Przez cały karnawał smażę tylko takie pączki. Mąkę mieszam 1:1 z innym składnikiem
Pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego smażonego w głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, bowiem po usmażeniu ciasto szybko twardnieje. Jest na to sposób. Wystarczy, że dodasz do ciasta... ziemniaka.
30.01.2024 16:00
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Za kilkanaście dni wszyscy będziemy objadać się faworkami i pączkami. Cukiernicy będą pracować bez wytchnienia, a przy cukierniach będą tworzyć się kilometrowe kolejki. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób decyduje się na samodzielnie usmażenie pączków.
Jeśli jesteś jedną z nich, poznaj przepis na pączki z dodatkiem... ziemniaka. Może i brzmi to dziwnie, ale uwierz nam na słowo — ziemniak jest niewyczuwalny. Ciasto wychodzi miękkie, pulchne i puszyste, a pączek zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Wyjaśniamy, jak je przygotować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z twarogiem, ziemniakami czy jogurtem?
Pączki to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, które smaży się w głębokim tłuszczu, a na końcu wypełnia się konfiturą, budyniem, adwokatem lub kremem. Po usmażeniu ciasto jest wyjątkowo miękkie i puszyste.
To podstawowy przepis na ciasto. Można wzbogacić go o różne dodatki, np. budyń czy twaróg. Każdy z tych składników zmienia konsystencję i smak pączków. Budyń nadaje im lekkości, zaś twaróg serowego posmaku. Choć może zabrzmieć to dziwnie, w niektórych regionach do ciasta dodaje się... ugotowanych ziemniaków. Ten dodatek sprawia, że pączki zachowują świeżość przez długi czas, zachowując przy tym swoją lekkość i puszystość. Wyjaśniamy, jak je przygotować.
Pączki z ziemniakami — przepis
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej),
- 125 g masła,
- pół szklanki drobnego cukru,
- 50 g drożdży,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj aż do miękkości. Kiedy się ugotują, przeciśnij je przez praskę, aby były idealnie gładkie.
- Masło rozpuść w garnku i pozwól mu niego ostygnąć.
- Rozkrusz drożdże i wysp je do ziemniaków. Dodaj do nich łyżkę cukru, mąkę, rozpuszczone masło oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj ściereczką i postaw go w ciepłym miejscu, aby ciasto mogło wyrosnąć.
- Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego niewielkie kulki. Pozostaw je w ciepłym miejscu na 20 minut, żeby podwoiły swoją obecność.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Pączki smaż z dwóch stron ok. 3 minut, aby całkowicie się zarumieniły.
- Po usmażeniu połóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
- Gotowe pączki możesz wypełnić nadzieniem lub posypać je cukrem pudrem.