Kremowy sernik a'la Twix dosłownie rozpływa się w ustach
Jeśli lubisz serniki, koniecznie musisz poznać naszą najnowszą propozycję. Znajdziesz w niej dosłownie wszystko — ciekawą kombinację smakową, fajny wygląd oraz prostą recepturę.
Tak dobrego sernika jeszcze nie jadłeś. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w nim na całe życie. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste, dlatego poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny.
Co takiego ma w sobie ten wypiek? Otóż smakiem nawiązuje do kultowego batonika Twix. A dzięki technice pieczenia w kąpieli wodnej wychodzi idealnie kremowy i puszysty. Dosłownie rozpływa się ustach, taki jest dobry!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik a'la Twix jest puszysty jak chmurka. Wypróbuj genialny przepis
Kremowy sernik inspirowany batonem Twix - przepis
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 180 g masła.
Masa serowa:
- 800 g twarogu sernikowego,
- 250 g cukru,
- 200 g śmietany 18 proc.,
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 4 jajka,
- 300 g batoników Twix,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego.
Polewa:
- 200 g masy kajmakowej,
- 2 opakowania batoników Twix.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu. W tym celu łączę w misce: mąkę, cukier puder, sól oraz masło. Wcześniej dzielę ostatni składnik na mniejsze kawałki.
Krok 2. Produkty w misce zagniatam w taki sposób, aby powstało jednolite ciasto. Następnie przekładam je do formy do pieczenia, tworząc spód przyszłego ciasta. Gotowe ciasto dodatkowo nakłuwam widelcem, aby podczas pieczenia nie powstały w nim niepotrzebne wybrzuszenia.
Tak przygotowane ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na 18 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Najpierw dzielę na mniejsze kawałki batoniki Twix.
Krok 4. Następnie w osobnej misce łączę twaróg z cukrem. Jako kolejne składniki do miski trafiają wymieszane osobno: śmietanka i skrobia ziemniaczana. Dopiero w takiej formie dodaję mieszankę do miski.
Krok 5. Dalej dodaję ekstrakt waniliowy oraz budyń śmietankowy w proszku. Składniki łączę po raz kolejny przy pomocy miksera. Teraz przychodzi czas na jajka. Dodaję je w małych partiach.
Krok 6. Na koniec do mieszanki wrzucam wcześniej przygotowane batoniki. Spód formy zabezpieczam folią aluminiową, po czym dobrze wymieszaną masę przekładam do formy do pieczenia z upieczonym spodem.
Tak przygotowany sernik piekę w kąpieli wodnej przez 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza. Ciasto pozostawiam przez godzinę w wyłączonym piekarniku, po czym wstawiam je na 6 godzin do lodówki.
Krok 7. Na koniec dekoruję sernik masą kajmakową oraz batonikami Twix. I to wszystko, smacznego!