PoradyPrzeszkadza ci gorycz w aronii, a chcesz zrobić przetwory? Najszybszy sposób, by się jej pozbyć

Przeszkadza ci gorycz w aronii, a chcesz zrobić przetwory? Najszybszy sposób, by się jej pozbyć

Żeby przetwory z aronii nie wyszły gorzkie, należy zastosować jeden sprytny trik. To proste i skuteczne rozwiązanie sprawi, że będziesz mógł cieszyć się właściwościami tych owoców bez uczucia cierpkości!

Aronia nie musi być cierpka. Zastosuj jeden trik
Aronia nie musi być cierpka. Zastosuj jeden trik
Źródło zdjęć: © canva.com

22.08.2023 10:37

Druga połowa sierpnia to czas rozpoczęcia zbiorów owoców aronii. Ponieważ nie trwa on przesadnie długo — bo około miesiąca — fani tej zdrowej rośliny ruszają czym prędzej na łowy, by następnie zrobić zapasy soku i nalewki. Ci, którzy z aronią są porządnie obeznani, wiedzą, że zanim owoce wylądują w cukrze, trzeba je odpowiednio przygotować. Ta czynność sprawi, że aronia nie będzie gorzka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aronia dla zdrowia

Owoce aronii są wyjątkowym produktem, który w kwestii ludzkiego zdrowia potrafi zdziałać cuda. Obecne w nich polifenole, błonnik i witaminy pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przygotowany z aronii sok mógłby więc zajmować honorowe miejsce w każdej aptece.

Spośród wszystkich korzystnych z punktu widzenia zdrowia następstw picia soku z aronii, trzy z nich wymienia się zawsze w pierwszej kolejności. Mowa tu o regulowaniu poziomu glukozy we krwi (aronia intensyfikuje wydzielanie insuliny), obniżaniu ciśnienia oraz zmniejszaniu prawdopodobieństwa zachorowania na nowotwór — zwłaszcza jelita grubego.

Aronia ma niezwykłe właściwości
Aronia ma niezwykłe właściwości© canva.com

Gorzka aronia? Nigdy więcej!

W przypadku większości nalewek proces produkcji zaczyna się od mycia owoców i zasypania ich cukrem. Aronia stanowi tu niejako wyjątek, bo tak przygotowana pozostanie wyraźnie gorzka. Żeby tego uniknąć, zastosuj jeden sprawdzony trik: zamroź owoce na co najmniej kilka godzin.

Dzięki temu zabiegowi aronia straci cierpkość i będzie szybciej wydzielała sok. Ale przejdźmy do konkretów. Jak zrobić taki przetwór? To naprawdę bardzo proste.

  1. Zamrożone owoce przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Wyłącz ogień i zostaw wszystko pod przykryciem na całą dobę.
  2. Następnie przecedź aronię przez gazę na sitku. Do powstałego soku dodaj cukier (0,5 kg cukru na taką samą ilość aronii) i po raz kolejny zagotuj.
  3. Kiedy cukier się rozpuści, możesz już przelewać sok do butelek. Jeśli natomiast marzy ci się nalewka, jest to moment, w którym musisz dodać jeszcze spirytus.
Wybrane dla Ciebie