Zanim kupisz pączki, zwróć uwagę na jedną rzecz. Po tym poznasz, czy są smaczne

Tłusty Czwartek tuż za rogiem, więc powoli pączkowe szaleństwo rośnie, aby apogeum osiągnąć w to właśnie święto. Nie warto jednak zawracać sobie głowy byle jakimi słodkościami. Jeden mały szczegół zdradzi, czy warto poświęcić trochę kalorii na tego pączka.

Pączki - PysznościPączki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | MichaelWende
Ewa Malinowska

Jeśli w tym roku nie planujesz smażenia pączków w domu a kupienie w cukierni, zwróć uwagę na drobny szczegół, który będzie podpowiedzią co do tego, czy drożdżowe słodkości będą smaczne. Producenci żywności nie zawsze grają uczciwie, chcąc jak najwięcej zarobić na nieświadomym konsumencie. Zachowanie czujności podczas zakupów wyjdzie ci na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Jak wybrać idealnego pączka?

W gąszczu różnych pączków, pączusiów i donutów łatwo się pogubić. Znalezienie idealnego pączka nie musi być jednak dużym wyzwaniem, jeśli zwrócisz uwagę na jego wygląd. Idealny pączek ma lekko brązową, ale nie spieczoną skórkę. Jeśli pączek jest zbyt ciemny, oznacza to, że został usmażony w zbyt wysokiej temperaturze lub zbyt długo. Może to być również objaw tego, że do ciasta dodano zbyt dużo cukru.

pączki
pączki © Adobe Stock | Maciej Kwasizur

Powierzchnia pączka powinna być gładka i jednolita. Jeśli lukier jest już wysuszony, pęka lub odchodzi, oznacza to, że pączek został upieczony wczoraj lub wcześniej. A kto chciałby jeść nieświeże pączki? Powinny one być również idealnie okrągłe. Jeśli są płaskie, oznacza to, że zostały wrzucone do tłuszczu nieodpowiednią stroną i po prostu nie miały okazji dobrze podrosnąć.

Zwróć uwagę na jeden szczegół

Podczas kupowania pączków warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden szczegół, który pozornie może wydawać się nieistotny. Jest to równa biała obwódka na jego powierzchni. Obwódka ta powstaje w wyniku smażenia pączka w odpowiedniej temperaturze i przez odpowiedni czas. Jeśli pączek nie ma obwódki, oznacza to, że został smażony w zbyt niskiej temperaturze lub zbyt krótko.

Smażenie pączków - Pyszności
Smażenie pączków - Pyszności © Canva | miloszguzowski

Podczas smażenia ciasto pączka rozgrzewa się i unosi się na powierzchni tłuszczu. W tym momencie na środku pączka tworzy się cienka warstwa ciasta, która nie ma kontaktu z tłuszczem. Warstwa ta jest narażona na działanie powietrza, przez co staje się chrupiąca i biała. To właśnie ta obwódka jest nieformalnym znakiem jakości pączków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend