Ciasto Raffaello na biszkoptowym spodzie. Obłędny deser prosto z rajskiej wyspy

Pyszne ciasto Raffaello na delikatnym, puszystym biszkopcie to smak jak z rajskiej wyspy. Specjalna masa kokosowa i biała czekolada to połączenie idealne.

Ciasto Rafaello- PysznościCiasto Rafaello- Pyszności
Ewa

Niebiańsko kokosowe, idealnie słodkie i puszyste jak chmurka — to ciasto to hit w moim domu. Smak kokosa przenosi mnie od razu myślami w podróż na rajską wyspę. Ten deser świetnie sprawdzi się nie tylko na wielkie okazje, ale również luźne podwieczorki z rodziną. Jest tak pyszne, że od razu znika ochota na liczenie kalorii. Raffaello pokocha każdy, kto lubi słodkości- delikatny, puszysty biszkopt i pyszny, lekki jak chmurka krem to przedsionek drzwi do raju.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Ciasto Raffaello

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa kokosowa:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 1 śnieżka w proszku,
  • 200 g wiórków kokosowych.

Dodatkowo:

  • 2 tabliczki białej czekolady.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wbijam same białka i ubijam je, dodając stopniowo cukier, na sztywną pianę. Następnie zmniejszam nieco moc obrotów miksera i dodaję pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypuję mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Masa na biszkopt- Pyszności
Masa na biszkopt- Pyszności

2. Powstałą masę przelewam do tortownicy. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Celsjusza i piekę przez 35 minut. Pamiętaj, żeby dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem, jeśli powierzchnia foremki lubi przywierać.

Obrazek
Ciasto Raffaello- Pyszności

3. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia. Gdy przestygnie, odcinam jego górną część. Ciasto smaruję roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Biszkopt z czekoladą- Pyszności
Biszkopt z czekoladą- Pyszności

4. W misce ubijam dobrze schłodzoną śmietankę 36 proc. wraz ze Śnieżką w proszku. Powstałą bitą śmietanę rozprowadzam na biszkopcie z białą czekoladą. Wyrównuję przy pomocy szpatułki i dekoruję wiórkami kokosowymi. Na koniec układam kilka kuleczek Raffaello.

Obrazek
Ciasto Raffaello- Pyszności

5. Gotowy deser przechowuję w lodówce. Dzielę na porcje i serwuję moim bliskim. Lekki, puszysty krem w połączeniu z pysznym biszkoptem i kokosem to ciasto po prostu idealne.Smacznego!

Ciasto Raffaello- Pyszności
Ciasto Raffaello- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej