Totalny szał. Super puszyste pancakes w Nutellą
Słodkie, puszyste amerykańskie pancakes nadziewane czekoladą to przepis na słodkie śniadanie idealne. Prosty i szybki przepis na placki, które błyskawicznie znikną ze stołu.
17.05.2023 16:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż na co dzień w moim domu królują przede wszystkim wytrawne śniadania, to w weekendy uwielbiam rozpieścić siebie i swoich bliskich czymś wyjątkowym. Moim sprawdzonym patentem na puste talerze i uśmiechnięte twarze są puszyste amerykańskie placuszki. Klasyczny przepis udoskonaliłam o czekoladowy krem. Wylądował on nie na powierzchni placuszka, a w jego wnętrzu, tworząc pyszne, słodkie nadzienie. To świetna alternatywa dla zwykłych naleśników lub racuchów. Pancakes podaję oprószone delikatnie cukrem pudrem - nie potrzebują już niczego więcej. Opcjonalnie możesz dorzucić również świeże owoce. Najlepiej sprawdzają się tutaj maliny, borówki i truskawkami.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Pancakes z czekoladą
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 cukier waniliowy
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier wanilinowy oraz ekstrat waniliowy. Przy pomocy miksera łączę składniki, aż masa stanie się jasna i zwiększy swoją objętość.
2. Następnie wlewam mleko, proszek do pieczenia i porcjami dosypuję mąkę, cały czas miksując.
3. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju roślinnego. Gdy powierzchnia będzie już gorąca, zmniejszam moc palnika i wlewam porcję przygotowanego ciasta.
4. Gdy na placuszku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, wykładam łyżeczkę czekoladowego kremu Nutella. Krem przykrywam małą porcją masy.
5. Przy pomocy szpatułki lub łopatki przewracam placuszki na drugą stronę, aby równomiernie się usmażyły.