Ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Jest dużo lepsze niż w cukierni

Upiecz szybkie ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Receptura pochodzi od popularnej jurorki i miłośniczki gotowania - Ewy Wachowicz. Możesz być pewny, że będzie to ciasto, które rozpływa się w ustach.

ObrazekCiasto drożdżowe z sezonowymi owocami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ma nic lepszego niż szybkie i smaczne ciasto. Jeśli jesteś miłośnikiem pieczenia, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że w sezonie letnim możesz wykorzystać popularne sezonowe owoce. Jest ich pełno, są stosunkowo tanie, a smakują wspaniale. Do tego ciasta możesz śmiało wykorzystać wiśnie,maliny, truskawki, morele, śliwki czy inne twoje ulubione owoce. To deser, o którym marzy każdy miłośnik słodkości. Jest dużo lepsze niż w cukierni.

Ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami

Marzysz o aromatycznym, puszystym i pełnym sezonowych smaków cieście drożdżowym? Chcesz przekonać siebie i swoich bliskich, że domowe wypieki są znacznie lepsze niż te kupione w cukierni? Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie! Przedstawiamy przepis na ciasto drożdżowe z wykorzystaniem świeżych, sezonowych owoców, które z pewnością zachwyci twoje podniebienie i zdobędzie serca wszystkich, którzy je spróbują. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak przygotować to wyjątkowe danie.

Obrazek
Sezonowe owoce możesz wykorzystać do ciasta drożdżowego - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami

Ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świeże, soczyste owoce w połączeniu z puszystym, aromatycznym ciastem sprawiają, że to danie jest znacznie lepsze niż cukierniane wypieki. Receptura pochodzi z książki Ewy Wachowicz, więc na pewno będzie smacznie.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1,5 kg ulubionych owoców sezonowych (mogą to być np. wiśnie, maliny, truskawki, śliwki),
  • 50 g cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • duże jajko,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • skórka starta z jednej cytryny.

Składniki kruszonki:

  • 100 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • duża łyżka cukru waniliowego,
  • 80 g masła.
Obrazek
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste - Pyszności; Foto Canva.com

Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi - przygotowanie krok po kroku

Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu i zachwycenia swoich bliskich tym niebiańskim ciastem drożdżowym.

  1. Rozpocznij przygotowanie ciasta od zaczynu. Wlej mleko do rondelka i podgrzej je na średnim ogniu, aż będzie letnie. Zdejmij rondel z ognia i dodaj świeże drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj składniki. Umieść przygotowany zaczyn w ciepłym miejscu i pozostaw na około 20 minut.
  2. Następnie przesiej pozostałą część mąki do miski i dodaj zaczyn. Energicznie wyrób ciasto, aż składniki całkowicie się połączą. Przykryj miskę i pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
  3. Do wyrośniętego ciasta dodaj startą skórkę cytrynową, sok z cytryny, cukier waniliowy, rozpuszczone masło i jajko. Wyrabiaj wszystkie składniki dokładnie, aby powstałe ciasto było elastyczne i miękkie. Ponownie pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Posiekaj masło na drobne kawałki i umieść je w misce razem z przesianą mąką i cukrem. Dodaj również cukier waniliowy i wyrabiaj składniki, aż powstaną grudki kruszonki.
  5. Przełóż wyrośnięte ciasto na blat posypany mąką i rozwałkuj je na rozmiar wybranej blaszki. Przenieś ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułóż wydrążone owoce i posyp je przygotowaną wcześniej kruszonką.
  6. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20-25 minut. Po wyjęciu ciasto pozostaw do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇