To jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych owoców. Już niedługo rozpocznie się na nie sezon
Maliny to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych sezonowych owoców. Mają wiele prozdrowotnych właściwości, świetnie smakują i stanowią podstawę wielu deserów, a czasem podaje się je też z tymi bardziej wytrawnymi pozycjami obiadowymi. Sprawdź, kiedy rozpoczyna się sezon na maliny, skąd pochodzą te owoce i jakie mają właściwości.
12.06.2023 | aktual.: 12.06.2023 21:08
Na ten wyjątkowy moment czeka chyba każdy, kto lubi sezonowe owoce. Nie może być inaczej, bo maliny to najzdrowsze i najpopularniejsze owoce i wyjątkowy przysmak lata i jesieni. Pomimo tego, że polskie maliny kojarzą się głównie z kolorem malinowym, to na świecie można znaleźć aż 200 gatunków malin i to w różnych kolorach. Są czarne, żółte, fioletowe, a nawet i pomarańczowe. Jeśli zastanawiasz się nad tym, kiedy rozpoczyna się sezon na maliny, to mamy dla ciebie garść najważniejszych informacji, związanych z tymi popularnymi owocami.
Maliny - jedne z najpopularniejszych owoców sezonowych
Czy wiesz, że malina to owoc, który był już wykorzystywany w czasach starożytnych w celach zdrowotnych i leczniczych? Można podkreślić, że tak też jest obecnie, jednak należy tu dołączyć również wątek kulinarny. Maliny mają długą historię, a ich pierwsza pisemna wzmianka pochodzi z Grecji z około 300 roku p.n.e. To tam, według Dioskoridesa - greckiego lekarza, farmakologa i botanika, uważa się je za ojczyznę tych owoców. Wzmianki o malinach można również znaleźć w mitologii, co świadczy o ich obecności i znaczeniu w kulturze greckiej.
W średniowieczu, około XV wieku, maliny stały się popularnymi krzewami uprawianymi w ogrodach przyklasztornych. Można je było spotkać w licznych klasztorach, gdzie były hodowane zarówno ze względu na swoje walory smakowe, jak i lecznicze właściwości. Jednak dopiero od XVIII wieku malina zaczęła być hodowlanym krzewem, co oznaczało kontrolowane i planowe rozmnażanie, selekcję i uprawę w celu uzyskania różnych odmian o lepszych cechach. Sezon na maliny to świetna okazja, by cieszyć się smakiem tych najlepszych owoców.
Od tamtej pory hodowcy skupili się na doskonaleniu malin, dążąc do uzyskania odmian o większych owocach, lepszym smaku i większej wydajności. Dzięki staraniom hodowców, dziś masz dostęp do wielu różnych odmian malin o różnych kształtach, kolorach i smakach. Dzięki ewolucji hodowli malin, obecnie możesz cieszyć się tymi pysznymi owocami, które są cenione zarówno ze względu na swój smak, jak i wartości odżywcze.
Sezon na maliny - jakie właściwości mają te popularne owoce?
Rozpoczynający się już niedługo sezon na maliny to właściwy moment, by dostarczyć swojemu organizmowi niezwykle cennych witamin i minerałów. Maliny są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co czyni je cennym dodatkiem do zdrowej diety. Są niskokaloryczne, a zarazem bogate w błonnik, co przyczynia się do utrzymania prawidłowej pracy układu trawiennego. Maliny są również źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu oraz antocyjanów, które przyczyniają się do ochrony przed chorobami serca i zapobiegają stanom zapalnym.
Kiedy wypada sezon na maliny i jak je zbierać?
Niemal każdego lata zawsze pojawia się pytanie, kiedy rozpoczyna się sezon na maliny. Tak naprawdę, wszystko jest uzależnione od tego, czy masz do czynienia ze wczesną, czy późniejszą odmianą malin. Pierwsze owoce pojawiają się już w czerwcu, ale warto zaznaczyć, że sezon na maliny trwa głównie od lipca do września, a zdarza się, że i dłużej. Wszystko jest tak naprawdę uzależnione od momentu pojawienia się pierwszych przymrozków.
Pamiętaj, że owoce malin są bardzo delikatne, dlatego należy je zbierać, zachowując szczególną ostrożność. Najlepiej jest to robić podczas ładnej i słonecznej pogody, a owoce powinny bezpośrednio lądować w koszyczku. W przeciągu 2 dni należy je zjeść lub przetworzyć.
Do czego można wykorzystać maliny?
Maliny są wszechstronnym owocem, który można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Sezon na maliny to dobry moment, by dodać je do ciast, deserów, koktajli i pełnić funkcję dekoracyjną w słodkich daniach. Ich kwaśny posmak doskonale komponuje się z różnymi rodzajami mięsa, zwłaszcza białego mięsa. Można również przygotować sos na bazie świeżych malin jako idealne uzupełnienie dla białego mięsa. Przed włożeniem malin do lodówki, warto sprawdzić ich stan, usuwając ewentualne uszkodzone lub spleśniałe owoce.
Zobacz także
Maliny można również zamrozić. Aby to zrobić, należy je delikatnie umyć i osuszyć, a następnie przenieść do wielorazowych woreczków do mrożenia, przygotowując je do długotrwałego przechowywania. Z malin można przygotować także sok, który ma liczne właściwości lecznicze, szczególnie pomocne w walce z przeziębieniem i gorączką. Sok malinowy jest znany z korzystnego wpływu na układ immunologiczny. Aby go uzyskać, potrzebny jest sokownik parowy, który umożliwia ekstrakcję cennych składników z owoców malin. Maliny to owoc o niezwykłym smaku i potencjale kulinarnej kreatywności, a także oferują liczne korzyści dla zdrowia dzięki swojemu bogatemu składowi odżywczemu.