Jak pozbyć się pestek z brzoskwiń? Poznaj prosty i szybki sposób

W lecie chętnie sięgamy po sezonowe warzywa i owoce. Na szczególne wyróżnienie zasługują brzoskwinie. Mają niepowtarzalny smak i wiele cennych właściwości. Jednak pestki brzoskwini stanowią pewną przeszkodą podczas ich spożywania. Na szczęście możesz się ich pozbyć w bardzo prosty sposób.

ObrazekPestki brzoskwini - Pyszności; Fot. Canva
Karol Wiak

Wybierając owoce do swojej diety, z pewnością stawiasz na te, które są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Do popularnych letnich owoców należy zaliczyć brzoskwinie i nektarynki. W sklepach jest ich całe mnóstwo, a w domu spożywa się je na okrągło. Jednak podobnie, jak w przypadku wiśni czy śliwek, również i tu pojawiają się pestki, które mogą przysporzyć trochę trudności. Poznaj zatem sposób, dzięki któremu pestki brzoskwini nie będą problemem.

Pestki brzoskwini - czy są trujące i czy można je spożywać?

Wiele osób zastanawia się, czy można jeść pestki razem z sezonowymi owocami. W przypadku pestek brzoskwini krążą różne opinie w sieci. Niektórzy twierdzą, że są one trujące, podczas gdy inni uważają je za niezwykle zdrowe.

W rzeczywistości, w pestkach brzoskwini znajduje się substancja zwana amigdaliną, która jest związkiem organicznym nadającym im charakterystyczny gorzki smak. Amigdalina ma potencjał w obniżaniu ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów, takich jak rak piersi, płuc, jajników czy okrężnicy.

Obrazek
Brzoskwinie to popularne owoce z pestką - Pyszności; Foto Canva.com

Istnieją badania potwierdzające jej skuteczność w leczeniu. Jednak należy pamiętać o umiarze, ponieważ nadmiar amigdaliny może być szkodliwy. Istnieje ryzyko zatrucia cyjanowodorem w przypadku spożycia zbyt dużej ilości pestek brzoskwini.

Zalecana ilość (bezpieczna dla organizmu) to 2-3 pestki. Ważne jest więc zachowanie umiaru i uważanie, by nie przekroczyć wspomnianej granicy.

Jak usunąć pestki brzoskwini?

Brzoskwinie są pysznymi owocami, zawierającymi mnóstwo cennych właściwości. Warto po nie sięgać. Zdajemy sobie jednak sprawę, że twarda pestka w środku może zniechęcać do konsumpcji. Ale jest na to sposób i to bardzo prosty.

Obrazek
Istnieje prosty sposób na usunięcie pestki brzoskwini - Pyszności; Foto Canva.com

Wystarczy naciąć owoc dookoła (zarówno pionowo, jak i poziomo) i zdjąć kawałki z pestką. Dzięki temu otrzymasz osiem równych kawałków brzoskwini, a sam owoc oddzieli się od pestki. To praktyczna rada, którą warto wykorzystać, aby cieszyć się smakiem tego letniego owocu bez trudności związanych z pestką.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀