Nie wyrzucaj ogonków z wiśni. Zrób napar, który opóźnia procesy starzenia

Wydawałoby się, że ogonki z wiśni nie są do niczego potrzebne. Za każdym razem wyrzucaliśmy je do kosza, bo uznawaliśmy je za całkowicie zbędne. Okazuje się, że popełnialiśmy ogromny błąd. Wykorzystanie tych części owoców w kuchni wyjdzie nam na dobre.

ObrazekOgonki z wiśni możemy wykorzystać do naparu (ADOBE)
Paulina Hermann

Są one idealną bazą do specjalnej zdrowotnej herbatki. Napar pomaga przy zaparciach, złagodzi różne obrzęki, a także opóźni procesy starzenia (dzięki różnym antyoksydantom, które zawiera).

Ogonki z wiśni są niedoceniane. Mają bardzo dużo właściwości odżywczych

Naukowcy podkreślają, że to nie soczysty owoc jest najbardziej bogatą w składniki mineralne i witaminy częścią. Najwięcej wartości odżywczych znajdziemy właśnie w ogonkach. Zawierają one bowiem mangan, potas i miedź, które mają ogromne znaczenie dla naszego organizmu.

Ponadto są źródłem witamin (szczególnie witaminy A, B2 i C). Nie możemy zapomnieć też o antyoksydantach. Walczą one z wolnymi rodnikami, opóźniając tym samym stres oksydacyjny, który jest bezpośrednią przyczyną starzenia się skóry.

Obrazek
Ogonki z wiśni są najbardziej bogatą w składniki odżywcze częścią owocu (pexels)

Szypułki zawierają także antocyjany. Mają one działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie produktów, które sporządzone są z tych części owoców przyniesie same pozytywne skutki. Możemy liczyć na obniżenie poziomu złego cholesterolu, pomoc w problemach z zaparciami i poprawę trawienia. Dodatkowo picie napoju zapobiega infekcjom dróg moczowych i wykazuje działanie przeciwbólowe.

Herbatka z wiśniowych ogonków. Pij ją regularnie

W jaki sposób najlepiej dostarczyć sobie składników odżywczych z tych części owoców? Medycyna ludowa przychodzi nam z pomocą i proponuje przyrządzenie naparu. Potrzebujemy tylko dwóch składników, czyli wiśni oraz litra wody.

Na początku myjemy owoce i odrywamy końcówki. Ogonki z wiśni zalewamy wodą. Herbatkę gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i przykryj garnek. Napar odstaw na całą noc. Pij go codziennie rano i wieczorem, najlepiej w porcjach po 100 ml.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa