Na tłusty czwartek smażę tylko pączki z mascarpone. Moja rodzina nie chce już jeść innych

Pączki z mascarpone to pyszne i puszyste ciasto, które idealnie sprawdzi się na tłusty czwartek. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich smak zachwyci każdego. Moja rodzina je pokochała.

Na tłusty czwartek smażę tylko pączki z mascarpone. Moja rodzina nie chce już jeść innych.Na tłusty czwartek smażę tylko pączki z mascarpone. Moja rodzina nie chce już jeść innych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pączki, które robią się prawie same? To możliwe dzięki prostemu przepisowi na pączki z mascarpone. Zapomnij o drożdżach i długim czekaniu na wyrośnięcie ciasta – te pączki są błyskawiczne do zrobienia. Sprawdź, jak zaskoczyć smakoszy słodkościami na tłusty czwartek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowo-kokosowe roladki wyglądają bajecznie. Nie sposób im się oprzeć

Pączki z mascarpone: przepis, który podbije podniebienie całej rodziny

Nie musisz biec po skomplikowane składniki – te pączki z Mascarpone powstają z produktów dostępnych w zwykłym sklepie spożywczym. Z mąki, jajek, mascarpone i kilku innych składników wyczarujesz małe kuleczki, gotowe do zanurzenia w oleju i osypania cukrem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 450,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przesiewam mąkę przez sito, a następnie mieszam ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
  2. W osobnej misce łączę serek mascarpone ze śmietaną.
  3. Dodaję jajka i dokładnie mieszam wszystkie składniki.
  4. Suchą mieszankę przesypuję do mokrych składników i miksuję na niskich obrotach.
  5. W dużym garnku rozgrzewam olej.
  6. Za pomocą dwóch łyżek nakładam porcje ciasta na rozgrzany olej.
  7. Smażę pączki z obu stron na złoty kolor.
  8. Wyjmuję je za pomocą łyżki cedzakowej i układam na dużym talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Po ostygnięciu oprószam je cukrem pudrem lub dekoruję lukrem.

Te pączki z mascarpone to idealny sposób na sprawienie, że tłusty czwartek będzie niezapomniany dla całej rodziny. Są pyszne, szybkie i zawsze udają się za pierwszym razem!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej