Na wakacjach we Włoszech jadłam to ciasto. Teraz sama je piekę

Włochy to kraj pizzą i pastą płynący, ale nie brakuje w nim również słodkich przysmaków. Podczas wakacyjnego wyjazdu spróbowałam tam po raz pierwszy pyszne ciasto z winogronem. Tak bardzo przypadało mi do gustu, że przepis zabrałam ze sobą do domu i regularnie piekę je dla moich bliskich.

Ciasto z winogronem - PysznościCiasto z winogronem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Janna Danilova
Ewa Malinowska

Kiedy we wrześniu rozpoczyna się winobranie w prowincji Mantua, włoskie gospodynie odkurzają ten przepis i pieką ten deser na potęgę. Miękkie ciasto skrywa bowiem to, co podczas winobrania najważniejsze, czyli winogrono. To ciasto jest niesamowicie pyszne w swojej prostocie, a dodatek nietypowych (jak na wypieki) owoców świetnie przełamuje słodycz ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Ciasto z winogronem

Kiedy myślimy o cieście z owocami, pierwszym skojarzeniem są jabłka, gruszki, truskawki czy maliny. W prowincji Mantua króluje buffetta mantovana — pyszne ciasto, które śmiało można porównać do polskich placków z owocami. Sęk w tym, że zamiast tradycyjnych dodatków, na wierzchu lądują soczyste, dojrzałe winogrona.

Ciasto z winogronem - Pyszności
Ciasto z winogronem - Pyszności © Canva | Janna Danilova

Włosi uwielbiają delektować się nią po południu, popijając aromatyczną herbatą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zjeść ją na śniadanie i rozpocząć dzień słodkim akcentem.

Składniki:

  • 400 g ciemnych winogron (najlepiej bezpestkowych),
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 16 g proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej),
  • szczypta soli,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myję winogrona i osuszam je ręcznikiem papierowym.
  2. Połowę winogron obtaczam w mące.
  3. W misce miksuję jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę.
  4. Do ubitej masy stopniowo dodaję mleko i rozpuszczone masło, cały czas miksując.
  5. Następnie stopniowo wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję do połączenia składników.
  6. Na koniec do ciasta dodaję winogrona obtoczone w mące i delikatnie mieszam.
  7. Ciasto wykładam do formy, o średnicy ok. 20-22 cm, wyrównuję łyżką i układam na wierzchu pozostałe winogrona.
  8. Piekę ciasto przez około 40-50 minut w 180 st. Celsjusza, aż do tzw. suchego patyczka.

Upieczone i przestudzone ciasto dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki