Ekspresowe ciasteczka z kolorowym bonusem. Nie sposób oderwać od nich wzroku
Z tym przepisem w twoim domu jeszcze dziś mogą pojawić się genialne słodkości w cudownym wydaniu. Po prostu palce lizać!
21.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 18:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli myślisz, że przygotowanie domowych wypieków musi być skomplikowane i czasochłonne, od razu wyprowadzam cię z błędu. Wcale nie musi tak być, a najlepiej świadczy o tym dzisiejszy przepis na genialne słodkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do przygotowania uroczych ciasteczek będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników oraz 20 minut, aby stworzyć małe cudeńka. I to wszystko. Prościej, szybciej i łatwiej się już nie da!
Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie na te cudeńka, aby natychmiast się w nich zakochać. Coś pięknego i mega smacznego jednocześnie!
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- kilka łyżek różanej marmolady,
- 1 jajko do posmarowania ciasta,
- świeże owoce do dekoracji — truskawki, maliny, borówki,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od pracy z gotowym arkuszem ciasta francuskiego. Układam je na blacie kuchennym, po czym dzielę na 12 kwadratów tej samej wielkości.
Krok 2. Na połowie kwadratów robię dodatkowe wycięcie przy pomocy foremki do ciastek. Tym razem postawiłam na kształt serduszka. Oczywiście do przepisu można wykorzystać również inne foremki oraz kształty.
Krok 3. Na całych kwadratach rozprowadzam różaną marmoladę. Robię to przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Słodką mieszankę rozprowadzam tylko w centralnej części ciasta. Tak przygotowane ciasto przykrywam drugą częścią ciasta z wyciętym serduszkiem.
Krok 4. Każde takie ciasteczko dociskam dodatkowo dookoła zwykłym widelcem, tworząc jednocześnie dekoracyjną falbankę.
Krok 5. Ciasteczka przekładam do formy do pieczenia. To jednak nie koniec pracy na dziś. Następnie rozbijam jajko w małej misce i roztrzepuje je przy pomocy widelca. Dopiero w takiej formie rozprowadzam je na każdym ciasteczku. Do tego zadania świetnie sprawdzi się kuchenny pędzelek.
Krok 6. Przygotowane w ten sposób ciasteczka wstawiam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 7. Ciasteczka po upieczeniu wypełniam ulubionymi owocami — borówkami, malinami oraz truskawkami. Na koniec każdy element posypuję dodatkowo cukrem pudrem. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszych słodkościach. Przygotujesz je w swojej kuchni już niebawem? Mam nadzieję, że tak, bo efekt końcowy jest po prostu wspaniały!