Na wakacjach we Włoszech jadłam to ciasto. Teraz sama je piekę

Włochy to kraj pizzą i pastą płynący, ale nie brakuje w nim również słodkich przysmaków. Podczas wakacyjnego wyjazdu spróbowałam tam po raz pierwszy pyszne ciasto z winogronem. Tak bardzo przypadało mi do gustu, że przepis zabrałam ze sobą do domu i regularnie piekę je dla moich bliskich.

Ciasto z winogronem - PysznościCiasto z winogronem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Janna Danilova
Ewa Malinowska

Kiedy we wrześniu rozpoczyna się winobranie w prowincji Mantua, włoskie gospodynie odkurzają ten przepis i pieką ten deser na potęgę. Miękkie ciasto skrywa bowiem to, co podczas winobrania najważniejsze, czyli winogrono. To ciasto jest niesamowicie pyszne w swojej prostocie, a dodatek nietypowych (jak na wypieki) owoców świetnie przełamuje słodycz ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Ciasto z winogronem

Kiedy myślimy o cieście z owocami, pierwszym skojarzeniem są jabłka, gruszki, truskawki czy maliny. W prowincji Mantua króluje buffetta mantovana — pyszne ciasto, które śmiało można porównać do polskich placków z owocami. Sęk w tym, że zamiast tradycyjnych dodatków, na wierzchu lądują soczyste, dojrzałe winogrona.

Ciasto z winogronem - Pyszności
Ciasto z winogronem - Pyszności © Canva | Janna Danilova

Włosi uwielbiają delektować się nią po południu, popijając aromatyczną herbatą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zjeść ją na śniadanie i rozpocząć dzień słodkim akcentem.

Składniki:

  • 400 g ciemnych winogron (najlepiej bezpestkowych),
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 16 g proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej),
  • szczypta soli,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myję winogrona i osuszam je ręcznikiem papierowym.
  2. Połowę winogron obtaczam w mące.
  3. W misce miksuję jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę.
  4. Do ubitej masy stopniowo dodaję mleko i rozpuszczone masło, cały czas miksując.
  5. Następnie stopniowo wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję do połączenia składników.
  6. Na koniec do ciasta dodaję winogrona obtoczone w mące i delikatnie mieszam.
  7. Ciasto wykładam do formy, o średnicy ok. 20-22 cm, wyrównuję łyżką i układam na wierzchu pozostałe winogrona.
  8. Piekę ciasto przez około 40-50 minut w 180 st. Celsjusza, aż do tzw. suchego patyczka.

Upieczone i przestudzone ciasto dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯