Babcia "boksuje" ciasto drożdżowe. Za każdym razem wychodzi puszyste i mięciutkie jak poduszka

Ten babciny sposób na ciasto drożdżowe nigdy nie zawodzi. Wystarczy włożyć odrobinę siły w przygotowanie, by później cieszyć się idealnie puszystym wypiekiem. Naprawdę warto. A i trening od razu zostanie zaliczony... Same plusy w tych babcinych sposobach!

Babcia "boksuje" ciasto drożdżowe. Za każdym razem wychodzi puszyste i mięciutkie jak poduszkaCiasto drożdżowe i boks. Czy mają ze sobą coś wspólnego?
Źródło zdjęć: © Canva | Tomophafan
SKOMENTUJ

Przepis na ciasto drożdżowe to nie teoria względności, ale i tam wymagane jest przestrzegane kilku ważnych zasad, bez których znajomości — nic z tego. Babcia, jak to babcia. Kulinarne arkana nie mają przed nią tajemnic. Również w przypadku drożdżowego wypieku staruszka wie, co robić, żeby ciasto wyszło bajecznie puszyste i mięciutkie. Okazuje się, że w tym przypadku niezbędna okaże się odrobina umiejętności... bokserskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Zasady robienia ciasta drożdżowego

Po jednej stronie ringu ciasto drożdżowe: zrobione, wyrośnięte, czeka na uformowanie w konkretny wypiek. Po drugiej: triki i patenty babci. Co może w tym pojedynku wygrać? Odpowiedź jest jasna, a i bokserskie porównanie okazuje się tutaj wyjątkowo dobrze dobrane.

Podczas przygotowania ciasta drożdżowego większość z nas skupia się przede wszystkim na etapie przed jego wyrośnięciem. Wyrabianie, składanie, wałkowanie — znamy to doskonale. Pamiętamy również o pozostałych ważnych zasadach: o tym, że mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, a pozostałe składniki ogrzane do temperatury pokojowej. Nie szczędzimy również czasu na wyrabianie i robimy to przynajmniej przez 15-20 minut. I nadal wypiek nie wychodzi taki, jakbyśmy tego chcieli. O co tu chodzi? No właśnie, o ten wspomniany już "boks".

Boksowanie ciasta

Kiedy już spełnimy wszystkie wspomniane wymogi udanego ciasta drożdżowego, a masa wyrośnie i jest teoretycznie gotowa do uformowania ją w chałki, strucle, pączki czy zwykłe bułeczki, musimy pamiętać o jeszcze jednej ważnej rzeczy. Czas zakasać rękawy i uderzyć pięścią w wyrośnięte ciasto.

Podczas fermentacji ciasta drożdżowego dochodzi do nagromadzenia się gazów
Podczas fermentacji ciasta drożdżowego dochodzi do nagromadzenia się gazów © Canva | Simonidadjordevic

Dlaczego babcia zawsze to robi? I dlaczego zawsze skutkowało to tym, że jej wypieki były najlepsze na świecie? Chodzi tu o prostą chemię. Podczas fermentacji drożdżowej w cieście dochodzi do nagromadzenia się gazów. Należy się ich pozbyć poprzez ubicie ciasta pięścią. Odgazowana masa będzie już zupełnie inna; gluten będzie rozciągnięty, a to z kolei spowoduje, że wypiek będzie puszysty i mięciutki. Naprawdę warto!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie