Jak pozbyć się pestek z brzoskwiń? Poznaj prosty i szybki sposób

W lecie chętnie sięgamy po sezonowe warzywa i owoce. Na szczególne wyróżnienie zasługują brzoskwinie. Mają niepowtarzalny smak i wiele cennych właściwości. Jednak pestki brzoskwini stanowią pewną przeszkodą podczas ich spożywania. Na szczęście możesz się ich pozbyć w bardzo prosty sposób.

ObrazekPestki brzoskwini - Pyszności; Fot. Canva
Karol Wiak

Wybierając owoce do swojej diety, z pewnością stawiasz na te, które są smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Do popularnych letnich owoców należy zaliczyć brzoskwinie i nektarynki. W sklepach jest ich całe mnóstwo, a w domu spożywa się je na okrągło. Jednak podobnie, jak w przypadku wiśni czy śliwek, również i tu pojawiają się pestki, które mogą przysporzyć trochę trudności. Poznaj zatem sposób, dzięki któremu pestki brzoskwini nie będą problemem.

Pestki brzoskwini - czy są trujące i czy można je spożywać?

Wiele osób zastanawia się, czy można jeść pestki razem z sezonowymi owocami. W przypadku pestek brzoskwini krążą różne opinie w sieci. Niektórzy twierdzą, że są one trujące, podczas gdy inni uważają je za niezwykle zdrowe.

W rzeczywistości, w pestkach brzoskwini znajduje się substancja zwana amigdaliną, która jest związkiem organicznym nadającym im charakterystyczny gorzki smak. Amigdalina ma potencjał w obniżaniu ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów nowotworów, takich jak rak piersi, płuc, jajników czy okrężnicy.

Obrazek
Brzoskwinie to popularne owoce z pestką - Pyszności; Foto Canva.com

Istnieją badania potwierdzające jej skuteczność w leczeniu. Jednak należy pamiętać o umiarze, ponieważ nadmiar amigdaliny może być szkodliwy. Istnieje ryzyko zatrucia cyjanowodorem w przypadku spożycia zbyt dużej ilości pestek brzoskwini.

Zalecana ilość (bezpieczna dla organizmu) to 2-3 pestki. Ważne jest więc zachowanie umiaru i uważanie, by nie przekroczyć wspomnianej granicy.

Jak usunąć pestki brzoskwini?

Brzoskwinie są pysznymi owocami, zawierającymi mnóstwo cennych właściwości. Warto po nie sięgać. Zdajemy sobie jednak sprawę, że twarda pestka w środku może zniechęcać do konsumpcji. Ale jest na to sposób i to bardzo prosty.

Obrazek
Istnieje prosty sposób na usunięcie pestki brzoskwini - Pyszności; Foto Canva.com

Wystarczy naciąć owoc dookoła (zarówno pionowo, jak i poziomo) i zdjąć kawałki z pestką. Dzięki temu otrzymasz osiem równych kawałków brzoskwini, a sam owoc oddzieli się od pestki. To praktyczna rada, którą warto wykorzystać, aby cieszyć się smakiem tego letniego owocu bez trudności związanych z pestką.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku