Dodaj do owsianki. Wzmocnisz odporność przed jesienią i odgrzybisz organizm

Jesienią już od śniadania warto myśleć o zdrowiu. Lubisz owsiankę? Dobrze się składa, bo właśnie to danie można wzbogacić o składnik, który zrobi dużo dobrego dla twojego organizmu. Przy okazji wzmocni smak owsianki.

Ten dodatek do owsianki ma spektakularne działanie.Ten dodatek do owsianki ma spektakularne działanie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Latem można było przebierać w owocach do owsianki. Są pyszne, mają sporo witamin, jednak teraz ważniejszy jest inny dodatek. Jesienią warto na niego postawić. Te niepozorne ziarenka mają wielką moc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad

Niewielkie ziarenka mają moc

Chodzi o ziarenka czarnuszki. Te niewielkie, czarne ziarenka są teraz coraz popularniejsze. Spotkamy je w pieczywie, serach, sałatkach, ale i dodawanie ich do owsianki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dodatkowo płatki owsiane są dość mdłe, więc wyraźny smak czarnuszki nada im nowego charakteru. Zdecydowanie mogą odmienić owsiankę.

Dlaczego czarnuszka działa?

Co się kryje w czarnuszce? Przede wszystkim całe bogactwo witamin (A, E, F oraz te z grupy B) oraz minerałów, takich jak cynk, magnez, wapń, żelazo, potas i selen. Dzięki zawartości tych składników:

  • Czarnuszka działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspiera układ odpornościowy i pomaga walczyć z infekcjami.
  • Obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi.
  • Wspomaga trawienie i ogranicza rozwój grzybów Candida Albicans, odgrzybiając organizm.
  • Wspiera pracę wątroby i łagodzi objawy trądziku.

Dodawanie czarnuszki do owsianki to prosty sposób na wzbogacenie diety. Czarnuszka pasuje zarówno do jej wersji na słodko, jak i na wytrawnie. Najlepiej podać ją z sezonowymi warzywami.

Przepis na wytrawną owsiankę z czarnuszką

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli.

Dodatki:

  • drobno posiekana dymka ze szczypiorkiem,
  • łyżka startego parmezanu, cheddaru lub innego, ulubionego sera,
  • łyżeczka oliwy,
  • 1 pomidor,
  • łyżeczka czarnuszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane ugotuj w wodzie, aż staną się miękkie. Dopraw solą i szczyptą pieprzu.
  2. Do owsianki dosyp ser i wymieszaj.
  3. Do miseczki wyłóż owsiankę, ułóż na niej plasterki pomidora.
  4. Posyp całość szczypiorkiem i czarnuszką.
  5. Na koniec polej oliwą i dopraw do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej