InspiracjeEwa Wachowicz ma niezawodny trik na naleśniki. Wychodzą elastyczne i nie rwą się przy smażeniu

Ewa Wachowicz ma niezawodny trik na naleśniki. Wychodzą elastyczne i nie rwą się przy smażeniu

Ewa Wachowicz ma niezawodny trik na naleśniki. Wychodzą elastyczne i nie rwą się przy smażeniu
Ewa Wachowicz ma niezawodny trik na naleśniki. Wychodzą elastyczne i nie rwą się przy smażeniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
03.02.2024 10:20

Masz dość rwania się naleśników podczas smażenia? Ewa Wachowicz zdradza swój niezawodny trik na idealnie elastyczne naleśniki, które za każdym razem wychodzą cienkie, delikatne i pyszne.

Naleśniki to klasyka, która zawsze znajduje swoje miejsce na naszych stołach. Niezależnie od tego, czy preferujesz je w wersji słodkiej czy wytrawnej, zawsze z przyjemnością sięgamy po te cienkie placki. Dziś odkryjemy niezawodny trik od znanej kucharki Ewy Wachowicz, który sprawi, że twoje naleśniki będą elastyczne i nie będą się rozpadać podczas smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na idealne naleśniki Ewy Wachowicz

Kluczem do ich doskonałej konsystencji ciasta na naleśniki jest zastosowanie dwóch sprawdzonych trików. Po pierwsze, podczas miksowania mąki, jajek i mleka, dodaj wodę gazowaną. To właśnie ona sprawi, że naleśniki będą niezwykle puszyste. Po drugie, po przygotowaniu ciasta, pozostaw je na piętnaście minut, aby "gluten zaczął pracować". To sekret, który sprawi, że twoje naleśniki nie będą się rozpadać podczas smażenia.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mineralnej wody gazowanej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • masło (do smażenia).

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj sól, roztrzep. Dosyp mąkę i wlej mleko (na przemian), a następnie zmiksuj.
  2. Gdy ciasto jest gładkie, rozcieńcz je wodą gazowaną do konsystencji ciasta naleśnikowego.
  3. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Jeśli zgęstnieje, dodaj odrobinę wody. Pozwól mu odpocząć – naleśniki staną się bardziej plastyczne, nie będą się również rozpadać podczas smażenia.
  4. Smaż cienkie placki na patelni z obu stron.

Z uniwersalnym przepisem i trikami od Ewy Wachowicz na pewno poradzisz sobie z ich przygotowaniem. Dodaj do tego kreatywność w wyborze farszu, a twoje naleśniki staną się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także