Cytrynowe tiramisu to najlepsze pomysł na lekki i orzeźwiający deser. Goście będą zachwyceni

Tiramisu to włoski klasyk, który podbił serca ludzi również poza słoneczną Italią. W cytrynowym wydaniu świetnie sprawdzi się jako rześki deser. Jest puszyste, lekkie i niesamowicie smaczne. Każdy, kto spróbował, od razu prosił o przepis.

Cytrynowe tiramisu- PysznościCytrynowe tiramisu- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Tradycyjne tiramisu to połączenie biszkoptów nasączonych mocnym espresso z amaretto i kremem z mascarpone, cukru i jaj kurzych. Jest dość ciężkie, mocno kremowe i bardzo smaczne. Na temat tiramisu powstało wiele różnych wariacji, ale to cytrynowa wersja szczególnie przypadała do gustu moim bliskim. Lekki, puszysty krem z cytrusową nutą przyjemnie orzeźwia. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak warto zabrać się za nie wcześniej, bo deser powinien chłodzić się przynajmniej trzy godziny. Nie ma w nim kawy, więc skuszą się również najmłodsi domownicy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takie lody robiły nasze babcie. Bez wzmacniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków

Cytrynowe tiramisu

Składniki:

  • 1/2 cytryny - sok,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 50 g masła,
  • 200 g biszkoptów,
  • 100 ml mleka - do namaczania biszkoptów,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 500 ml śmietanki 36%.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wbijam jajka i mieszam z cukrem. Następnie miskę umieszczam nad garnkiem z gotującą się wodą, tworząc kąpiel wodną. Dodaję sok z cytryny i mieszam.

Krok 2: Gdy masa stanie się jasna, dodaję do miski masło oraz skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszam, aż powstanie masa.

Cytrynowy krem do tiramisu-Pyszności
Cytrynowy krem do tiramisu-Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Dobrze schłodzoną śmietankę 30 proc. miksuję wraz z mascarpone na puszystą masę bez grudek. Serek dodaję stopniowo, po łyżce.

Masa z mascarpone- Pyszności
Masa z mascarpone- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Biszkopty namaczam krótko w mleku i układam na spodzie formy. Wykładam część śmietankowej masy, a następnie rozprowadzam na niej masę cytrynową.

Cytrynowe tiramisu- Pyszności
Cytrynowe tiramisu- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Układam warstwę namoczonych w mleku herbatników i przy pomocy rękawa cukierniczego dekoruję wierzch pozostałym kremem z mascarpone. Wstawiam do lodówki na 3 godziny.

Krok 6: Gotowy deser dzielę na porcje. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego!

 Cytrynowe tiramisu- Pyszności
Cytrynowe tiramisu- Pyszności © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯