Na tłusty czwartek smażę tylko pączki z mascarpone. Moja rodzina nie chce już jeść innych
Pączki z mascarpone to pyszne i puszyste ciasto, które idealnie sprawdzi się na tłusty czwartek. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich smak zachwyci każdego. Moja rodzina je pokochała.
27.01.2024 11:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pączki, które robią się prawie same? To możliwe dzięki prostemu przepisowi na pączki z mascarpone. Zapomnij o drożdżach i długim czekaniu na wyrośnięcie ciasta – te pączki są błyskawiczne do zrobienia. Sprawdź, jak zaskoczyć smakoszy słodkościami na tłusty czwartek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki z mascarpone: przepis, który podbije podniebienie całej rodziny
Nie musisz biec po skomplikowane składniki – te pączki z Mascarpone powstają z produktów dostępnych w zwykłym sklepie spożywczym. Z mąki, jajek, mascarpone i kilku innych składników wyczarujesz małe kuleczki, gotowe do zanurzenia w oleju i osypania cukrem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typu 450,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki śmietany 12 proc.,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Przesiewam mąkę przez sito, a następnie mieszam ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
- W osobnej misce łączę serek mascarpone ze śmietaną.
- Dodaję jajka i dokładnie mieszam wszystkie składniki.
- Suchą mieszankę przesypuję do mokrych składników i miksuję na niskich obrotach.
- W dużym garnku rozgrzewam olej.
- Za pomocą dwóch łyżek nakładam porcje ciasta na rozgrzany olej.
- Smażę pączki z obu stron na złoty kolor.
- Wyjmuję je za pomocą łyżki cedzakowej i układam na dużym talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Po ostygnięciu oprószam je cukrem pudrem lub dekoruję lukrem.
Te pączki z mascarpone to idealny sposób na sprawienie, że tłusty czwartek będzie niezapomniany dla całej rodziny. Są pyszne, szybkie i zawsze udają się za pierwszym razem!