Dodaj do owsianki. Wzmocnisz odporność przed jesienią i odgrzybisz organizm

Jesienią już od śniadania warto myśleć o zdrowiu. Lubisz owsiankę? Dobrze się składa, bo właśnie to danie można wzbogacić o składnik, który zrobi dużo dobrego dla twojego organizmu. Przy okazji wzmocni smak owsianki.

Ten dodatek do owsianki ma spektakularne działanie.Ten dodatek do owsianki ma spektakularne działanie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Latem można było przebierać w owocach do owsianki. Są pyszne, mają sporo witamin, jednak teraz ważniejszy jest inny dodatek. Jesienią warto na niego postawić. Te niepozorne ziarenka mają wielką moc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad

Niewielkie ziarenka mają moc

Chodzi o ziarenka czarnuszki. Te niewielkie, czarne ziarenka są teraz coraz popularniejsze. Spotkamy je w pieczywie, serach, sałatkach, ale i dodawanie ich do owsianki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dodatkowo płatki owsiane są dość mdłe, więc wyraźny smak czarnuszki nada im nowego charakteru. Zdecydowanie mogą odmienić owsiankę.

Dlaczego czarnuszka działa?

Co się kryje w czarnuszce? Przede wszystkim całe bogactwo witamin (A, E, F oraz te z grupy B) oraz minerałów, takich jak cynk, magnez, wapń, żelazo, potas i selen. Dzięki zawartości tych składników:

  • Czarnuszka działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspiera układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami.
  • Obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi.
  • Wspomaga trawienie i ogranicza rozwój grzybów Candida Albicans, odgrzybiając organizm.
  • Wspiera pracę wątroby i łagodzi objawy trądziku.

Dodawanie czarnuszki do owsianki to prosty sposób na wzbogacenie diety. Czarnuszka pasuje zarówno do jej wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Najlepiej podać ją z sezonowymi warzywami.

Przepis na wytrawną owsiankę z czarnuszką

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli.

Dodatki:

  • drobno posiekana dymka ze szczypiorkiem,
  • łyżka startego parmezanu, cheddaru lub innego, ulubionego sera,
  • łyżeczka oliwy,
  • 1 pomidor,
  • łyżeczka czarnuszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane ugotuj w wodzie, aż staną się miękkie. Dopraw solą i szczyptą pieprzu.
  2. Do owsianki dosyp ser i wymieszaj.
  3. Do miseczki wyłóż owsiankę, ułóż na niej plasterki pomidora.
  4. Posyp całość szczypiorkiem i czarnuszką.
  5. Na koniec polej oliwą i dopraw do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste