Ten ciepły napój wspiera odchudzanie i bosko smakuje. Pij zamiast kakao, a szybko zauważysz efekty
Jeśli zimową porą często nachodzi cię na kubek gorącego kakao, to i ten smaczny, korzenny napój na pewno przypadnie ci do gustu. To nie tylko kwestia kulinarnych preferencji, ale i sprytnego planu na wsparcie odchudzania. Kosztuje drobne, a efekty są warte więcej niż złoto!
23.01.2024 | aktual.: 23.01.2024 18:47
Mniej więcej w połowie zimy wielu z nas odczuwa już ten sam uporczywy problem. Nazwijmy go wprost. Oponka. Świąteczne sałatki jarzynowe, ciasta i mniej aktywności fizycznej już teraz dały się we znaki, a przed nami — o, zgrozo — jeszcze tłusty czwartek. Wiele osób w tym momencie może zacząć panikować. My, zamiast tego, wolimy wcielić w życie prosty plan na wsparcie odchudzania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podstawa i dodatki
Zanim zdradzimy ci nasz pomysł na zimowy napój na odchudzanie, pozwól, że przypomnimy jedną rzecz. Nic — i podkreślmy to bardzo wyraźnie — nic nie jest w stanie w procesie zrzucania zbędnych kilogramów zastąpić zdrowej, urozmaiconej w składniki odżywcze diety, aktywności fizycznej i prawidłowego nawodnienia. Odchudzające panaceum nie istnieje. To jednak nie oznacza, że życia nie można sobie trochę ułatwiać. A właśnie w tej kwestii ważną rolę może odegrać korzenny napój z gałką muszkatołową!
Zamiast kakao
Ustaliliśmy już, że chodzi nam o picie, w którym główną rolę odgrywa gałka muszkatołowa. Dlaczego właśnie ten składnik jest taki pomocny w odchudzaniu? To bardzo proste. Zagłębmy się w niewielki świat mikroelementów i przyjrzyjmy temu, co skrywa ta wyjątkowa przyprawa.
Najważniejszym składnikiem gałki muszkatołowej są przeciwutleniacze, o których to właściwościach można by pisać poezję. Co więcej, ta pochodząca z Wysp Korzennych przyprawa to również porządne źródło niezbędnego podczas odchudzania błonnika. Ten duet to potężna broń na nadprogramowe kilogramy. Wyliczmy to w punktach:
- błonnik wzmaga i utrzymuje uczucie sytości
- przeciwutleniacze wspierają odporność, ale również przyspieszają metabolizm
- gałka muszkatołowa stymuluje wydzielanie kwasów żołądkowych
Prawda, że brzmi wspaniale? Pozostaje pytanie: jak to pić? Tak jak już wspomnieliśmy, zamiast kakao. To oznacza, że gałkę muszkatołową warto wymieszać w gorącym mleku i wypić na spokojnie, rozkoszując się smakiem. Pamiętajmy jednak, że gałka muszkatołowa i mleko to również tłuszcze, dlatego warto sięgać po taki napój nie częściej, niż raz na dwa dni. Smacznego!