Magda Gessler nie wyobraża sobie pączków bez tego dodatku. Każdy prosi o dokładkę

Pączki, pączusie, oponki - słodkie szaleństwo powoli się rozkręca, aby apogeum osiągnąć w Tłusty Czwartek. Doskonale wie o tym Magda Gessler. Gwiazda ma jednak swój nietypowy sposób na zajadanie się tymi słodkościami.

Magda Gessler stawia na swoje pączki - PysznościMagda Gessler stawia na swoje pączki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Instagram | Słodki Słony
Ewa Malinowska

O pączkach z cukierni Magdy Gessler krążą już legendy. Jedni narzekają na wysoką cenę, inni z kolei zachwycają się smakiem oraz bogatym nadzieniem. To właśnie ono, według znanej restauratorki, odgrywa kluczową rolę w pączkach. Magda Gessler ma również swój własny, zaskakujący sposób na delektowanie się smakiem pączków w Tłusty Czwartek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega zakręcone ciasto w dwóch kolorach. Jest tak dobre, że znika do ostatniego okruszka

Najlepsze nadzienie do pączków

Podstawą idealnych pączków jest pyszne nadzienie. Magda Gessler stawia tutaj na tradycyjną marmoladę różaną.

Tłusty czwartek to celebrowanie tradycji, a ja to uwielbiam. Moje ukochane pączki to te z nadzieniem różanym. [...] Ten jeden składnik sprawia, że mają wyśmienity smak. Na wierzchu musi oczywiście znaleźć się skórka pomarańczowa. Smażona i konfitowana. To jedyne takie pączki w całej Polsce - wyznała restauratorka w rozmowie z ofemini.pl

Magda Gessler nigdy też nie zjada całego pączka.

Nie przepadam za słodyczami, dlatego nigdy nie zjadam całego pączka, tylko jedną czwartą i to tę część bez konfitury, bo choć pyszna, dla mnie jest za słodka. Jednak wiem, że ludzie ją ubóstwiają, dlatego mają problem, by skończyć jedzenie na jednym pączku.
W Tłusty Czwartek wszyscy zajadamy się pączkami
W Tłusty Czwartek wszyscy zajadamy się pączkami © Adobe Stock | yanek

Pączki według Magdy Gessler

Gdy za jednego pączka spod szyldu gwiazdy zapłacić trzeba 22 zł, rozpoczyna się poszukiwanie alternatywy. Magda Gessler zdradziła, jak przygotować pyszny deser w swoim domu.

Magda Gessler z mężem Waldemarem
Magda Gessler z mężem Waldemarem © Instagram | Słodki Słony

Składniki:

  • 2 kg mąki,
  • 300 g cukru,
  • 30 jajek,
  • 500 g masła,
  • 500 ml mleka,
  • 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • konfitura z płatków róży,
  • 2,5 kg smalcu,
  • 500 g domowego lukru,
  • 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy.


Sposób przygotowania:

  1. Do ciepłego mleka dodaj 100 g cukru i pokrusz drożdże. Dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj szklankę mąki, wymieszaj i odstaw na pół godziny.
  3. Do garnka dodaj żółtka z 20 jaj oraz 10 całych jaj, pozostały cukier, wanilię oraz sól. Podgrzewaj, mieszając trzepaczką, aż całość osiągnie temperaturę ok. 30-35 st. Celsjusza.
  4. W dużej misce połącz wyrośnięty zaczyn drożdżowy z masą jajeczną. Wsyp 1,2 kg mąki i zacznij wyrabiać masę, aż nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie kleiła się do rąk. W razie potrzeby podsypuj całość mąką.
  5. Na koniec dodaj roztopione masło.
  6. Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  7. Podziel na mniejsze części, uformuj z nich ruloniki i pokrój na mniejsze kawałki.
  8. Każdy z nich spłaszcz, wyłóż łyżkę nadzienia, zaklej i obtocz w dłoniach kulkę.
  9. Odstaw pączki na stolnicę podsypaną mąką, aby podrosły jeszcze przez 30-45 minut.
  10. Smaż porcjami w rozgrzanym tłuszczu. Odstaw po usmażeniu na kawałek papieru, abo odsączyć.
  11. Gdy lekko przestygną, polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska