Ciasto z wiśniami - przepis. Letni deser, który rozpływa się w ustach

Są takie momenty w okresie wiosenno-letnim, które można uznać za w pełni wyjątkowe. Do takiej kategorii, na pewno należy zaliczyć sezon na wiśnie. Jeśli nie wiesz, co zrobić z wiśni, to sięgnij po przepis na ciasto z wiśniami. Jest to letni deser, który zachwyca smakiem i prostotą przygotowania.

ObrazekCiasto z wiśniami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie od dziś wiadomo, że sezonowe owoce są podstawą wielu smacznych deserów i dań. O wszechstronnym wykorzystaniu można mówić w przypadku wiśni. Przygotowuje się z nich nie tylko smaczne przetwory, czy nalewki, ale również rozmaite desery. Jeśli kupiłeś świeże wiśnie na targu lub samodzielnie je zebrałeś, to nie czekaj dłużej i poznaj przepis na ciasto z wiśniami. To proste, smaczne i idealne na letnią porę ciasto, które sprawdzi się zarówno w przypadku wizyty gości, jak i jako dodatek do kawy.

Ciasto z wiśniami

Jak w kilku słowach określić ten deser z wiśniami? Na pewno będzie rozpływał się w ustach, pięknie wyglądał, zawsze się uda i nie będziesz potrzebował zbyt dużej liczby składników. Ten wiśniowy deser to poezja smaku. Letni sezon przynosi ze sobą bogactwo świeżych owoców, a wiśnie są jednym z najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych dla tej pory roku. Ich soczystość, kwaskowaty smak i intensywny aromat doskonale komponują się z delikatnym ciastem, tworząc niezapomniane doznania smakowe.

Obrazek
Wykorzystaj wiśnie do przygotowania prostego ciasta - Pyszności; Foto Canva.com

Ciasto z wiśniami przepis

Ciasto z wiśniami to doskonały letni deser, który zaskoczy twoje podniebienie swoją soczystością i wyjątkowym smakiem. Przygotowanie tego deseru jest proste, a efekt końcowy robi wrażenie. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i delektowania się tym rozpływającym się w ustach letnim deserem.

Składniki:

  • kostka masła,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 jajek,
  • łyżka kakao + 2 łyżki wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 800 g wiśni.
Obrazek
Ciasto z wiśniami możesz podać na każdą okazję - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie ciasta z wiśniami krok po kroku

Ciasto z wiśniami można modyfikować i dostosowywać do własnych upodobań. Możesz dodać do ciasta wiórki kokosowe, kawałki czekolady lub orzechy dla dodatkowej tekstury i smaku. Możesz także eksperymentować z różnymi kremami lub polewami, dodając np. krem śmietankowy lub czekoladową polewę.

  1. Do misy miksera wbij pięć średniej wielkości jajek i wsyp mniej więcej 3/4 szklanki cukru, czyli około 170 gramów. Możesz też dać trochę mniej cukru.
  2. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania powinna powstać puszysta i jasna masa.
  3. Kostkę prawdziwego masła, czyli 200 gramów, roztop w mikrofalówce, w rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudź je, by nie było gorące. Możesz także użyć i roztopić olej kokosowy.
  4. Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać masło lub ewentualnie olej w tej samej ilości co masło (rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron). Wlewaj tłuszcz cienką strużką, cały czas ubijając puch na wysokich obrotach. Po dodaniu tłuszczu wyłącz mikser.
  5. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników, czyli 2 szklanki mąki pszennej tortowej (około 320 gramów) oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Powoli, ale dokładnie wymieszaj je szpatułką lub drewnianą łyżką.
  6. Część ciasta wyłóż do formy wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Do pozostałej części ciasta dodaj łyżkę kakao oraz dwie łyżki wody. Wymieszaj ciasto kakaowe i wyłóż je na ciasto jasne, które jest już w formie do pieczenia. Ciasto jest dość gęste, więc można delikatnie zamieszać je patyczkiem do szaszłyków.
  7. Na ciasto możesz wyłożyć wydrylowane wiśnie. Upewnij się, że sok z wiśni nie dostaje się do ciasta, aby uniknąć nadmiernego wilgotnienia.
  8. Umieść formę z ciastem z wiśniami na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ustaw opcję pieczenia góra-dół i piecz ciasto przez około 45 minut. Po 40 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone, używając drewnianego patyczka do szaszłyków. Jeśli patyczek wyjdzie suchy, to znaczy, że ciasto z wiśniami jest gotowe. Może się jednak zdarzyć, że ciasto będzie potrzebowało nieco więcej czasu, więc dopasuj czas pieczenia do swojego piekarnika.
  9. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i po 10 minutach otwórz je do połowy. Wyjmij ciasto z pieca, uwolnij je z formy i przełóż na kratkę do przestudzenia.
  10. Po przestudzeniu, ciasto z wiśniami możesz posypać dodatkowo cukrem pudrem. Podawaj je samodzielnie lub jako deser ze szklanką zimnego mleka lub z filiżanką kawy.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej