Najlepszy przepis na chińskie pączki. Mają wyjątkowy kształt i smak
Za dwa tygodnie rozpoczyna się Chiński Nowy Rok. Z tej okazji mieszkańcy Azji przygotowują specjalne potrawy. Jedną z nich są chińskie pączki. Warto przygotować je na Tłusty Czwartek. Zachwycą cię niezwykłym smakiem.
29.01.2024 | aktual.: 29.01.2024 21:43
Chiński Nowy Rok to jedno z najważniejszych wydarzeń w Azji. Co roku świętują go miliony ludzi. W tym roku ten wyjątkowy dzień wypada 10 lutego i zakończy się dopiero 28 stycznia 2025 roku. Wynika to z faktu, że jest on zgodny z kalendarzem księżycowym, a nie wędrówką planety wokół słońca.
Świętowanie wiąże się z wieloma obrządkami, a nawet z potrawami. Przedstawiamy przepis na jedno z najpopularniejszych noworocznych dań, które warto przygotować z okazji Tłustego Czwartku. To chińskie pączki, które zachwycają swoim smakiem. Wychodzą niezwykle miękkie i puszyste, a sekretem jest długo dojrzewające ciasto.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rok smoka, czyli kilka słów o święcie wiosny
W Ameryce, Australii czy w Europie świętowanie nowego roku sprowadza się jedynie do hucznej zabawy sylwestrowej. W Azji wygląda to zupełnie inaczej. Chiński Nowy Rok jest świętem państwowym, a mieszkańcy otrzymują aż tydzień wolnego. Data wyznaczana jest przez księżyc, bowiem nowy rok rozpoczyna się w trakcie nowiu. W tym roku rozpocznie się on 10 lutego, a zakończy 28 stycznia.
Za niespełna dwa tygodnie mieszkańcy Azji rozpoczną rok smoka, który będzie motywem przewodnim Złotego Tygodnia. To czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Stoły będą uginały się pod tradycyjnymi smakołykami. Jednym z nich są chińskie pączki. To lekki i bardzo puszysty wypiek, który nie przypomina znanych nam pączków. Są naprawdę proste w przygotowaniu. Ciasto należy przygotować dzień przed planowanym smażeniem, ponieważ musi spędzić noc w lodówce.
Chińskie pączki — przepis
Składniki:
- 200 g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli,
- pół szklanki wody,
- olej.
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier, sól oraz proszek do pieczenia przesiej przez sitko do dużej miski. Połącz je z wodą i dwoma łyżkami oleju słonecznikowego. Ciasto wyrabiaj przez co najmniej 5 minut. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po godzinie wyjmuj ciasto z miski i uderz w nie pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Tak przygotowane ciasto wyrabiaj ponownie przez 8-10 minut. Po wyrobieniu przełóż je do plastikowej torby i włóż do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia wyjmij je z lodówki na dwie godziny przez planowanym smażeniem pączków. Ciasto rozwałkuj na kształt dużego prostokąta o grubości ok. 0,5 cm.
- Ciasto pokrój na równe prostokąty o długości 5-7 cm. Sięgnij po pałeczkę i wciśnij ją w środek prostokąta, aby odbić jej kształt na cieście. Na końcu pokrój je nożem na pół. Fragmenty ciasta nie powinny być dłuższe niż 3,5 cm.
- Wyciągnij garnek i wlej do niego olej. Tłuszcz powinien przykrywać całe dno garnka. Rozgrzej go do ok. 100 stp. C. Ciasto smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 2 minuty, aż stanie się złociste.
- Po usmażeniu połóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj posypane cukrem pudrem lub w towarzystwie słodkiego sosu, np. kajmaku.