Magda Gessler nie wyobraża sobie pączków bez tego dodatku. Każdy prosi o dokładkę
Pączki, pączusie, oponki - słodkie szaleństwo powoli się rozkręca, aby apogeum osiągnąć w Tłusty Czwartek. Doskonale wie o tym Magda Gessler. Gwiazda ma jednak swój nietypowy sposób na zajadanie się tymi słodkościami.
15.01.2024 | aktual.: 15.01.2024 14:24
O pączkach z cukierni Magdy Gessler krążą już legendy. Jedni narzekają na wysoką cenę, inni z kolei zachwycają się smakiem oraz bogatym nadzieniem. To właśnie ono, według znanej restauratorki, odgrywa kluczową rolę w pączkach. Magda Gessler ma również swój własny, zaskakujący sposób na delektowanie się smakiem pączków w Tłusty Czwartek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze nadzienie do pączków
Podstawą idealnych pączków jest pyszne nadzienie. Magda Gessler stawia tutaj na tradycyjną marmoladę różaną.
Tłusty czwartek to celebrowanie tradycji, a ja to uwielbiam. Moje ukochane pączki to te z nadzieniem różanym. [...] Ten jeden składnik sprawia, że mają wyśmienity smak. Na wierzchu musi oczywiście znaleźć się skórka pomarańczowa. Smażona i konfitowana. To jedyne takie pączki w całej Polsce - wyznała restauratorka w rozmowie z ofemini.pl
Magda Gessler nigdy też nie zjada całego pączka.
Nie przepadam za słodyczami, dlatego nigdy nie zjadam całego pączka, tylko jedną czwartą i to tę część bez konfitury, bo choć pyszna, dla mnie jest za słodka. Jednak wiem, że ludzie ją ubóstwiają, dlatego mają problem, by skończyć jedzenie na jednym pączku.
Pączki według Magdy Gessler
Gdy za jednego pączka spod szyldu gwiazdy zapłacić trzeba 22 zł, rozpoczyna się poszukiwanie alternatywy. Magda Gessler zdradziła, jak przygotować pyszny deser w swoim domu.
Składniki:
- 2 kg mąki,
- 300 g cukru,
- 30 jajek,
- 500 g masła,
- 500 ml mleka,
- 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 100 g świeżych drożdży,
- konfitura z płatków róży,
- 2,5 kg smalcu,
- 500 g domowego lukru,
- 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Do ciepłego mleka dodaj 100 g cukru i pokrusz drożdże. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj szklankę mąki, wymieszaj i odstaw na pół godziny.
- Do garnka dodaj żółtka z 20 jaj oraz 10 całych jaj, pozostały cukier, wanilię oraz sól. Podgrzewaj, mieszając trzepaczką, aż całość osiągnie temperaturę ok. 30-35 st. Celsjusza.
- W dużej misce połącz wyrośnięty zaczyn drożdżowy z masą jajeczną. Wsyp 1,2 kg mąki i zacznij wyrabiać masę, aż nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie kleiła się do rąk. W razie potrzeby podsypuj całość mąką.
- Na koniec dodaj roztopione masło.
- Przykryj ciasto czystą ściereczką i odstaw na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Podziel na mniejsze części, uformuj z nich ruloniki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Każdy z nich spłaszcz, wyłóż łyżkę nadzienia, zaklej i obtocz w dłoniach kulkę.
- Odstaw pączki na stolnicę podsypaną mąką, aby podrosły jeszcze przez 30-45 minut.
- Smaż porcjami w rozgrzanym tłuszczu. Odstaw po usmażeniu na kawałek papieru, abo odsączyć.
- Gdy lekko przestygną, polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.