Naleśniki na słodko inspirowane kokosowymi pralinami. Lepsze nie istnieją

Już za moment dowiesz się, jak na bazie naleśników zrobić przepyszny obiad w wydaniu na słodko. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!

Takiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadekTakiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Naleśniki na słodko kojarzą się z głównie z wizytami u babci. Seniorka rodu zazwyczaj serwowała je z serem lub domową konfiturą. Taki obiad był nie lada gratką dla każdego malucha. 

A skoro o smacznych kombinacjach mowa, to już za chwilę będziesz mógł powrócić do szczęśliwych lat dzieciństwa. A wszystko to za sprawą genialnych naleśników w ciekawym wydaniu. Mega puszyste placuszki nie dość, że nafaszerujesz na bogato, to dodatkowo stworzysz genialną mieszankę inspirowaną kultowymi pralinami kokosowymi marki Raffaello. Lepiej być nie może!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki a'la Raffaello. Przepis na kokosowy deser, który smakuje wybornie

Od tych genialnych naleśników nie sposób oderwać wzroku. Tak pięknie się prezentują!

Składniki:

Naleśniki:

  • 4 jajka,
  • 65 g śmietanki 30 proc. 

Masa śmietankowa:

  • 300 g śmietanki 30 proc,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 1/4 szkl. erytrytolu/ksylitolu,
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych.

Dodatki:

  • płatki migdałowe do dekoracji,
  • sos karmelowy do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na naleśniki. W tym celu miksuję ze sobą jajka oraz śmietankę

Najpierw przygotowuję ciasto na naleśniki
Najpierw przygotowuję ciasto na naleśniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie dzielę jednolitą mieszankę na mniejsze porcje i rozprowadzam je na dobrze nagrzanej i natłuszczonej patelni. Każdy naleśnik smażę z obu stron po kilka minut, aby nabrał złocistych rumieńców

Naleśniki mają nabrać złocistych rumieńców
Naleśniki mają być ładnie zarumienione © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po usmażeniu wszystkich naleśników przechodzę do przygotowania nadzienia. Aby je zrobić, po raz kolejny przy pomocy miksera łączę ze sobą: mascarpone, wiórki kokosowe, erytrylol (można użyć zamiennie ksylitol) oraz śmietankę. 

Czas przygotować nadzienie
Czas przygotować nadzienie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotową mieszankę rozprowadzam na naleśnikach, po czym składam każdy placek dwukrotnie. W ten sposób otrzymuję kształt trójkąta

Każdego naleśnika składam dwukrotnie na pół
Każdego naleśnika składam dwukrotnie na pół © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób naleśniki układam następnie na dużym talerzu, po czym polewam je sosem karmelowym i posypuję płatkami migdałowymi. W takim wydaniu prezentują się wręcz fenomenalnie. I to wszystko, smacznego!

Same pyszności!
Same pyszności! © Licencjodawca | Pyszności

Naleśniki w słodkim wydaniu przygotowuję zazwyczaj w formie obiadowej. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je również w formie deseru. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni takim rozwiązaniem!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej