PrzepisTłusty CzwartekPrzez cały karnawał smażę tylko takie pączki. Mąkę mieszam 1:1 z innym składnikiem

Przez cały karnawał smażę tylko takie pączki. Mąkę mieszam 1:1 z innym składnikiem

Pączki przygotowuje się z ciasta drożdżowego smażonego w głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, bowiem po usmażeniu ciasto szybko twardnieje. Jest na to sposób. Wystarczy, że dodasz do ciasta... ziemniaka.

Przepis na pączki z ziemniakiem.
Przepis na pączki z ziemniakiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photoby_Marta Pecelerowicz

30.01.2024 16:00

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Za kilkanaście dni wszyscy będziemy objadać się faworkami i pączkami. Cukiernicy będą pracować bez wytchnienia, a przy cukierniach będą tworzyć się kilometrowe kolejki. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób decyduje się na samodzielnie usmażenie pączków.

Jeśli jesteś jedną z nich, poznaj przepis na pączki z dodatkiem... ziemniaka. Może i brzmi to dziwnie, ale uwierz nam na słowo — ziemniak jest niewyczuwalny. Ciasto wychodzi miękkie, pulchne i puszyste, a pączek zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z twarogiem, ziemniakami czy jogurtem?

Pączki to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych. Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, które smaży się w głębokim tłuszczu, a na końcu wypełnia się konfiturą, budyniem, adwokatem lub kremem. Po usmażeniu ciasto jest wyjątkowo miękkie i puszyste.

To podstawowy przepis na ciasto. Można wzbogacić go o różne dodatki, np. budyń czy twaróg. Każdy z tych składników zmienia konsystencję i smak pączków. Budyń nadaje im lekkości, zaś twaróg serowego posmaku. Choć może zabrzmieć to dziwnie, w niektórych regionach do ciasta dodaje się... ugotowanych ziemniaków. Ten dodatek sprawia, że pączki zachowują świeżość przez długi czas, zachowując przy tym swoją lekkość i puszystość. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Pączki z ziemniakami — przepis

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 3 jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 125 g masła,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 50 g drożdży,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj aż do miękkości. Kiedy się ugotują, przeciśnij je przez praskę, aby były idealnie gładkie.
  2. Masło rozpuść w garnku i pozwól mu niego ostygnąć.
  3. Rozkrusz drożdże i wysp je do ziemniaków. Dodaj do nich łyżkę cukru, mąkę, rozpuszczone masło oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj ściereczką i postaw go w ciepłym miejscu, aby ciasto mogło wyrosnąć.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego niewielkie kulki. Pozostaw je w ciepłym miejscu na 20 minut, żeby podwoiły swoją obecność.
  5. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Pączki smaż z dwóch stron ok. 3 minut, aby całkowicie się zarumieniły.
  6. Po usmażeniu połóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
  7. Gotowe pączki możesz wypełnić nadzieniem lub posypać je cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie