Wrzuć do woreczka wszystkie składniki i włóż do mikrofali. To najlepszy trik na ciasto drożdżowe

Chcesz, żeby ciasto drożdżowe wyszło puszyste? Jest na to bardzo prosty sposób. Potrzebujesz tylko woreczka i mikrofalówki. Dzięki temu twój wypiek będzie niesamowicie pyszny.

ObrazekCiasto drożdżowe w mikrofalówce (Youtube)
Paulina Hermann

Przygotowywanie drożdżaka jest długotrwałe i żmudne. Na szczęście to może się zmienić, gdyż istnieje ciekawy patent, dzięki któremu przyspieszymy proces. Zanim włożymy go do piekarnika, możemy umieścić go woreczku strunowym i wstawić do piekarnika. Brzmi nieprawdopodobnie, prawda? Jednak dzięki temu ciasto będzie o wiele lepsze. Czasem warto sobie trochę pomóc i wypróbować sposoby, które wydają się dziwne.

Ciasto drożdżowe z mikrofalówki. Jak je zrobić?

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki, czyli:

  • 100 ml mleka,
  • 250 gram mąki,
  • 25 gram cukru,
  • 4 gramy suszonych drożdży,
  • 20 ml roztopionego masła,
  • cukier wanilinowy,
  • jajko.

Potrzebujesz także:

  • 80 gram cukru,
  • 150 gram masła,
  • 50 gram płatków migdałowych.
Obrazek
Ciasto drożdżowe (Youtube)

Sposób wykonania

  1. Do woreczka strunowego wsyp cukier, drożdże, cukier wanilinowy, mleko, jajko, mąkę i roztopione masło. Zamknij go szczelnie i dokładnie wygnieć wszystkie składniki. Kiedy już masa będzie odpowiednia, rozgnieć ją palcami. Musi powstać prostokątny placek.
  2. Woreczek włóż do mikrofalówki i połóż obok niego szklankę wody. Ustaw najniższą moc i czas na pół godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto drożdżowe z urządzenia i wyłóż zawartość z woreczka. Cały czas wyrabiaj i podsypuj mąką.
  4. Masę przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odłóż na 10 minut, by ciasto odpoczęło. W masie zrób dziurki i w każdej z nich umieść odrobinę masła.
  5. Na wierzchu ciasta drożdżowego poukładaj płatki migdałów oraz posyp cukier.
  6. Całość piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Ciasto drożdżowe polej lukrem lub posyp pudrem cukrem.

Taki wypiek będzie bardzo wilgotny i puszysty. Już nigdy więcej nie będziesz zmagać się z suchym ciastem. Patent z mikrofalówką w tym przypadku jest bardzo pomocny. Musisz tylko pamiętać, żeby ustawić niską moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt wysoka, wypiek zamieni się w źle wyglądający i smakujący zakalec. Tego chcemy za wszelką cenę uniknąć.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej