Niesłychane jak prosto można pakować próżniowo żywność w domu. Wystarczy zwykła miska z wodą
Przygotowując swoje ulubione dania, dokładamy wszelkich starań, by produkty, były świeże. Najprościej jest kupić świeże warzywa lub mięso w sklepie. Są jednak rozwiązania, dzięki którym zachowasz świeżość produktów na zdecydowanie dłużej. Próżniowe pakowanie żywności będzie tym najlepszym rozwiązaniem!
08.11.2022 17:53
Próżniowe pakowanie żywności - jak zrobić to szybko?
Torebki strunowe stanowią coraz popularniejsze rozwiązanie, jeśli mówimy o przechowywaniu żywności. Okazuje się jednak, że można je wykorzystać do próżniowego pakowania żywności. Sposób, aby to uczynić, jest niezwykle prosty i szybki. Dzięki temu swoje ulubione produkty przechowasz zdecydowanie dłużej. Wystarczy, że pozbędziesz się powietrza. A jak to zrobić szybko i bez absolutnie żadnego wysiłku? Swoim rozwiązaniem postanowił się z nami podzielić pewien Tik-Toker. To niewiarygodne, że próżniowe pakowanie żywności może być takie proste.
Wystarczy, że włożysz np. mięso lub warzywa do woreczka strunowego. Pamiętaj, by nie zamykać go do końca. W tym celu zostaw mały otwór. Kolejny krok to stopniowe zanurzanie woreczka w misce z wodą. Ciśnienie spowoduje, że folia w woreczku strunowym idealnie dopasuje się do kształtu produktu. Rób to tak, by do środka nie dostała się woda. Torebkę należy zamknąć w momencie, gdy będzie jeszcze zanurzona w wodzie. Finalny krok to powolne wyjęcie woreczka z wody i osuszenie. Teraz możesz wsadzić mięso lub warzywa do zamrażarki.
Dlaczego próżniowe pakowanie żywności jest tak ważne?
Jeśli zastanawiasz się nad tym, dlaczego warto stosować tego typu rozwiązania, to wiedz, że próżniowe pakowanie żywności to same korzyści. Przede wszystkim zyskujesz dużo miejsca w zamrażarce. To nie jest najważniejsze. Próżniowe pakowanie spowoduje długotrwałe przedłużenie świeżości produktów. Mięso można w ten sposób mrozić przez 2 miesiące, drób przez 3 miesiące, a warzywa nawet rok.
Na sam koniec zaprezentujemy Wam jeszcze jeden patent, jeśli chcecie wprowadzić w swojej kuchni - próżniowe pakowanie. Drugim rozwiązaniem będzie wykorzystanie słomki. Należy ją włożyć przez otwór do woreczka strunowego i wyssać całe powietrze. Sprawnie zamykamy woreczek i spłaszczamy go. Z powodzeniem możemy go włożyć do zamrażarki.
Lubisz przydatne patenty? Zobacz na naszym kanale YouTube trik z monetą, który może okazać się szczególnie ważny, jeśli wyjeżdżasz: