Mandarynkowe tiramisu to wielki hit. Każdy chce go spróbować
Lubisz desery bez pieczenia? Jeśli tak, dzisiejsza propozycja powstała właśnie z myślą o tobie. Coś pysznego i pięknego jednocześnie!
Na pewno zgodzisz się ze mną, że sprawdzony przepis na kultowy deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem, przyda się w każdym domu. I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować zachwycające tiramisu z mandarynkowym akcentem.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Nie dość, że pyszny deser zrobisz w mgnieniu oka zaledwie z kilku składników, to jeszcze możesz wykorzystać go na każdą okazję. Imieniny, okrągły jubileusz, czy niedzielny rodzinny obiad. Każda z okazji będzie dobra, aby na stole pojawiło się kultowe tiramisu w nowym wydaniu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mandarynkowe tiramisu to wielki hit. Każdy chce je spróbować
Mandarynkowe tiramisu stało się ulubionym deserem całej rodziny. U ciebie będzie tak samo!
Składniki:
- 300 g biszkoptów,
- 500 g mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 400 g mandarynek,
- 5 łyżek cukru,
- 4-5 mandarynek do dekoracji,
- polewa czekoladowa do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym deserem rozpoczynam od przygotowania mandarynkowej mieszanki. W tym celu obieram pół kilo owoców i dzielę je na mniejsze części, po czym wrzucam je do blendera i dokładnie miksuje.
Krok 2. Powstałą mieszankę przelewam do garnka i zaczynam ją delikatnie podgrzewać. Po chwili do środka wrzucam jeszcze cukier i dokładnie mieszam składniki.
Krok 3. W osobnej misce przygotowuję krem do tiramisu. Aby to zrobić, w dużej misce ubijam ze sobą schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder.
Powstałą mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego, aby można było łatwiej ją nałożyć i rozprowadzić na kolejnych warstwach deseru.
Krok 4. Wracam do pracy z mandarynkową mieszanką. Do garnka z przestudzonymi składnikami wkładam po jednym biszkopcie i dokładnie obtaczam go z każdej strony. Następnie ciasteczka z dodatkiem układam w formie do pieczenia.
Krok 5. Bezpośrednio na biszkoptach tworzę pierwszą warstwę z kremowej mieszanki. Następnie rozprowadzam ją dokładnie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 6. Cały proces powtarzam jeszcze raz, czyli najpierw układam biszkopty z mandarynkowym akcentem, po czym przykrywam je drugą porcją kremu. Na wierzchu ostatniej warstwy kremowej układam obrane i podzielone na mniejsze kawałki mandarynki.
Tak przygotowany deser wstawiam na koniec do lodówki na 4 godziny do całkowitego schłodzenia.
Krok 7. Przed podaniem dekoruję owocowe tiramisu przy pomocy polewy czekoladowej i to wszystko. Smacznego!