Kremowy sernik a'la Twix dosłownie rozpływa się w ustach
Jeśli lubisz serniki, koniecznie musisz poznać naszą najnowszą propozycję. Znajdziesz w niej dosłownie wszystko — ciekawą kombinację smakową, fajny wygląd oraz prostą recepturę.
31.01.2024 | aktual.: 31.01.2024 14:01
Tak dobrego sernika jeszcze nie jadłeś. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w nim na całe życie. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste, dlatego poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny.
Co takiego ma w sobie ten wypiek? Otóż smakiem nawiązuje do kultowego batonika Twix. A dzięki technice pieczenia w kąpieli wodnej wychodzi idealnie kremowy i puszysty. Dosłownie rozpływa się ustach, taki jest dobry!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowy sernik inspirowany batonem Twix - przepis
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 180 g masła.
Masa serowa:
- 800 g twarogu sernikowego,
- 250 g cukru,
- 200 g śmietany 18 proc.,
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 4 jajka,
- 300 g batoników Twix,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego.
Polewa:
- 200 g masy kajmakowej,
- 2 opakowania batoników Twix.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu. W tym celu łączę w misce: mąkę, cukier puder, sól oraz masło. Wcześniej dzielę ostatni składnik na mniejsze kawałki.
Krok 2. Produkty w misce zagniatam w taki sposób, aby powstało jednolite ciasto. Następnie przekładam je do formy do pieczenia, tworząc spód przyszłego ciasta. Gotowe ciasto dodatkowo nakłuwam widelcem, aby podczas pieczenia nie powstały w nim niepotrzebne wybrzuszenia.
Tak przygotowane ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na 18 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Najpierw dzielę na mniejsze kawałki batoniki Twix.
Krok 4. Następnie w osobnej misce łączę twaróg z cukrem. Jako kolejne składniki do miski trafiają wymieszane osobno: śmietanka i skrobia ziemniaczana. Dopiero w takiej formie dodaję mieszankę do miski.
Krok 5. Dalej dodaję ekstrakt waniliowy oraz budyń śmietankowy w proszku. Składniki łączę po raz kolejny przy pomocy miksera. Teraz przychodzi czas na jajka. Dodaję je w małych partiach.
Krok 6. Na koniec do mieszanki wrzucam wcześniej przygotowane batoniki. Spód formy zabezpieczam folią aluminiową, po czym dobrze wymieszaną masę przekładam do formy do pieczenia z upieczonym spodem.
Tak przygotowany sernik piekę w kąpieli wodnej przez 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza. Ciasto pozostawiam przez godzinę w wyłączonym piekarniku, po czym wstawiam je na 6 godzin do lodówki.
Krok 7. Na koniec dekoruję sernik masą kajmakową oraz batonikami Twix. I to wszystko, smacznego!