Nie z jagodami, ani z borówką. Do owsianki dodaję jeszcze lepszą domową konfiturę

Jesienią stawiam na dania, które skutecznie rozgrzewają od środka, dodają energii i witamin. Ostatnio przeglądając domowe zapasy, odkryłam słoik z konfiturą, która idealnie sprawdziła się jako dodatek do owsianki. Miskę pełną zdrowia przygotowuję w 2 minuty na śniadanie lub lunch podczas pracy.

Owsianka z aronią jest bogata w witaminę C i antyoksydantyOwsianka z aronią jest bogata w witaminę C i antyoksydanty
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl | Anna Galuhn
Anna Galuhn

Latem dodaję świeże owoce, jednak jesienią i zimą stawiam na dodatki, które mogę wymieszać z gorącą owsianką. Zależy mi na tym, aby potrawa nie tylko rozgrzała mój żołądek, ale także pozytywnie wpłynęła na zdrowie. Dlatego tak bardzo ucieszyłam się z konfitury z aronii, którą dostałam od mamy. Okazuje się, że ten dodatek świetnie komponuje się z owsianką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z piekarnika

Zapomniana aronia jest pełna cennych składników odżywczych

W owocach aronii znajduje się przede wszystkim bogactwo antyoksydantów. Cierpka skórka wiele osób zniechęca do sięgania po te owoce, ale okazuje się, że w przetworach zupełnie nie przeszkadza. Z aronii można przygotować nie tylko konfiturę, ale także pyszny sok lub nalewkę.

Warto przypomnieć sobie o przetworach z aronii w chwili osłabienia organizmu. Zawierają dużą ilość witaminy C i mają działanie przeciwzapalne. Są także ogromnym wsparciem dla układu pokarmowego, przeciwdziałając zaparciom. Korzystnie wpływają na wzrok, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszają poziom złego cholesterolu.

Do czego możesz wykorzystać konfiturę z aronii?

Nie wiem, czy starczy mi zapasów na wszystkie testy, ale już wiem, że konfitura z aronii świetnie smakuje nie tylko jako dodatek do owsianki, ale także w zestawieniu z serem pleśniowym. Możesz dodać ją do sosu winegret i takim aroniowym dressingiem polać sałatkę z rukolą, serem pleśniowym, pieczoną gruszką i orzechami włoskimi.

Konfitura z aronii mojej mamy ma lekką konsystencję, więc z powodzeniem sprawdzi się także jako sos do polania pankejków, klasycznych naleśników lub gofrów.

Jak zrobić szybką owsiankę z aronią w 2 minuty?

Osobiście preferuję owsiankę na wodzie, ponieważ jest o wiele lżejsza niż przygotowana na mleku. Jeśli jednak masz ochotę na bardziej kremową w smaku owsiankę, dodaj mleko zwykłe lub roślinne, na przykład owsiane, migdałowe lub kokosowe. 

Składniki:

  • 100 g owsianki błyskawicznej,
  • 200 ml wody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki obranych z łupin orzechów włoskich,
  • 2 łyżki konfitury z aronii.

Wykonanie:

  1. Zalewam owsiankę wodą i wstawiam do zagotowania. Gdy zacznie bulgotać, zdejmuję z kuchenki.
  2. Mieszam z łyżką miodu i pokruszonymi orzechami włoskimi.
  3. Na wierzch kładę 2 łyżki konfitury z aronii.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej