Niesłychane jak prosto można pakować próżniowo żywność w domu. Wystarczy zwykła miska z wodą

Przygotowując swoje ulubione dania, dokładamy wszelkich starań, by produkty, były świeże. Najprościej jest kupić świeże warzywa lub mięso w sklepie. Są jednak rozwiązania, dzięki którym zachowasz świeżość produktów na zdecydowanie dłużej. Próżniowe pakowanie żywności będzie tym najlepszym rozwiązaniem!

Próżniowe pakowanie żywnościPróżniowe pakowanie żywności - Pyszności; Foto screen z https://www.tiktok.com/@sidneyraz
Karol Wiak

Próżniowe pakowanie żywności - jak zrobić to szybko?

Torebki strunowe stanowią coraz popularniejsze rozwiązanie, jeśli mówimy o przechowywaniu żywności. Okazuje się jednak, że można je wykorzystać do próżniowego pakowania żywności. Sposób, aby to uczynić, jest niezwykle prosty i szybki. Dzięki temu swoje ulubione produkty przechowasz zdecydowanie dłużej. Wystarczy, że pozbędziesz się powietrza. A jak to zrobić szybko i bez absolutnie żadnego wysiłku? Swoim rozwiązaniem postanowił się z nami podzielić pewien Tik-Toker. To niewiarygodne, że próżniowe pakowanie żywności może być takie proste.

Obrazek
Próżniowe pakowanie - Pyszności; Foto screen z https://www.tiktok.com/@sidneyraz

Wystarczy, że włożysz np. mięso lub warzywa do woreczka strunowego. Pamiętaj, by nie zamykać go do końca. W tym celu zostaw mały otwór. Kolejny krok to stopniowe zanurzanie woreczka w misce z wodą. Ciśnienie spowoduje, że folia w woreczku strunowym idealnie dopasuje się do kształtu produktu. Rób to tak, by do środka nie dostała się woda. Torebkę należy zamknąć w momencie, gdy będzie jeszcze zanurzona w wodzie. Finalny krok to powolne wyjęcie woreczka z wody i osuszenie. Teraz możesz wsadzić mięso lub warzywa do zamrażarki.

Dlaczego próżniowe pakowanie żywności jest tak ważne?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, dlaczego warto stosować tego typu rozwiązania, to wiedz, że próżniowe pakowanie żywności to same korzyści. Przede wszystkim zyskujesz dużo miejsca w zamrażarce. To nie jest najważniejsze. Próżniowe pakowanie spowoduje długotrwałe przedłużenie świeżości produktów. Mięso można w ten sposób mrozić przez 2 miesiące, drób przez 3 miesiące, a warzywa nawet rok.

Obrazek
Próżniowe pakowanie żywności - Pyszności; Foto screen z https://www.tiktok.com/@sidneyraz

Na sam koniec zaprezentujemy Wam jeszcze jeden patent, jeśli chcecie wprowadzić w swojej kuchni - próżniowe pakowanie. Drugim rozwiązaniem będzie wykorzystanie słomki. Należy ją włożyć przez otwór do woreczka strunowego i wyssać całe powietrze. Sprawnie zamykamy woreczek i spłaszczamy go. Z powodzeniem możemy go włożyć do zamrażarki.

Lubisz przydatne patenty? Zobacz na naszym kanale YouTube trik z monetą, który może okazać się szczególnie ważny, jeśli wyjeżdżasz:

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze