Kremowy sernik a'la Twix dosłownie rozpływa się w ustach

Jeśli lubisz serniki, koniecznie musisz poznać naszą najnowszą propozycję. Znajdziesz w niej dosłownie wszystko — ciekawą kombinację smakową, fajny wygląd oraz prostą recepturę.

Taki serniczek mogłabym jeść codziennieTaki serniczek mogłabym jeść codziennie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Tak dobrego sernika jeszcze nie jadłeś. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w nim na całe życie. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste, dlatego poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. 

Co takiego ma w sobie ten wypiek? Otóż smakiem nawiązuje do kultowego batonika Twix. A dzięki technice pieczenia w kąpieli wodnej wychodzi idealnie kremowypuszysty. Dosłownie rozpływa się ustach, taki jest dobry!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik a'la Twix jest puszysty jak chmurka. Wypróbuj genialny przepis

Kremowy sernik inspirowany batonem Twix - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 180 g masła.

Masa serowa: 

  • 800 g twarogu sernikowego,
  • 250 g cukru,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 300 g batoników Twix,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego.

Polewa:

  • 200 g masy kajmakowej,
  • 2 opakowania batoników Twix.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu. W tym celu łączę w misce: mąkę, cukier puder, sól oraz masło. Wcześniej dzielę ostatni składnik na mniejsze kawałki

Najpierw robię spód
Najpierw łączę składniki na spód © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Produkty w misce zagniatam w taki sposób, aby powstało jednolite ciasto. Następnie przekładam je do formy do pieczenia, tworząc spód przyszłego ciasta. Gotowe ciasto dodatkowo nakłuwam widelcem, aby podczas pieczenia nie powstały w nim niepotrzebne wybrzuszenia. 

Spód dodatkowo nakłuwam widelcem
Spód dodatkowo nakłuwam widelcem © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na 18 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Najpierw dzielę na mniejsze kawałki batoniki Twix. 

Do przepisu wykorzystuję batoniki Twix
Do przepisu wykorzystuję batoniki Twix © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie w osobnej misce łączę twaróg cukrem. Jako kolejne składniki do miski trafiają wymieszane osobno: śmietankaskrobia ziemniaczana. Dopiero w takiej formie dodaję mieszankę do miski. 

Czas przygotować masę serową
Czas przygotować masę serową © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Dalej dodaję ekstrakt waniliowy oraz budyń śmietankowy w proszku. Składniki łączę po raz kolejny przy pomocy miksera. Teraz przychodzi czas na jajka. Dodaję je w małych partiach. 

Do masy dodaję m.in. jajka
Do masy dodaję m.in. jajka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec do mieszanki wrzucam wcześniej przygotowane batoniki. Spód formy zabezpieczam folią aluminiową, po czym dobrze wymieszaną masę przekładam do formy do pieczenia z upieczonym spodem. 

Formę wypełnioną składnikami wstawiam do piekarnika
Formę wypełnioną składnikami wstawiam do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowany sernik piekę w kąpieli wodnej przez 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza. Ciasto pozostawiam przez godzinę w wyłączonym piekarniku, po czym wstawiam je na 6 godzin do lodówki.

Krok 7. Na koniec dekoruję sernik masą kajmakową oraz batonikami Twix. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości