Nie wyrzucaj ogonków z wiśni. Zrób napar, który opóźnia procesy starzenia
Wydawałoby się, że ogonki z wiśni nie są do niczego potrzebne. Za każdym razem wyrzucaliśmy je do kosza, bo uznawaliśmy je za całkowicie zbędne. Okazuje się, że popełnialiśmy ogromny błąd. Wykorzystanie tych części owoców w kuchni wyjdzie nam na dobre.
22.05.2023 | aktual.: 22.05.2023 08:56
Są one idealną bazą do specjalnej zdrowotnej herbatki. Napar pomaga przy zaparciach, złagodzi różne obrzęki, a także opóźni procesy starzenia (dzięki różnym antyoksydantom, które zawiera).
Ogonki z wiśni są niedoceniane. Mają bardzo dużo właściwości odżywczych
Naukowcy podkreślają, że to nie soczysty owoc jest najbardziej bogatą w składniki mineralne i witaminy częścią. Najwięcej wartości odżywczych znajdziemy właśnie w ogonkach. Zawierają one bowiem mangan, potas i miedź, które mają ogromne znaczenie dla naszego organizmu.
Ponadto są źródłem witamin (szczególnie witaminy A, B2 i C). Nie możemy zapomnieć też o antyoksydantach. Walczą one z wolnymi rodnikami, opóźniając tym samym stres oksydacyjny, który jest bezpośrednią przyczyną starzenia się skóry.
Szypułki zawierają także antocyjany. Mają one działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie produktów, które sporządzone są z tych części owoców przyniesie same pozytywne skutki. Możemy liczyć na obniżenie poziomu złego cholesterolu, pomoc w problemach z zaparciami i poprawę trawienia. Dodatkowo picie napoju zapobiega infekcjom dróg moczowych i wykazuje działanie przeciwbólowe.
Herbatka z wiśniowych ogonków. Pij ją regularnie
W jaki sposób najlepiej dostarczyć sobie składników odżywczych z tych części owoców? Medycyna ludowa przychodzi nam z pomocą i proponuje przyrządzenie naparu. Potrzebujemy tylko dwóch składników, czyli wiśni oraz litra wody.
Na początku myjemy owoce i odrywamy końcówki. Ogonki z wiśni zalewamy wodą. Herbatkę gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i przykryj garnek. Napar odstaw na całą noc. Pij go codziennie rano i wieczorem, najlepiej w porcjach po 100 ml.