Mogę jeść codziennie. Jesienna owsianka ma 1 składnik, który zmienia wszystko
Jadasz owsiankę na śniadanie? Tym razem pozwól sobie na mały twist i podaj ją z jesiennym dodatkiem. Trudno będzie oderwać się od talerza.
01.10.2024 14:49
Owsianka na śniadanie to doskonały wybór. Jeśli jednak brakuje ci pomysłów na urozmaicenie tego dania, koniecznie wypróbuj przepis na jesienną owsiankę z rozgrzewającym składnikiem. Nic tak nie pobudzi z rana (może jedynie kawa). Tak skomponowane płatki owsiane mogłabym jeść codziennie, ale przyznać trzeba, że tylko o tej porze roku smakują tak wyśmienicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owsianka z rozgrzewającym dodatkiem. Najlepsza na jesień
Jeśli znudziły ci się przepisy na owocowe owsianki, koniecznie zmień kurs na jesienne menu. O tej porze roku zajadamy się śliwkami, jabłkami, a pomarańcze i mandarynki, jak nic innego, przypominają nam, że święta tuż-tuż. Jednak to nie sezonowe owoce sprawiają, że jesienna owsianka smakuje tak wyjątkowo.
Przyprawa piernikowa, bo o tym składniku mowa, będzie doskonałym uzupełnieniem jesiennej rozgrzewającej owsianki. Dodatek ten otula, pokrzepia i pomaga przegonić chandrę. Przyprawa piernikowa to kompozycja korzennych przypraw: cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu, kolendry, ziela angielskiego. To właśnie one sprawiają, że piernikowa owsianka jest tak rozgrzewająca.
Owsianka piernikowa. Przepis
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 2 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 1 szklanka mleka/napoju roślinnego),
- 300 g jogurtu skyr,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki kakao,
- 4 łyżeczki dowolnego słodzidła,
- ulubione orzechy do posypania,
- mandarynki/pomarańcze/jabłka/gruszki do dekoracji.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż wchłoną wodę. W międzyczasie dodaj do nich przyprawę do piernika i kakao. Możesz też przygotować nocną owsiankę, czyli zalać płatki wodą i wymieszać z przyprawami, a następnie odstawić do lodówki na noc.
- Gotowe płatki wymieszaj ze skyrem, dodaj słodzidło do smaku.
- Całość udekoruj cząstkami mandarynek i prażonymi orzechami. Zamiast mandarynek możesz użyć kawałków pomarańczy, jabłek lub gruszek.