Przez cały karnawał smażę tylko takie pączki. Mąkę mieszam 1:1 z innym składnikiem

Pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego smażonego w głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, bowiem po usmażeniu ciasto szybko twardnieje. Jest na to sposób. Wystarczy, że dodasz do ciasta... ziemniaka.

pączkiPrzepis na pączki z ziemniakiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photoby_Marta Pecelerowicz

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Za kilkanaście dni wszyscy będziemy objadać się faworkami i pączkami. Cukiernicy będą pracować bez wytchnienia, a przy cukierniach będą tworzyć się kilometrowe kolejki. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób decyduje się na samodzielnie usmażenie pączków.

Jeśli jesteś jedną z nich, poznaj przepis na pączki z dodatkiem... ziemniaka. Może i brzmi to dziwnie, ale uwierz nam na słowo — ziemniak jest niewyczuwalny. Ciasto wychodzi miękkie, pulchne i puszyste, a pączek zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Z twarogiem, ziemniakami czy jogurtem?

Pączki to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, które smaży się w głębokim tłuszczu, a na końcu wypełnia się konfiturą, budyniem, adwokatem lub kremem. Po usmażeniu ciasto jest wyjątkowo miękkie i puszyste.

To podstawowy przepis na ciasto. Można wzbogacić go o różne dodatki, np. budyń czy twaróg. Każdy z tych składników zmienia konsystencję i smak pączków. Budyń nadaje im lekkości, zaś twaróg serowego posmaku. Choć może zabrzmieć to dziwnie, w niektórych regionach do ciasta dodaje się... ugotowanych ziemniaków. Ten dodatek sprawia, że pączki zachowują świeżość przez długi czas, zachowując przy tym swoją lekkość i puszystość. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Pączki z ziemniakami — przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 125 g masła,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 50 g drożdży,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj aż do miękkości. Kiedy się ugotują, przeciśnij je przez praskę, aby były idealnie gładkie.
  2. Masło rozpuść w garnku i pozwól mu niego ostygnąć.
  3. Rozkrusz drożdże i wysp je do ziemniaków. Dodaj do nich łyżkę cukru, mąkę, rozpuszczone masło oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj ściereczką i postaw go w ciepłym miejscu, aby ciasto mogło wyrosnąć.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego niewielkie kulki. Pozostaw je w ciepłym miejscu na 20 minut, żeby podwoiły swoją obecność.
  5. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Pączki smaż z dwóch stron ok. 3 minut, aby całkowicie się zarumieniły.
  6. Po usmażeniu połóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
  7. Gotowe pączki możesz wypełnić nadzieniem lub posypać je cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem