Wrzuć do woreczka wszystkie składniki i włóż do mikrofali. To najlepszy trik na ciasto drożdżowe

Chcesz, żeby ciasto drożdżowe wyszło puszyste? Jest na to bardzo prosty sposób. Potrzebujesz tylko woreczka i mikrofalówki. Dzięki temu twój wypiek będzie niesamowicie pyszny.

ObrazekCiasto drożdżowe w mikrofalówce (Youtube)
Paulina Hermann

Przygotowywanie drożdżaka jest długotrwałe i żmudne. Na szczęście to może się zmienić, gdyż istnieje ciekawy patent, dzięki któremu przyspieszymy proces. Zanim włożymy go do piekarnika, możemy umieścić go woreczku strunowym i wstawić do piekarnika. Brzmi nieprawdopodobnie, prawda? Jednak dzięki temu ciasto będzie o wiele lepsze. Czasem warto sobie trochę pomóc i wypróbować sposoby, które wydają się dziwne.

Ciasto drożdżowe z mikrofalówki. Jak je zrobić?

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki, czyli:

  • 100 ml mleka,
  • 250 gram mąki,
  • 25 gram cukru,
  • 4 gramy suszonych drożdży,
  • 20 ml roztopionego masła,
  • cukier wanilinowy,
  • jajko.

Potrzebujesz także:

  • 80 gram cukru,
  • 150 gram masła,
  • 50 gram płatków migdałowych.
Obrazek
Ciasto drożdżowe (Youtube)

Sposób wykonania

  1. Do woreczka strunowego wsyp cukier, drożdże, cukier wanilinowy, mleko, jajko, mąkę i roztopione masło. Zamknij go szczelnie i dokładnie wygnieć wszystkie składniki. Kiedy już masa będzie odpowiednia, rozgnieć ją palcami. Musi powstać prostokątny placek.
  2. Woreczek włóż do mikrofalówki i połóż obok niego szklankę wody. Ustaw najniższą moc i czas na pół godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto drożdżowe z urządzenia i wyłóż zawartość z woreczka. Cały czas wyrabiaj i podsypuj mąką.
  4. Masę przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odłóż na 10 minut, by ciasto odpoczęło. W masie zrób dziurki i w każdej z nich umieść odrobinę masła.
  5. Na wierzchu ciasta drożdżowego poukładaj płatki migdałów oraz posyp cukier.
  6. Całość piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Ciasto drożdżowe polej lukrem lub posyp pudrem cukrem.

Taki wypiek będzie bardzo wilgotny i puszysty. Już nigdy więcej nie będziesz zmagać się z suchym ciastem. Patent z mikrofalówką w tym przypadku jest bardzo pomocny. Musisz tylko pamiętać, żeby ustawić niską moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt wysoka, wypiek zamieni się w źle wyglądający i smakujący zakalec. Tego chcemy za wszelką cenę uniknąć.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟