Zauważyłeś czarne kropki na makaronie? Nie musisz panikować, wyjaśniamy, co oznaczają

Już chcesz rozkoszować się miską aromatycznego rosołu, kiedy nagle to dostrzegasz. Makaron pokrywają czarne, podejrzanie wyglądające kroki. Obawa przed zjedzeniem takich klusek jest oczywista, chociaż zupełnie niepotrzebna. Pojawienie się czarnych kropek powinno cię jednak skłonić do przemyślenia, czy przypadkiem stosunek ceny do jakości makaronu był odpowiedni.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Niektóre procesy chemiczne, które zachodzą w naszym jedzeniu, są groźne. Inne — chociaż nie zrobią nam krzywdy, mogą niekorzystnie wpłynąć na poczucie estetyki, tak ważne przecież w przypadku posiłków. Nie od dziś w końcu wiadomo, że je się nie tylko ustami, ale również oczami.

Obrazek
Makaron i czarne kropki - Pyszności; foto: Canva

Do takich naturalnych zmian, które, chociaż wyglądają źle, to nie wpływają negatywnie (a czasem nawet pozytywnie!) na zdrowie, należy na przykład biały nalot na ogórkach kiszonych albo kiełbasie. W przypadku tych pierwszych, odpowiedzialne za nieprzyjemne dla oka zmiany są zdrowe bakterie kwasu mlekowego. Biały nalot na kiełbasie to również żadna trucizna, a więcej o tym możesz przeczytać w tym artykule.

A skąd wzięły się dziwaczne zmiany na makaronie?

Co oznaczają czarne kropki na makaronie?

Czarne kropki, którymi pokrył się ugotowany makaron, to prawdopodobnie częstsze zjawisko, niż nam się wydaje. Są one jednak na tyle drobne, że najzwyczajniej w świecie nie zawsze je zauważamy. Jednak kiedy już nasze oko je wychwyci, cóż; ciężko się przemóc, żeby taki makaron zjeść. Pleśń? Bakterie? To by się mogło źle skończyć, o czym pisaliśmy tutaj. Na szczęście to jednak nic w ten deseń.

Makaron z czarnymi kropkami nie jest trujący, chociaż prawdopodobnie jest słabej jakości. Wspomniane kropki to tak zwane pstrociny. Ich powstawanie związane jest z metodą przygotowania makaronu, a dokładniej, z przemiałem pszenicy. 

Obrazek
Makaron i czarne kropki - Pyszności; foto: Canva

Makaron gorszej jakości

Chociaż jest to naturalny proces, to makaron z dużą ilością pstrocin może być efektem nieprawidłowego oczyszczania ziaren, złej jakości semoliny (mąki z pszenicy durum), lub nawet zubożałej jakości zboża. Jeśli więc czarne kropki pojawiły się na makaronie, za który wcale tak mało nie zapłaciłeś, oznacza to, że być może powinieneś przemyśleć zmianę ulubionego producenta...

A poniżej znajdziesz przepis na czekoladowe jajka z mascarpone i malinami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione