Na wakacjach we Włoszech jadłam to ciasto. Teraz sama je piekę

Włochy to kraj pizzą i pastą płynący, ale nie brakuje w nim również słodkich przysmaków. Podczas wakacyjnego wyjazdu spróbowałam tam po raz pierwszy pyszne ciasto z winogronem. Tak bardzo przypadało mi do gustu, że przepis zabrałam ze sobą do domu i regularnie piekę je dla moich bliskich.

Ciasto z winogronem - PysznościCiasto z winogronem - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Janna Danilova
Ewa Malinowska

Kiedy we wrześniu rozpoczyna się winobranie w prowincji Mantua, włoskie gospodynie odkurzają ten przepis i pieką ten deser na potęgę. Miękkie ciasto skrywa bowiem to, co podczas winobrania najważniejsze, czyli winogrono. To ciasto jest niesamowicie pyszne w swojej prostocie, a dodatek nietypowych (jak na wypieki) owoców świetnie przełamuje słodycz ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Ciasto z winogronem

Kiedy myślimy o cieście z owocami, pierwszym skojarzeniem są jabłka, gruszki, truskawki czy maliny. W prowincji Mantua króluje buffetta mantovana — pyszne ciasto, które śmiało można porównać do polskich placków z owocami. Sęk w tym, że zamiast tradycyjnych dodatków, na wierzchu lądują soczyste, dojrzałe winogrona.

Ciasto z winogronem - Pyszności
Ciasto z winogronem - Pyszności © Canva | Janna Danilova

Włosi uwielbiają delektować się nią po południu, popijając aromatyczną herbatą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zjeść ją na śniadanie i rozpocząć dzień słodkim akcentem.

Składniki:

  • 400 g ciemnych winogron (najlepiej bezpestkowych),
  • 350 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g rozpuszczonego masła,
  • 16 g proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej),
  • szczypta soli,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myję winogrona i osuszam je ręcznikiem papierowym.
  2. Połowę winogron obtaczam w mące.
  3. W misce miksuję jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę.
  4. Do ubitej masy stopniowo dodaję mleko i rozpuszczone masło, cały czas miksując.
  5. Następnie stopniowo wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję do połączenia składników.
  6. Na koniec do ciasta dodaję winogrona obtoczone w mące i delikatnie mieszam.
  7. Ciasto wykładam do formy, o średnicy ok. 20-22 cm, wyrównuję łyżką i układam na wierzchu pozostałe winogrona.
  8. Piekę ciasto przez około 40-50 minut w 180 st. Celsjusza, aż do tzw. suchego patyczka.

Upieczone i przestudzone ciasto dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy