Przeszkadza ci gorycz w aronii, a chcesz zrobić przetwory? Najszybszy sposób, by się jej pozbyć

Żeby przetwory z aronii nie wyszły gorzkie, należy zastosować jeden sprytny trik. To proste i skuteczne rozwiązanie sprawi, że będziesz mógł cieszyć się właściwościami tych owoców bez uczucia cierpkości!

Aronia nie musi być cierpka. Zastosuj jeden trikAronia nie musi być cierpka. Zastosuj jeden trik
Źródło zdjęć: © canva.com

Druga połowa sierpnia to czas rozpoczęcia zbiorów owoców aronii. Ponieważ nie trwa on przesadnie długo — bo około miesiąca — fani tej zdrowej rośliny ruszają czym prędzej na łowy, by następnie zrobić zapasy soku i nalewki. Ci, którzy z aronią są porządnie obeznani, wiedzą, że zanim owoce wylądują w cukrze, trzeba je odpowiednio przygotować. Ta czynność sprawi, że aronia nie będzie gorzka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Aronia dla zdrowia

Owoce aronii są wyjątkowym produktem, który w kwestii ludzkiego zdrowia potrafi zdziałać cuda. Obecne w nich polifenole, błonnik i witaminy pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przygotowany z aronii sok mógłby więc zajmować honorowe miejsce w każdej aptece.

Spośród wszystkich korzystnych z punktu widzenia zdrowia następstw picia soku z aronii, trzy z nich wymienia się zawsze w pierwszej kolejności. Mowa tu o regulowaniu poziomu glukozy we krwi (aronia intensyfikuje wydzielanie insuliny), obniżaniu ciśnienia oraz zmniejszaniu prawdopodobieństwa zachorowania na nowotwór — zwłaszcza jelita grubego.

Aronia ma niezwykłe właściwości
Aronia ma niezwykłe właściwości © canva.com

Gorzka aronia? Nigdy więcej!

W przypadku większości nalewek proces produkcji zaczyna się od mycia owoców i zasypania ich cukrem. Aronia stanowi tu niejako wyjątek, bo tak przygotowana pozostanie wyraźnie gorzka. Żeby tego uniknąć, zastosuj jeden sprawdzony trik: zamroź owoce na co najmniej kilka godzin.

Dzięki temu zabiegowi aronia straci cierpkość i będzie szybciej wydzielała sok. Ale przejdźmy do konkretów. Jak zrobić taki przetwór? To naprawdę bardzo proste.

  1. Zamrożone owoce przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Wyłącz ogień i zostaw wszystko pod przykryciem na całą dobę.
  2. Następnie przecedź aronię przez gazę na sitku. Do powstałego soku dodaj cukier (0,5 kg cukru na taką samą ilość aronii) i po raz kolejny zagotuj.
  3. Kiedy cukier się rozpuści, możesz już przelewać sok do butelek. Jeśli natomiast marzy ci się nalewka, jest to moment, w którym musisz dodać jeszcze spirytus.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥