Babcia "boksuje" ciasto drożdżowe. Za każdym razem wychodzi puszyste i mięciutkie jak poduszka

Ten babciny sposób na ciasto drożdżowe nigdy nie zawodzi. Wystarczy włożyć odrobinę siły w przygotowanie, by później cieszyć się idealnie puszystym wypiekiem. Naprawdę warto. A i trening od razu zostanie zaliczony... Same plusy w tych babcinych sposobach!

Ciasto drożdżowe i boks. Czy mają ze sobą coś wspólnego?Ciasto drożdżowe i boks. Czy mają ze sobą coś wspólnego?
Źródło zdjęć: © Canva | Tomophafan

Przepis na ciasto drożdżowe to nie teoria względności, ale i tam wymagane jest przestrzegane kilku ważnych zasad, bez których znajomości — nic z tego. Babcia, jak to babcia. Kulinarne arkana nie mają przed nią tajemnic. Również w przypadku drożdżowego wypieku staruszka wie, co robić, żeby ciasto wyszło bajecznie puszyste i mięciutkie. Okazuje się, że w tym przypadku niezbędna okaże się odrobina umiejętności... bokserskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Zasady robienia ciasta drożdżowego

Po jednej stronie ringu ciasto drożdżowe: zrobione, wyrośnięte, czeka na uformowanie w konkretny wypiek. Po drugiej: triki i patenty babci. Co może w tym pojedynku wygrać? Odpowiedź jest jasna, a i bokserskie porównanie okazuje się tutaj wyjątkowo dobrze dobrane.

Podczas przygotowania ciasta drożdżowego większość z nas skupia się przede wszystkim na etapie przed jego wyrośnięciem. Wyrabianie, składanie, wałkowanie — znamy to doskonale. Pamiętamy również o pozostałych ważnych zasadach: o tym, że mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, a pozostałe składniki ogrzane do temperatury pokojowej. Nie szczędzimy również czasu na wyrabianie i robimy to przynajmniej przez 15-20 minut. I nadal wypiek nie wychodzi taki, jakbyśmy tego chcieli. O co tu chodzi? No właśnie, o ten wspomniany już "boks".

Boksowanie ciasta

Kiedy już spełnimy wszystkie wspomniane wymogi udanego ciasta drożdżowego, a masa wyrośnie i jest teoretycznie gotowa do uformowania ją w chałki, strucle, pączki czy zwykłe bułeczki, musimy pamiętać o jeszcze jednej ważnej rzeczy. Czas zakasać rękawy i uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto.

Podczas fermentacji ciasta drożdżowego dochodzi do nagromadzenia się gazów
Podczas fermentacji ciasta drożdżowego dochodzi do nagromadzenia się gazów © Canva | Simonidadjordevic

Dlaczego babcia zawsze to robi? I dlaczego zawsze skutkowało to tym, że jej wypieki były najlepsze na świecie? Chodzi tu o prostą chemię. Podczas fermentacji drożdżowej w cieście dochodzi do nagromadzenia się gazów. Należy się ich pozbyć poprzez ubicie ciasta pięścią. Odgazowana masa będzie już zupełnie inna; gluten będzie rozciągnięty, a to z kolei spowoduje, że wypiek będzie puszysty i mięciutki. Naprawdę warto!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę