Zanim kupisz pączki, zwróć uwagę na jedną rzecz. Po tym poznasz, czy są smaczne

Tłusty Czwartek tuż za rogiem, więc powoli pączkowe szaleństwo rośnie, aby apogeum osiągnąć w to właśnie święto. Nie warto jednak zawracać sobie głowy byle jakimi słodkościami. Jeden mały szczegół zdradzi, czy warto poświęcić trochę kalorii na tego pączka.

Pączki - PysznościPączki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | MichaelWende
Ewa Malinowska

Jeśli w tym roku nie planujesz smażenia pączków w domu a kupienie w cukierni, zwróć uwagę na drobny szczegół, który będzie podpowiedzią co do tego, czy drożdżowe słodkości będą smaczne. Producenci żywności nie zawsze grają uczciwie, chcąc jak najwięcej zarobić na nieświadomym konsumencie. Zachowanie czujności podczas zakupów wyjdzie ci na zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Batatowe różyczki z serowym akcentem na zielonej paście to prawdziwy sztos

Jak wybrać idealnego pączka?

W gąszczu różnych pączków, pączusiów i donutów łatwo się pogubić. Znalezienie idealnego pączka nie musi być jednak dużym wyzwaniem, jeśli zwrócisz uwagę na jego wygląd. Idealny pączek ma lekko brązową, ale nie spieczoną skórkę. Jeśli pączek jest zbyt ciemny, oznacza to, że został usmażony w zbyt wysokiej temperaturze lub zbyt długo. Może to być również objaw tego, że do ciasta dodano zbyt dużo cukru.

pączki
pączki © Adobe Stock | Maciej Kwasizur

Powierzchnia pączka powinna być gładka i jednolita. Jeśli lukier jest już wysuszony, pęka lub odchodzi, oznacza to, że pączek został upieczony wczoraj lub wcześniej. A kto chciałby jeść nieświeże pączki? Powinny one być również idealnie okrągłe. Jeśli są płaskie, oznacza to, że zostały wrzucone do tłuszczu nieodpowiednią stroną i po prostu nie miały okazji dobrze podrosnąć.

Zwróć uwagę na jeden szczegół

Podczas kupowania pączków warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden szczegół, który pozornie może wydawać się nieistotny. Jest to równa biała obwódka na jego powierzchni. Obwódka ta powstaje w wyniku smażenia pączka w odpowiedniej temperaturze i przez odpowiedni czas. Jeśli pączek nie ma obwódki, oznacza to, że został smażony w zbyt niskiej temperaturze lub zbyt krótko.

Smażenie pączków - Pyszności
Smażenie pączków - Pyszności © Canva | miloszguzowski

Podczas smażenia ciasto pączka rozgrzewa się i unosi się na powierzchni tłuszczu. W tym momencie na środku pączka tworzy się cienka warstwa ciasta, która nie ma kontaktu z tłuszczem. Warstwa ta jest narażona na działanie powietrza, przez co staje się chrupiąca i biała. To właśnie ta obwódka jest nieformalnym znakiem jakości pączków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀