Mogę jeść codziennie. Jesienna owsianka ma 1 składnik, który zmienia wszystko

Jadasz owsiankę na śniadanie? Tym razem pozwól sobie na mały twist i podaj ją z jesiennym dodatkiem. Trudno będzie oderwać się od talerza.

Owsiankę podaj z dodatkiem rozgrzewającej przyprawy Owsiankę podaj z dodatkiem rozgrzewającej przyprawy
Źródło zdjęć: © Canva | ninafirsova

Owsianka na śniadanie to doskonały wybór. Jeśli jednak brakuje ci pomysłów na urozmaicenie tego dania, koniecznie wypróbuj przepis na jesienną owsiankę z rozgrzewającym składnikiem. Nic tak nie pobudzi z rana (może jedynie kawa). Tak skomponowane płatki owsiane mogłabym jeść codziennie, ale przyznać trzeba, że tylko o tej porze roku smakują tak wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z warzywami. Przepis, który pokocha cała rodzina

Owsianka z rozgrzewającym dodatkiem. Najlepsza na jesień

Jeśli znudziły ci się przepisy na owocowe owsianki, koniecznie zmień kurs na jesienne menu. O tej porze roku zajadamy się śliwkami, jabłkami, a pomarańcze i mandarynki, jak nic innego, przypominają nam, że święta tuż-tuż. Jednak to nie sezonowe owoce sprawiają, że jesienna owsianka smakuje tak wyjątkowo.

Przyprawa piernikowa, bo o tym składniku mowa, będzie doskonałym uzupełnieniem jesiennej rozgrzewającej owsianki. Dodatek ten otula, pokrzepia i pomaga przegonić chandrę. Przyprawa piernikowa to kompozycja korzennych przypraw: cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu, kolendry, ziela angielskiego. To właśnie one sprawiają, że piernikowa owsianka jest tak rozgrzewająca.

Owsiankę piernikową można podać na wiele różnych sposobów
Owsiankę piernikową można podać na wiele różnych sposobów © Canva | Promo_Link

Owsianka piernikowa. Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 1 szklanka mleka/napoju roślinnego),
  • 300 g jogurtu skyr,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 4 łyżeczki dowolnego słodzidła,
  • ulubione orzechy do posypania,
  • mandarynki/pomarańcze/jabłka/gruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż wchłoną wodę. W międzyczasie dodaj do nich przyprawę do piernika i kakao. Możesz też przygotować nocną owsiankę, czyli zalać płatki wodą i wymieszać z przyprawami, a następnie odstawić do lodówki na noc.
  2. Gotowe płatki wymieszaj ze skyrem, dodaj słodzidło do smaku.
  3. Całość udekoruj cząstkami mandarynek i prażonymi orzechami. Zamiast mandarynek możesz użyć kawałków pomarańczy, jabłek lub gruszek.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej