słodkim wnętrzem skradną serca nie tylko łasuchów
Tradycyjne pączki siostry Anastazji ze słodkim wnętrzem skradną serca nie tylko łasuchów © Pixabay

Tradycyjne pączki siostry Anastazji. Przepis

Składniki:

Ciasto na pączki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 100 g drożdży świeżych,
  • 190 g margaryny roślinnej,
  • 8 żółtek,
  • 250 ml mleka,
  • 20 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki spirytusu,

Dodatkowo:

  • dżem lub marmolada,
  • tłuszcz do smażenia,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. W misce umieść przesianą mąkę. Zrób w niej wgłębienie, a do środka wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru i wlej pół szklanki letniego mleka. Zaczyn delikatnie wyrób dłonią, a następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Żółtka z cukrem i szczyptą soli ubij trzepaczką w kąpieli wodnej.
  3. Margarynę rozpuść w rondelku.
  4. Do wyrośniętego zaczynu dodaj żółtka. Zacznij wyrabiać ciasto.
  5. Podczas wyrabiania dodaj pozostałe mleko, rozpuszczoną margarynę i 4 łyżki spirytusu.
  6. Ciasto będzie gotowe, kiedy zacznie odchodzić od dłoni.
  7. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
  8. Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko na stolnicy lekko oprószonej mąką. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 5 mm.
  9. Z ciasta wytnij koła od szklanki. Na każde koło wyłóż łyżkę nadzienia i przykryj drugim kołem, sklejając brzegi.
  10. Tak przygotowane pączki ułóż w dużych odstępach, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
  11. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do 175 st. C. Na gorący tłuszcz wrzucaj pączki i smaż je na wolnym ogniu pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło.
  12. Po przewróceniu na drugą stronę należy pączki smażyć bardzo wolno i bez przykrycia.
  13. Usmażone pączki wyjmij z tłuszczu i przestudzone posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane