Nie przechodź obok tych owoców obojętnie. Są świetne w walce z nadciśnieniem i miażdżycą
Może nie jest to tak popularny owoc, jak truskawki, czy maliny, ale w sezonie letnim sięga po nią coraz więcej osób. I nie ma co się dziwić, bo aronia to dawka witamin i innych składników, które korzystnie wpływają na pracę organizmu. Jako, że rozpoczyna się sezon na aronię, to warto poznać najważniejsze właściwości tego owocu. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po aronię?
24.06.2023 | aktual.: 25.06.2023 11:31
Jak w dwóch słowach określić aronię? Na pewno jest to w pewnym sensie owoc niedoceniony. Jak weźmiesz pod uwagę polskie owoce sezonowe, to aronia nie cieszy się aż taką popularnością, jak chociażby truskawki, maliny, czy wiśnie. A szkoda, bo to witaminowa dawka energii i wielu innych składników, które korzystnie wpływają na pracę organizmu. Poznaj aronia właściwości i dowiedz się, kiedy rozpoczyna się sezon na aronię.
Aronia - właściwości
Jeśli nie wiesz, czym jest aronia i nie miałeś okazji nigdy jej spróbować, to przybliżymy ci najważniejsze fakty i właściwości, związane z tym owocem. Owoce aronii są niezwykłe - pełne cennych składników odżywczych i korzystnych dla zdrowia substancji. Zawierają bioflawonoidy, takie jak witamina P, które są silnymi antyoksydantami i mogą pomagać w zapobieganiu wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nadciśnieniu, miażdżycy i chorobom oczu.
Zobacz także
Niektórzy naukowcy sugerują nawet, że aronia może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Oprócz bioflawonoidów, jagody aronii są bogate w rutynę, kwercetynę, antocyjany, leukocyjany i katechiny, które razem tworzą potężny zespół walczący z wolnymi rodnikami. Dodatkowo, aronia jest źródłem żelaza, wapnia, molibdenu, miedzi, jodu, boru oraz witamin C, B2, B3, B9 i E. Wszystkie te składniki odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia.
Kiedy sezon na aronię i jak ją zbierać?
Zwykle pod koniec lata, liście aronii zaczynają nabierać złocistego i pomarańczowego koloru, co sygnalizuje dojrzałość owoców. Pierwotnie zielone jagody stopniowo zmieniają się w granatowo-czarne owoce. W Polsce optymalny okres zbioru aronii przypada na drugą połowę sierpnia, trwając aż do wczesnego września, lub nawet dłużej. Podobnie jak w przypadku większości owoców, im dłużej dojrzewają, tym stają się słodsze i smaczniejsze, co oznacza, że przetwory z nich wykonane będą miały bardziej intensywny smak i nie będą wymagały dodatkowego dosładzania.
Niektórzy sugerują, że aronię należy zbierać po pierwszych przymrozkach, aby owoce były mniej gorzkie i bardziej aromatyczne. Taka aronia doskonale nadaje się do przygotowania nalewek lub soków, które można dodawać do jesiennych herbat. Ważne jest zwrócenie uwagi na dojrzałość owoców, ponieważ niektórym ludziom nie odpowiada cierpki smak aronii, dlatego warto dojrzeć jeśli preferujemy słodszy smak. W przypadku wcześniejszego zbioru aronii, można ją na dobę umieścić w zamrażarce, co pozwoli pozbyć się goryczy.
Zastosowanie aronii w kuchni
Co z niej zrobić, gdy rozpocznie się sezon na aronię? Możliwości jest sporo, ale najpopularniejszą opcją wydaje się być sok. Aronia doskonale nadaje się do przygotowania konfitur, dżemów i powideł. Jej naturalna kwasowość równoważy słodycz, tworząc wyjątkowy smak. Dodatek aronii do dżemów z innych owoców, takich jak jabłka czy maliny, nadaje im intensywności i wyrazistości. Owoce aronii mogą być wykorzystywane w różnych deserach, takich jak muffiny, babeczki, ciasta, tarty czy lodowe. Ich kwaśny smak dodaje charakteru i świeżości, a ciemnofioletowy kolor nadaje atrakcyjności wizualnej.
Suszone jagody aronii mogą być używane jako dodatek do sałatek, dodając im chrupkości i wyjątkowego smaku. Owoce aronii świetnie komponują się również z daniami mięsnymi, zwłaszcza z dziczyzną, drobiem czy wieprzowiną, nadając im delikatną kwasowość i głębię smaku.