PrzepisWrzuć do woreczka wszystkie składniki i włóż do mikrofali. To najlepszy trik na ciasto drożdżowe

Wrzuć do woreczka wszystkie składniki i włóż do mikrofali. To najlepszy trik na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe w mikrofalówce (Youtube)
Ciasto drożdżowe w mikrofalówce (Youtube)

02.07.2023 16:46, aktual.: 02.07.2023 16:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chcesz, żeby ciasto drożdżowe wyszło puszyste? Jest na to bardzo prosty sposób. Potrzebujesz tylko woreczka i mikrofalówki. Dzięki temu twój wypiek będzie niesamowicie pyszny.

Przygotowywanie drożdżaka jest długotrwałe i żmudne. Na szczęście to może się zmienić, gdyż istnieje ciekawy patent, dzięki któremu przyspieszymy proces. Zanim włożymy go do piekarnika, możemy umieścić go woreczku strunowym i wstawić do piekarnika. Brzmi nieprawdopodobnie, prawda? Jednak dzięki temu ciasto będzie o wiele lepsze. Czasem warto sobie trochę pomóc i wypróbować sposoby, które wydają się dziwne.

Ciasto drożdżowe z mikrofalówki. Jak je zrobić?

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki, czyli:

  • 100 ml mleka,
  • 250 gram mąki,
  • 25 gram cukru,
  • 4 gramy suszonych drożdży,
  • 20 ml roztopionego masła,
  • cukier wanilinowy,
  • jajko.

Potrzebujesz także:

  • 80 gram cukru,
  • 150 gram masła,
  • 50 gram płatków migdałowych.
Ciasto drożdżowe (Youtube)
Ciasto drożdżowe (Youtube)

Sposób wykonania

  1. Do woreczka strunowego wsyp cukier, drożdże, cukier wanilinowy, mleko, jajko, mąkę i roztopione masło. Zamknij go szczelnie i dokładnie wygnieć wszystkie składniki. Kiedy już masa będzie odpowiednia, rozgnieć ją palcami. Musi powstać prostokątny placek.
  2. Woreczek włóż do mikrofalówki i połóż obok niego szklankę wody. Ustaw najniższą moc i czas na pół godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto drożdżowe z urządzenia i wyłóż zawartość z woreczka. Cały czas wyrabiaj i podsypuj mąką.
  4. Masę przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odłóż na 10 minut, by ciasto odpoczęło. W masie zrób dziurki i w każdej z nich umieść odrobinę masła.
  5. Na wierzchu ciasta drożdżowego poukładaj płatki migdałów oraz posyp cukier.
  6. Całość piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Ciasto drożdżowe polej lukrem lub posyp pudrem cukrem.

Taki wypiek będzie bardzo wilgotny i puszysty. Już nigdy więcej nie będziesz zmagać się z suchym ciastem. Patent z mikrofalówką w tym przypadku jest bardzo pomocny. Musisz tylko pamiętać, żeby ustawić niską moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt wysoka, wypiek zamieni się w źle wyglądający i smakujący zakalec. Tego chcemy za wszelką cenę uniknąć.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także