Cytrynowe tiramisu to najlepsze pomysł na lekki i orzeźwiający deser. Goście będą zachwyceni
Tiramisu to włoski klasyk, który podbił serca ludzi również poza słoneczną Italią. W cytrynowym wydaniu świetnie sprawdzi się jako rześki deser. Jest puszyste, lekkie i niesamowicie smaczne. Każdy, kto spróbował, od razu prosił o przepis.
28.09.2023 | aktual.: 16.10.2023 13:43
Tradycyjne tiramisu to połączenie biszkoptów nasączonych mocnym espresso z amaretto i kremem z mascarpone, cukru i jaj kurzych. Jest dość ciężkie, mocno kremowe i bardzo smaczne. Na temat tiramisu powstało wiele różnych wariacji, ale to cytrynowa wersja szczególnie przypadała do gustu moim bliskim. Lekki, puszysty krem z cytrusową nutą przyjemnie orzeźwia. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak warto zabrać się za nie wcześniej, bo deser powinien chłodzić się przynajmniej trzy godziny. Nie ma w nim kawy, więc skuszą się również najmłodsi domownicy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrynowe tiramisu
Składniki:
- 1/2 cytryny - sok,
- 100 g cukru,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 50 g masła,
- 200 g biszkoptów,
- 100 ml mleka - do namaczania biszkoptów,
- 200 g serka mascarpone,
- 500 ml śmietanki 36%.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski wbijam jajka i mieszam z cukrem. Następnie miskę umieszczam nad garnkiem z gotującą się wodą, tworząc kąpiel wodną. Dodaję sok z cytryny i mieszam.
Krok 2: Gdy masa stanie się jasna, dodaję do miski masło oraz skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszam, aż powstanie masa.
Krok 3: Dobrze schłodzoną śmietankę 30 proc. miksuję wraz z mascarpone na puszystą masę bez grudek. Serek dodaję stopniowo, po łyżce.
Krok 4: Biszkopty namaczam krótko w mleku i układam na spodzie formy. Wykładam część śmietankowej masy, a następnie rozprowadzam na niej masę cytrynową.
Krok 5: Układam warstwę namoczonych w mleku herbatników i przy pomocy rękawa cukierniczego dekoruję wierzch pozostałym kremem z mascarpone. Wstawiam do lodówki na 3 godziny.
Krok 6: Gotowy deser dzielę na porcje. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego!