Na wakacjach we Włoszech jadłam to ciasto. Teraz sama je piekę
Włochy to kraj pizzą i pastą płynący, ale nie brakuje w nim również słodkich przysmaków. Podczas wakacyjnego wyjazdu spróbowałam tam po raz pierwszy pyszne ciasto z winogronem. Tak bardzo przypadało mi do gustu, że przepis zabrałam ze sobą do domu i regularnie piekę je dla moich bliskich.
15.02.2024 10:37
Kiedy we wrześniu rozpoczyna się winobranie w prowincji Mantua, włoskie gospodynie odkurzają ten przepis i pieką ten deser na potęgę. Miękkie ciasto skrywa bowiem to, co podczas winobrania najważniejsze, czyli winogrono. To ciasto jest niesamowicie pyszne w swojej prostocie, a dodatek nietypowych (jak na wypieki) owoców świetnie przełamuje słodycz ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto z winogronem
Kiedy myślimy o cieście z owocami, pierwszym skojarzeniem są jabłka, gruszki, truskawki czy maliny. W prowincji Mantua króluje buffetta mantovana — pyszne ciasto, które śmiało można porównać do polskich placków z owocami. Sęk w tym, że zamiast tradycyjnych dodatków, na wierzchu lądują soczyste, dojrzałe winogrona.
Włosi uwielbiają delektować się nią po południu, popijając aromatyczną herbatą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zjeść ją na śniadanie i rozpocząć dzień słodkim akcentem.
Składniki:
- 400 g ciemnych winogron (najlepiej bezpestkowych),
- 350 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g rozpuszczonego masła,
- 16 g proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej),
- szczypta soli,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie myję winogrona i osuszam je ręcznikiem papierowym.
- Połowę winogron obtaczam w mące.
- W misce miksuję jajka z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę.
- Do ubitej masy stopniowo dodaję mleko i rozpuszczone masło, cały czas miksując.
- Następnie stopniowo wsypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję do połączenia składników.
- Na koniec do ciasta dodaję winogrona obtoczone w mące i delikatnie mieszam.
- Ciasto wykładam do formy, o średnicy ok. 20-22 cm, wyrównuję łyżką i układam na wierzchu pozostałe winogrona.
- Piekę ciasto przez około 40-50 minut w 180 st. Celsjusza, aż do tzw. suchego patyczka.
Upieczone i przestudzone ciasto dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!