Naleśniki na słodko inspirowane kokosowymi pralinami. Lepsze nie istnieją
Już za moment dowiesz się, jak na bazie naleśników zrobić przepyszny obiad w wydaniu na słodko. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie jednocześnie!
02.02.2024 14:53
Naleśniki na słodko kojarzą się z głównie z wizytami u babci. Seniorka rodu zazwyczaj serwowała je z serem lub domową konfiturą. Taki obiad był nie lada gratką dla każdego malucha.
A skoro o smacznych kombinacjach mowa, to już za chwilę będziesz mógł powrócić do szczęśliwych lat dzieciństwa. A wszystko to za sprawą genialnych naleśników w ciekawym wydaniu. Mega puszyste placuszki nie dość, że nafaszerujesz na bogato, to dodatkowo stworzysz genialną mieszankę inspirowaną kultowymi pralinami kokosowymi marki Raffaello. Lepiej być nie może!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Od tych genialnych naleśników nie sposób oderwać wzroku. Tak pięknie się prezentują!
Składniki:
Naleśniki:
- 4 jajka,
- 65 g śmietanki 30 proc.
Masa śmietankowa:
- 300 g śmietanki 30 proc,
- 200 g serka mascarpone,
- 1/4 szkl. erytrytolu/ksylitolu,
- 3/4 szkl. wiórków kokosowych.
Dodatki:
- płatki migdałowe do dekoracji,
- sos karmelowy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na naleśniki. W tym celu miksuję ze sobą jajka oraz śmietankę.
Krok 2. Następnie dzielę jednolitą mieszankę na mniejsze porcje i rozprowadzam je na dobrze nagrzanej i natłuszczonej patelni. Każdy naleśnik smażę z obu stron po kilka minut, aby nabrał złocistych rumieńców.
Krok 3. Po usmażeniu wszystkich naleśników przechodzę do przygotowania nadzienia. Aby je zrobić, po raz kolejny przy pomocy miksera łączę ze sobą: mascarpone, wiórki kokosowe, erytrylol (można użyć zamiennie ksylitol) oraz śmietankę.
Krok 4. Gotową mieszankę rozprowadzam na naleśnikach, po czym składam każdy placek dwukrotnie. W ten sposób otrzymuję kształt trójkąta.
Krok 5. Przygotowane w ten sposób naleśniki układam następnie na dużym talerzu, po czym polewam je sosem karmelowym i posypuję płatkami migdałowymi. W takim wydaniu prezentują się wręcz fenomenalnie. I to wszystko, smacznego!
Naleśniki w słodkim wydaniu przygotowuję zazwyczaj w formie obiadowej. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je również w formie deseru. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni takim rozwiązaniem!