PrzepisŚniadanieMogę jeść codziennie. Jesienna owsianka ma 1 składnik, który zmienia wszystko

Mogę jeść codziennie. Jesienna owsianka ma 1 składnik, który zmienia wszystko

Owsiankę podaj z dodatkiem rozgrzewającej przyprawy
Owsiankę podaj z dodatkiem rozgrzewającej przyprawy
Źródło zdjęć: © Canva | ninafirsova

01.10.2024 14:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jadasz owsiankę na śniadanie? Tym razem pozwól sobie na mały twist i podaj ją z jesiennym dodatkiem. Trudno będzie oderwać się od talerza.

Owsianka na śniadanie to doskonały wybór. Jeśli jednak brakuje ci pomysłów na urozmaicenie tego dania, koniecznie wypróbuj przepis na jesienną owsiankę z rozgrzewającym składnikiem. Nic tak nie pobudzi z rana (może jedynie kawa). Tak skomponowane płatki owsiane mogłabym jeść codziennie, ale przyznać trzeba, że tylko o tej porze roku smakują tak wyśmienicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owsianka z rozgrzewającym dodatkiem. Najlepsza na jesień

Jeśli znudziły ci się przepisy na owocowe owsianki, koniecznie zmień kurs na jesienne menu. O tej porze roku zajadamy się śliwkami, jabłkami, a pomarańcze i mandarynki, jak nic innego, przypominają nam, że święta tuż-tuż. Jednak to nie sezonowe owoce sprawiają, że jesienna owsianka smakuje tak wyjątkowo.

Przyprawa piernikowa, bo o tym składniku mowa, będzie doskonałym uzupełnieniem jesiennej rozgrzewającej owsianki. Dodatek ten otula, pokrzepia i pomaga przegonić chandrę. Przyprawa piernikowa to kompozycja korzennych przypraw: cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu, kolendry, ziela angielskiego. To właśnie one sprawiają, że piernikowa owsianka jest tak rozgrzewająca.

Owsiankę piernikową można podać na wiele różnych sposobów
Owsiankę piernikową można podać na wiele różnych sposobów © Canva | Promo_Link

Owsianka piernikowa. Przepis

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 szklanki wody (lub 1 szklanka wody i 1 szklanka mleka/napoju roślinnego),
  • 300 g jogurtu skyr,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 4 łyżeczki dowolnego słodzidła,
  • ulubione orzechy do posypania,
  • mandarynki/pomarańcze/jabłka/gruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż wchłoną wodę. W międzyczasie dodaj do nich przyprawę do piernika i kakao. Możesz też przygotować nocną owsiankę, czyli zalać płatki wodą i wymieszać z przyprawami, a następnie odstawić do lodówki na noc.
  2. Gotowe płatki wymieszaj ze skyrem, dodaj słodzidło do smaku.
  3. Całość udekoruj cząstkami mandarynek i prażonymi orzechami. Zamiast mandarynek możesz użyć kawałków pomarańczy, jabłek lub gruszek.
owsiankaprzyprawa do piernikówprzepis