PrzepisTłusty CzwartekNa tłusty czwartek smażę tylko pączki z mascarpone. Moja rodzina nie chce już jeść innych

Na tłusty czwartek smażę tylko pączki z mascarpone. Moja rodzina nie chce już jeść innych

Pączki z mascarpone to pyszne i puszyste ciasto, które idealnie sprawdzi się na tłusty czwartek. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a ich smak zachwyci każdego. Moja rodzina je pokochała.

Na tłusty czwartek smażę tylko pączki z mascarpone. Moja rodzina nie chce już jeść innych.
Na tłusty czwartek smażę tylko pączki z mascarpone. Moja rodzina nie chce już jeść innych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.01.2024 11:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pączki, które robią się prawie same? To możliwe dzięki prostemu przepisowi na pączki z mascarpone. Zapomnij o drożdżach i długim czekaniu na wyrośnięcie ciasta – te pączki są błyskawiczne do zrobienia. Sprawdź, jak zaskoczyć smakoszy słodkościami na tłusty czwartek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z mascarpone: przepis, który podbije podniebienie całej rodziny

Nie musisz biec po skomplikowane składniki – te pączki z Mascarpone powstają z produktów dostępnych w zwykłym sklepie spożywczym. Z mąki, jajek, mascarpone i kilku innych składników wyczarujesz małe kuleczki, gotowe do zanurzenia w oleju i osypania cukrem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 450,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Przesiewam mąkę przez sito, a następnie mieszam ją z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
  2. W osobnej misce łączę serek mascarpone ze śmietaną.
  3. Dodaję jajka i dokładnie mieszam wszystkie składniki.
  4. Suchą mieszankę przesypuję do mokrych składników i miksuję na niskich obrotach.
  5. W dużym garnku rozgrzewam olej.
  6. Za pomocą dwóch łyżek nakładam porcje ciasta na rozgrzany olej.
  7. Smażę pączki z obu stron na złoty kolor.
  8. Wyjmuję je za pomocą łyżki cedzakowej i układam na dużym talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  9. Po ostygnięciu oprószam je cukrem pudrem lub dekoruję lukrem.

Te pączki z mascarpone to idealny sposób na sprawienie, że tłusty czwartek będzie niezapomniany dla całej rodziny. Są pyszne, szybkie i zawsze udają się za pierwszym razem!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
pączkimascarponeprzepis