PrzepisCiastaKremowy sernik a'la Twix dosłownie rozpływa się w ustach

Kremowy sernik a'la Twix dosłownie rozpływa się w ustach

Jeśli lubisz serniki, koniecznie musisz poznać naszą najnowszą propozycję. Znajdziesz w niej dosłownie wszystko — ciekawą kombinację smakową, fajny wygląd oraz prostą recepturę.

Taki serniczek mogłabym jeść codziennie
Taki serniczek mogłabym jeść codziennie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

31.01.2024 | aktual.: 31.01.2024 14:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tak dobrego sernika jeszcze nie jadłeś. Wystarczy dosłownie jeden kęs, aby zakochać się w nim na całe życie. Co więcej, jego przygotowanie jest bajecznie proste, dlatego poradzi sobie z nim nawet największy laik kulinarny. 

Co takiego ma w sobie ten wypiek? Otóż smakiem nawiązuje do kultowego batonika Twix. A dzięki technice pieczenia w kąpieli wodnej wychodzi idealnie kremowypuszysty. Dosłownie rozpływa się ustach, taki jest dobry!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy sernik inspirowany batonem Twix - przepis

Składniki:

Ciasto: 

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 180 g masła.

Masa serowa: 

  • 800 g twarogu sernikowego,
  • 250 g cukru,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 300 g batoników Twix,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego.

Polewa:

  • 200 g masy kajmakowej,
  • 2 opakowania batoników Twix.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu. W tym celu łączę w misce: mąkę, cukier puder, sól oraz masło. Wcześniej dzielę ostatni składnik na mniejsze kawałki

Najpierw łączę składniki na spód
Najpierw łączę składniki na spód© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Produkty w misce zagniatam w taki sposób, aby powstało jednolite ciasto. Następnie przekładam je do formy do pieczenia, tworząc spód przyszłego ciasta. Gotowe ciasto dodatkowo nakłuwam widelcem, aby podczas pieczenia nie powstały w nim niepotrzebne wybrzuszenia. 

Spód dodatkowo nakłuwam widelcem
Spód dodatkowo nakłuwam widelcem© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika na 18 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Najpierw dzielę na mniejsze kawałki batoniki Twix. 

Do przepisu wykorzystuję batoniki Twix
Do przepisu wykorzystuję batoniki Twix© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie w osobnej misce łączę twaróg cukrem. Jako kolejne składniki do miski trafiają wymieszane osobno: śmietankaskrobia ziemniaczana. Dopiero w takiej formie dodaję mieszankę do miski. 

Czas przygotować masę serową
Czas przygotować masę serową© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Dalej dodaję ekstrakt waniliowy oraz budyń śmietankowy w proszku. Składniki łączę po raz kolejny przy pomocy miksera. Teraz przychodzi czas na jajka. Dodaję je w małych partiach. 

Do masy dodaję m.in. jajka
Do masy dodaję m.in. jajka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na koniec do mieszanki wrzucam wcześniej przygotowane batoniki. Spód formy zabezpieczam folią aluminiową, po czym dobrze wymieszaną masę przekładam do formy do pieczenia z upieczonym spodem. 

Formę wypełnioną składnikami wstawiam do piekarnika
Formę wypełnioną składnikami wstawiam do piekarnika© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowany sernik piekę w kąpieli wodnej przez 80 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza. Ciasto pozostawiam przez godzinę w wyłączonym piekarniku, po czym wstawiam je na 6 godzin do lodówki.

Krok 7. Na koniec dekoruję sernik masą kajmakową oraz batonikami Twix. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideosernik