Mandarynkowe tiramisu to wielki hit. Każdy chce go spróbować
Lubisz desery bez pieczenia? Jeśli tak, dzisiejsza propozycja powstała właśnie z myślą o tobie. Coś pysznego i pięknego jednocześnie!
15.01.2024 | aktual.: 15.01.2024 09:13
Na pewno zgodzisz się ze mną, że sprawdzony przepis na kultowy deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem, przyda się w każdym domu. I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować zachwycające tiramisu z mandarynkowym akcentem.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Nie dość, że pyszny deser zrobisz w mgnieniu oka zaledwie z kilku składników, to jeszcze możesz wykorzystać go na każdą okazję. Imieniny, okrągły jubileusz, czy niedzielny rodzinny obiad. Każda z okazji będzie dobra, aby na stole pojawiło się kultowe tiramisu w nowym wydaniu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Mandarynkowe tiramisu stało się ulubionym deserem całej rodziny. U ciebie będzie tak samo!
Składniki:
- 300 g biszkoptów,
- 500 g mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 400 g mandarynek,
- 5 łyżek cukru,
- 4-5 mandarynek do dekoracji,
- polewa czekoladowa do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym deserem rozpoczynam od przygotowania mandarynkowej mieszanki. W tym celu obieram pół kilo owoców i dzielę je na mniejsze części, po czym wrzucam je do blendera i dokładnie miksuje.
Krok 2. Powstałą mieszankę przelewam do garnka i zaczynam ją delikatnie podgrzewać. Po chwili do środka wrzucam jeszcze cukier i dokładnie mieszam składniki.
Krok 3. W osobnej misce przygotowuję krem do tiramisu. Aby to zrobić, w dużej misce ubijam ze sobą schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder.
Powstałą mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego, aby można było łatwiej ją nałożyć i rozprowadzić na kolejnych warstwach deseru.
Krok 4. Wracam do pracy z mandarynkową mieszanką. Do garnka z przestudzonymi składnikami wkładam po jednym biszkopcie i dokładnie obtaczam go z każdej strony. Następnie ciasteczka z dodatkiem układam w formie do pieczenia.
Krok 5. Bezpośrednio na biszkoptach tworzę pierwszą warstwę z kremowej mieszanki. Następnie rozprowadzam ją dokładnie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej.
Krok 6. Cały proces powtarzam jeszcze raz, czyli najpierw układam biszkopty z mandarynkowym akcentem, po czym przykrywam je drugą porcją kremu. Na wierzchu ostatniej warstwy kremowej układam obrane i podzielone na mniejsze kawałki mandarynki.
Tak przygotowany deser wstawiam na koniec do lodówki na 4 godziny do całkowitego schłodzenia.
Krok 7. Przed podaniem dekoruję owocowe tiramisu przy pomocy polewy czekoladowej i to wszystko. Smacznego!