Jak pozbyć się pestek z brzoskwiń? Poznaj prosty i szybki sposób

W lecie chętnie sięgamy po sezonowe warzywa i owoce. Na szczególne wyróżnienie zasługują brzoskwinie. Mają niepowtarzalny smak i wiele cennych właściwości. Jednak pestki brzoskwini stanowią pewną przeszkodą podczas ich spożywania. Na szczęście możesz się ich pozbyć w bardzo prosty sposób.

ObrazekPestki brzoskwini - Pyszności; Fot. Canva
Karol Wiak

Wybierając owoce do swojej diety, z pewnością stawiasz na te, które są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Do popularnych letnich owoców należy zaliczyć brzoskwinie i nektarynki. W sklepach jest ich całe mnóstwo, a w domu spożywa się je na okrągło. Jednak podobnie, jak w przypadku wiśni czy śliwek, również i tu pojawiają się pestki, które mogą przysporzyć trochę trudności. Poznaj zatem sposób, dzięki któremu pestki brzoskwini nie będą problemem.

Pestki brzoskwini - czy są trujące i czy można je spożywać?

Wiele osób zastanawia się, czy można jeść pestki razem z sezonowymi owocami. W przypadku pestek brzoskwini krążą różne opinie w sieci. Niektórzy twierdzą, że są one trujące, podczas gdy inni uważają je za niezwykle zdrowe.

W rzeczywistości, w pestkach brzoskwini znajduje się substancja zwana amigdaliną, która jest związkiem organicznym nadającym im charakterystyczny gorzki smak. Amigdalina ma potencjał w obniżaniu ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów, takich jak rak piersi, płuc, jajników czy okrężnicy.

Obrazek
Brzoskwinie to popularne owoce z pestką - Pyszności; Foto Canva.com

Istnieją badania potwierdzające jej skuteczność w leczeniu. Jednak należy pamiętać o umiarze, ponieważ nadmiar amigdaliny może być szkodliwy. Istnieje ryzyko zatrucia cyjanowodorem w przypadku spożycia zbyt dużej ilości pestek brzoskwini.

Zalecana ilość (bezpieczna dla organizmu) to 2-3 pestki. Ważne jest więc zachowanie umiaru i uważanie, by nie przekroczyć wspomnianej granicy.

Jak usunąć pestki brzoskwini?

Brzoskwinie są pysznymi owocami, zawierającymi mnóstwo cennych właściwości. Warto po nie sięgać. Zdajemy sobie jednak sprawę, że twarda pestka w środku może zniechęcać do konsumpcji. Ale jest na to sposób i to bardzo prosty.

Obrazek
Istnieje prosty sposób na usunięcie pestki brzoskwini - Pyszności; Foto Canva.com

Wystarczy naciąć owoc dookoła (zarówno pionowo, jak i poziomo) i zdjąć kawałki z pestką. Dzięki temu otrzymasz osiem równych kawałków brzoskwini, a sam owoc oddzieli się od pestki. To praktyczna rada, którą warto wykorzystać, aby cieszyć się smakiem tego letniego owocu bez trudności związanych z pestką.

Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami