Przeszkadza ci gorycz w aronii, a chcesz zrobić przetwory? Najszybszy sposób, by się jej pozbyć

Żeby przetwory z aronii nie wyszły gorzkie, należy zastosować jeden sprytny trik. To proste i skuteczne rozwiązanie sprawi, że będziesz mógł cieszyć się właściwościami tych owoców bez uczucia cierpkości!

Aronia nie musi być cierpka. Zastosuj jeden trikAronia nie musi być cierpka. Zastosuj jeden trik
Źródło zdjęć: © canva.com

Druga połowa sierpnia to czas rozpoczęcia zbiorów owoców aronii. Ponieważ nie trwa on przesadnie długo — bo około miesiąca — fani tej zdrowej rośliny ruszają czym prędzej na łowy, by następnie zrobić zapasy soku i nalewki. Ci, którzy z aronią są porządnie obeznani, wiedzą, że zanim owoce wylądują w cukrze, trzeba je odpowiednio przygotować. Ta czynność sprawi, że aronia nie będzie gorzka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Aronia dla zdrowia

Owoce aronii są wyjątkowym produktem, który w kwestii ludzkiego zdrowia potrafi zdziałać cuda. Obecne w nich polifenole, błonnik i witaminy pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Przygotowany z aronii sok mógłby więc zajmować honorowe miejsce w każdej aptece.

Spośród wszystkich korzystnych z punktu widzenia zdrowia następstw picia soku z aronii, trzy z nich wymienia się zawsze w pierwszej kolejności. Mowa tu o regulowaniu poziomu glukozy we krwi (aronia intensyfikuje wydzielanie insuliny), obniżaniu ciśnienia oraz zmniejszaniu prawdopodobieństwa zachorowania na nowotwór — zwłaszcza jelita grubego.

Aronia ma niezwykłe właściwości
Aronia ma niezwykłe właściwości © canva.com

Gorzka aronia? Nigdy więcej!

W przypadku większości nalewek proces produkcji zaczyna się od mycia owoców i zasypania ich cukrem. Aronia stanowi tu niejako wyjątek, bo tak przygotowana pozostanie wyraźnie gorzka. Żeby tego uniknąć, zastosuj jeden sprawdzony trik: zamroź owoce na co najmniej kilka godzin.

Dzięki temu zabiegowi aronia straci cierpkość i będzie szybciej wydzielała sok. Ale przejdźmy do konkretów. Jak zrobić taki przetwór? To naprawdę bardzo proste.

  1. Zamrożone owoce przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Wyłącz ogień i zostaw wszystko pod przykryciem na całą dobę.
  2. Następnie przecedź aronię przez gazę na sitku. Do powstałego soku dodaj cukier (0,5 kg cukru na taką samą ilość aronii) i po raz kolejny zagotuj.
  3. Kiedy cukier się rozpuści, możesz już przelewać sok do butelek. Jeśli natomiast marzy ci się nalewka, jest to moment, w którym musisz dodać jeszcze spirytus.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska