Zauważyłeś czarne kropki na makaronie? Nie musisz panikować, wyjaśniamy, co oznaczają

Już chcesz rozkoszować się miską aromatycznego rosołu, kiedy nagle to dostrzegasz. Makaron pokrywają czarne, podejrzanie wyglądające kroki. Obawa przed zjedzeniem takich klusek jest oczywista, chociaż zupełnie niepotrzebna. Pojawienie się czarnych kropek powinno cię jednak skłonić do przemyślenia, czy przypadkiem stosunek ceny do jakości makaronu był odpowiedni.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Niektóre procesy chemiczne, które zachodzą w naszym jedzeniu, są groźne. Inne — chociaż nie zrobią nam krzywdy, mogą niekorzystnie wpłynąć na poczucie estetyki, tak ważne przecież w przypadku posiłków. Nie od dziś w końcu wiadomo, że je się nie tylko ustami, ale również oczami.

Obrazek
Makaron i czarne kropki - Pyszności; foto: Canva

Do takich naturalnych zmian, które, chociaż wyglądają źle, to nie wpływają negatywnie (a czasem nawet pozytywnie!) na zdrowie, należy na przykład biały nalot na ogórkach kiszonych albo kiełbasie. W przypadku tych pierwszych, odpowiedzialne za nieprzyjemne dla oka zmiany są zdrowe bakterie kwasu mlekowego. Biały nalot na kiełbasie to również żadna trucizna, a więcej o tym możesz przeczytać w tym artykule.

A skąd wzięły się dziwaczne zmiany na makaronie?

Co oznaczają czarne kropki na makaronie?

Czarne kropki, którymi pokrył się ugotowany makaron, to prawdopodobnie częstsze zjawisko, niż nam się wydaje. Są one jednak na tyle drobne, że najzwyczajniej w świecie nie zawsze je zauważamy. Jednak kiedy już nasze oko je wychwyci, cóż; ciężko się przemóc, żeby taki makaron zjeść. Pleśń? Bakterie? To by się mogło źle skończyć, o czym pisaliśmy tutaj. Na szczęście to jednak nic w ten deseń.

Makaron z czarnymi kropkami nie jest trujący, chociaż prawdopodobnie jest słabej jakości. Wspomniane kropki to tak zwane pstrociny. Ich powstawanie związane jest z metodą przygotowania makaronu, a dokładniej, z przemiałem pszenicy. 

Obrazek
Makaron i czarne kropki - Pyszności; foto: Canva

Makaron gorszej jakości

Chociaż jest to naturalny proces, to makaron z dużą ilością pstrocin może być efektem nieprawidłowego oczyszczania ziaren, złej jakości semoliny (mąki z pszenicy durum), lub nawet zubożałej jakości zboża. Jeśli więc czarne kropki pojawiły się na makaronie, za który wcale tak mało nie zapłaciłeś, oznacza to, że być może powinieneś przemyśleć zmianę ulubionego producenta...

A poniżej znajdziesz przepis na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane