PrzepisWrzuć do woreczka wszystkie składniki i włóż do mikrofali. To najlepszy trik na ciasto drożdżowe

Wrzuć do woreczka wszystkie składniki i włóż do mikrofali. To najlepszy trik na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe w mikrofalówce (Youtube)
Ciasto drożdżowe w mikrofalówce (Youtube)
02.07.2023 16:46, aktualizacja: 02.07.2023 16:58

Chcesz, żeby ciasto drożdżowe wyszło puszyste? Jest na to bardzo prosty sposób. Potrzebujesz tylko woreczka i mikrofalówki. Dzięki temu twój wypiek będzie niesamowicie pyszny.

Przygotowywanie drożdżaka jest długotrwałe i żmudne. Na szczęście to może się zmienić, gdyż istnieje ciekawy patent, dzięki któremu przyspieszymy proces. Zanim włożymy go do piekarnika, możemy umieścić go woreczku strunowym i wstawić do piekarnika. Brzmi nieprawdopodobnie, prawda? Jednak dzięki temu ciasto będzie o wiele lepsze. Czasem warto sobie trochę pomóc i wypróbować sposoby, które wydają się dziwne.

Ciasto drożdżowe z mikrofalówki. Jak je zrobić?

Przygotuj wszystkie potrzebne składniki, czyli:

  • 100 ml mleka,
  • 250 gram mąki,
  • 25 gram cukru,
  • 4 gramy suszonych drożdży,
  • 20 ml roztopionego masła,
  • cukier wanilinowy,
  • jajko.

Potrzebujesz także:

  • 80 gram cukru,
  • 150 gram masła,
  • 50 gram płatków migdałowych.
Ciasto drożdżowe (Youtube)
Ciasto drożdżowe (Youtube)

Sposób wykonania

  1. Do woreczka strunowego wsyp cukier, drożdże, cukier wanilinowy, mleko, jajko, mąkę i roztopione masło. Zamknij go szczelnie i dokładnie wygnieć wszystkie składniki. Kiedy już masa będzie odpowiednia, rozgnieć ją palcami. Musi powstać prostokątny placek.
  2. Woreczek włóż do mikrofalówki i połóż obok niego szklankę wody. Ustaw najniższą moc i czas na pół godziny.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto drożdżowe z urządzenia i wyłóż zawartość z woreczka. Cały czas wyrabiaj i podsypuj mąką.
  4. Masę przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odłóż na 10 minut, by ciasto odpoczęło. W masie zrób dziurki i w każdej z nich umieść odrobinę masła.
  5. Na wierzchu ciasta drożdżowego poukładaj płatki migdałów oraz posyp cukier.
  6. Całość piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Ciasto drożdżowe polej lukrem lub posyp pudrem cukrem.

Taki wypiek będzie bardzo wilgotny i puszysty. Już nigdy więcej nie będziesz zmagać się z suchym ciastem. Patent z mikrofalówką w tym przypadku jest bardzo pomocny. Musisz tylko pamiętać, żeby ustawić niską moc urządzenia. Jeśli będzie zbyt wysoka, wypiek zamieni się w źle wyglądający i smakujący zakalec. Tego chcemy za wszelką cenę uniknąć.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także