Pączki zrób w ten sposób. Będą puszyste i długo zachowają świeżość
Ta receptura powinna znaleźć się w każdym przepiśniku. Genialne pączki siostry Anastazji skradną serca nie tylko prawdziwych łasuchów. Ten deser zachwyci wszystkich.
11.01.2024 | aktual.: 11.01.2024 15:21
Chrupiące, z jasną obwódką i puszyste jak chmurka pączki zrobisz dzięki tradycyjnej recepturze siostry Anastazji. Idealnie pączki wymagają dokładnej pracy bez pośpiechu. Uzbrojony w cierpliwość i odpowiednie składniki wyczarujesz genialny karnawałowy deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić puszyste pączki z białą obwódką?
Chcąc przygotować idealne, puszyste pączki, należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Po pierwsze - zadbaj o to, by ciasto było leciutkie, dobrze wyrośnięte. Nie skracaj tego procesu, gdyż za mało wyrośnięte pączki staną się ciężkie i nasiąkną tłuszczem. Natomiast jeśli ciasto jest zbyt "luźne", wydaje się przerośnięte, zagnieć je przed wałkowaniem, by nieco je odgazować. Nigdy jednak nie podsypuj wałkowanego ciasta zbyt dużą ilością mąki - im więcej mąki, tym cięższe i mniej puszyste pączki powstaną.
Zobacz także
Idealnie wyrośnięte pączki podczas smażenia będą unosić się na tłuszczu zanurzone do połowy, dzięki czemu wokół słodkiej bułki utworzy się biały pierścień, będący fragmentem niezarumienionego ciasta. Pączki smaż na tłuszczu rozgrzanym do ok. 175 st. C. Do tego celu użyj tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, np. smalcu czy oleju rzepakowego.
Tradycyjne pączki siostry Anastazji. Przepis
Składniki:
Ciasto na pączki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 100 g drożdży świeżych,
- 190 g margaryny roślinnej,
- 8 żółtek,
- 250 ml mleka,
- 20 g cukru,
- szczypta soli,
- 4 łyżki spirytusu,
Dodatkowo:
- dżem lub marmolada,
- tłuszcz do smażenia,
- cukier puder.
Przygotowanie:
- W misce umieść przesianą mąkę. Zrób w niej wgłębienie, a do środka wkrusz drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru i wlej pół szklanki letniego mleka. Zaczyn delikatnie wyrób dłonią, a następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia.
- Żółtka z cukrem i szczyptą soli ubij trzepaczką w kąpieli wodnej.
- Margarynę rozpuść w rondelku.
- Do wyrośniętego zaczynu dodaj żółtka. Zacznij wyrabiać ciasto.
- Podczas wyrabiania dodaj pozostałe mleko, rozpuszczoną margarynę i 4 łyżki spirytusu.
- Ciasto będzie gotowe, kiedy zacznie odchodzić od dłoni.
- Gotowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć krótko na stolnicy lekko oprószonej mąką. Następnie rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 5 mm.
- Z ciasta wytnij koła od szklanki. Na każde koło wyłóż łyżkę nadzienia i przykryj drugim kołem, sklejając brzegi.
- Tak przygotowane pączki ułóż w dużych odstępach, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do 175 st. C. Na gorący tłuszcz wrzucaj pączki i smaż je na wolnym ogniu pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło.
- Po przewróceniu na drugą stronę należy pączki smażyć bardzo wolno i bez przykrycia.
- Usmażone pączki wyjmij z tłuszczu i przestudzone posyp cukrem pudrem.