Nie z jagodami, ani z borówką. Do owsianki dodaję jeszcze lepszą domową konfiturę
Jesienią stawiam na dania, które skutecznie rozgrzewają od środka, dodają energii i witamin. Ostatnio przeglądając domowe zapasy, odkryłam słoik z konfiturą, która idealnie sprawdziła się jako dodatek do owsianki. Miskę pełną zdrowia przygotowuję w 2 minuty na śniadanie lub lunch podczas pracy.
22.11.2024 07:33
Latem dodaję świeże owoce, jednak jesienią i zimą stawiam na dodatki, które mogę wymieszać z gorącą owsianką. Zależy mi na tym, aby potrawa nie tylko rozgrzała mój żołądek, ale także pozytywnie wpłynęła na zdrowie. Dlatego tak bardzo ucieszyłam się z konfitury z aronii, którą dostałam od mamy. Okazuje się, że ten dodatek świetnie komponuje się z owsianką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapomniana aronia jest pełna cennych składników odżywczych
W owocach aronii znajduje się przede wszystkim bogactwo antyoksydantów. Cierpka skórka wiele osób zniechęca do sięgania po te owoce, ale okazuje się, że w przetworach zupełnie nie przeszkadza. Z aronii można przygotować nie tylko konfiturę, ale także pyszny sok lub nalewkę.
Warto przypomnieć sobie o przetworach z aronii w chwili osłabienia organizmu. Zawierają dużą ilość witaminy C i mają działanie przeciwzapalne. Są także ogromnym wsparciem dla układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom. Korzystnie wpływają na wzrok, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszają poziom złego cholesterolu.
Do czego możesz wykorzystać konfiturę z aronii?
Nie wiem, czy starczy mi zapasów na wszystkie testy, ale już wiem, że konfitura z aronii świetnie smakuje nie tylko jako dodatek do owsianki, ale także w zestawieniu z serem pleśniowym. Możesz dodać ją do sosu winegret i takim aroniowym dressingiem polać sałatkę z rukolą, serem pleśniowym, pieczoną gruszką i orzechami włoskimi.
Konfitura z aronii mojej mamy ma lekką konsystencję, więc z powodzeniem sprawdzi się także jako sos do polania pankejków, klasycznych naleśników lub gofrów.
Jak zrobić szybką owsiankę z aronią w 2 minuty?
Osobiście preferuję owsiankę na wodzie, ponieważ jest o wiele lżejsza niż przygotowana na mleku. Jeśli jednak masz ochotę na bardziej kremową w smaku owsiankę, dodaj mleko zwykłe lub roślinne, na przykład owsiane, migdałowe lub kokosowe.
Składniki:
- 100 g owsianki błyskawicznej,
- 200 ml wody,
- szczypta soli,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki obranych z łupin orzechów włoskich,
- 2 łyżki konfitury z aronii.
Wykonanie:
- Zalewam owsiankę wodą i wstawiam do zagotowania. Gdy zacznie bulgotać, zdejmuję z kuchenki.
- Mieszam z łyżką miodu i pokruszonymi orzechami włoskimi.
- Na wierzch kładę 2 łyżki konfitury z aronii.