PrzepisCiasto z morelami - przepis. Jak zrobić to sezonowe ciasto?

Ciasto z morelami - przepis. Jak zrobić to sezonowe ciasto?

Ciasto z morelami - Pyszności; Foto Canva.com
Ciasto z morelami - Pyszności; Foto Canva.com

06.07.2023 21:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie od dziś wiadomo, że sezonowe owoce są podstawą wielu deserów i smacznych dań. Warto wykorzystać sezon i przygotować pyszne ciasto z morelami. To naprawdę proste. Jest wilgotne, zawsze wychodzi i idealnie sprawdzi się dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z domowymi wypiekami.

Bogactwo sezonowych owoców daje niepowtarzalne możliwości przygotowania deserów i dań. Są to przede wszystkim ciasta, ale coraz chętniej przygotowuje się dania wytrawne z dodatkiem owoców. Tym razem, postanowiliśmy zaprezentować coś prostego i szybkiego. Jeśli w twoim domu znajdują się świeże morele, to możesz wykorzystać je w jedyny słuszny sposób. Co powiesz na ciasto z morelami? To świetna opcja na deser do kawy lub w przypadku nagłej wizyty gości. Możesz być pewny — posmakuje każdemu!

Ciasto z morelami

Sezon moreli to prawdziwa uczta dla smakoszy. A co można z nimi zrobić oprócz spożywania na surowo? Ciasto z morelami to idealna propozycja, która pozwoli ci cieszyć się ich soczystym smakiem i delikatnym aromatem w wyjątkowy sposób. Sprawdź nasz przepis na to sezonowe ciasto i odkryj niebiańską przyjemność dla podniebienia. To proste, ale niezwykle smaczne ciasto z morelami jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców. Soczyste morele w połączeniu z wilgotnym i delikatnym ciastem będą prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Najlepsze będzie ciasto, do którego dodasz świeże morele - Pyszności; Foto Canva.com
Najlepsze będzie ciasto, do którego dodasz świeże morele - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na ciasto z morelami

Pewne jest to, że to ciasto uda się za każdym razem. Co ważne, jeśli akurat nie masz przy sobie świeżych moreli, to możesz wykorzystać również te z puszki. Dzięki temu jesteś w stanie upiec to ciasto o każdej porze roku. Nie potrzebujesz nawet miksera, aby przygotować to smaczne ciasto z morelami. Co więcej, w tym przepisie nie używa się żadnych nabiałowych składników, takich jak mleko, jogurt czy masło. Zamiast tego, ciasto morelowe na oleju zachwyca swoją wilgotnością i dłużej utrzymuje świeżość.

Składniki:

  • 200 ml oleju roślinnego,
  • 2 niepełne szklaki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 600 g moreli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste - Pyszności; Foto Canva.com
Przygotowanie ciasta jest banalnie proste - Pyszności; Foto Canva.com

Ciasto z morelami — przepis krok po kroku

Będzie smacznie, owocowo i niezwykle łatwo. Przepis na ciasto z morelami pozwoli ci zachwycać się smakiem sezonowych owoców, w tej najlepszej postaci. Nie czekaj dłużej i przygotuj je już dziś!

  1. Połącz w misce jajka, cukier i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj ciasto.
  3. Umyj morele, przekrój na pół, usuń pestki.
  4. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyłóż ciasto do formy, wyrównaj i ułóż na nim połówki moreli. Pamiętaj, by układać je skórką do ciasta.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piecz przez około 50 minut.
  7. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i po 10 minutach wyjmij ciasto. Smacznego!