Ciasto z morelami - przepis. Jak zrobić to sezonowe ciasto?
06.07.2023 21:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie od dziś wiadomo, że sezonowe owoce są podstawą wielu deserów i smacznych dań. Warto wykorzystać sezon i przygotować pyszne ciasto z morelami. To naprawdę proste. Jest wilgotne, zawsze wychodzi i idealnie sprawdzi się dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z domowymi wypiekami.
Bogactwo sezonowych owoców daje niepowtarzalne możliwości przygotowania deserów i dań. Są to przede wszystkim ciasta, ale coraz chętniej przygotowuje się dania wytrawne z dodatkiem owoców. Tym razem, postanowiliśmy zaprezentować coś prostego i szybkiego. Jeśli w twoim domu znajdują się świeże morele, to możesz wykorzystać je w jedyny słuszny sposób. Co powiesz na ciasto z morelami? To świetna opcja na deser do kawy lub w przypadku nagłej wizyty gości. Możesz być pewny — posmakuje każdemu!
Ciasto z morelami
Sezon moreli to prawdziwa uczta dla smakoszy. A co można z nimi zrobić oprócz spożywania na surowo? Ciasto z morelami to idealna propozycja, która pozwoli ci cieszyć się ich soczystym smakiem i delikatnym aromatem w wyjątkowy sposób. Sprawdź nasz przepis na to sezonowe ciasto i odkryj niebiańską przyjemność dla podniebienia. To proste, ale niezwykle smaczne ciasto z morelami jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców. Soczyste morele w połączeniu z wilgotnym i delikatnym ciastem będą prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Przepis na ciasto z morelami
Pewne jest to, że to ciasto uda się za każdym razem. Co ważne, jeśli akurat nie masz przy sobie świeżych moreli, to możesz wykorzystać również te z puszki. Dzięki temu jesteś w stanie upiec to ciasto o każdej porze roku. Nie potrzebujesz nawet miksera, aby przygotować to smaczne ciasto z morelami. Co więcej, w tym przepisie nie używa się żadnych nabiałowych składników, takich jak mleko, jogurt czy masło. Zamiast tego, ciasto morelowe na oleju zachwyca swoją wilgotnością i dłużej utrzymuje świeżość.
Składniki:
- 200 ml oleju roślinnego,
- 2 niepełne szklaki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 150 g cukru,
- 600 g moreli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto z morelami — przepis krok po kroku
Będzie smacznie, owocowo i niezwykle łatwo. Przepis na ciasto z morelami pozwoli ci zachwycać się smakiem sezonowych owoców, w tej najlepszej postaci. Nie czekaj dłużej i przygotuj je już dziś!
- Połącz w misce jajka, cukier i olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj ciasto.
- Umyj morele, przekrój na pół, usuń pestki.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto do formy, wyrównaj i ułóż na nim połówki moreli. Pamiętaj, by układać je skórką do ciasta.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół) i piecz przez około 50 minut.
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i po 10 minutach wyjmij ciasto. Smacznego!