Jakub Kuroń robi genialne pączki. Mała zmiana wystarczy, by miały dużo mniej kalorii
Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Tego dnia w naszym menu nie może zabraknąć pysznych pączków. Tylko jak się nimi zachwycać bez wyrzutów sumienia? Z pomocą przychodzi znany kucharz.
13.01.2024 | aktual.: 13.01.2024 10:04
Moja babcia zawsze powtarzała, że w Tłusty Czwartek trzeba zjeść choć jednego pączka, aby cały rok był udany i dostatni. Dlatego też co roku staram się przestrzegać tej tradycji i jem minimum jednego pączka. Oczywiście w takim smakołyku nie może zabraknąć pysznego nadzienia oraz dodatku w postaci lukru, polewy czekoladowej lub cukru pudru.
I choć tradycja jedzenia pączków wydaje się w porządku, to problem pojawia się zupełnie gdzie indziej. Bo na pewno zgodzisz się ze mną, że kiedy widzimy piękne, kolorowe i puszyste pączki to wręcz nie sposób im odmówić. I kiedy przesadzimy z ich ilością, to w głowie od razu pojawiają się wyrzuty sumienia, że dostarczyliśmy do organizmu za dużo kalorii. Czy w tej sytuacji można znaleźć jakiś złoty środek?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki w lżejszym wydaniu
Oczywiście, że z każdej sytuacji można znaleźć jakieś skuteczne rozwiązanie. I nie inaczej będzie tym razem. Okazuje się, że w Tłusty Czwartek możemy pozwolić sobie nawet na kilka pączków, o ile zadbamy o pewną kwestię.
Tradycyjny pączek z dodatkami ma ok. 350 kcal. To sporo jak na jedną porcję, dlatego nie ma się co dziwić, że po zjedzeniu kilku sztuk dopadają nas wyrzuty sumienia. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby w mgnieniu oka odchudzić te pyszne smakołyki w domowym wydaniu. I to w szybki i prosty sposób. Co więcej, jeśli wykorzystasz dzisiejszy patent, zaoszczędzisz sporo czasu, bo nie będziesz musiał stać i pilnować smażących się pączków. Przygotujesz je w piekarniku bez sporej ilości oleju. Tym samym będą mieć dużo mniej kalorii.
Jakub Kuroń zdradza swój przepis na pieczone pączki
I jeśli teraz w twojej głowie pojawiło się pytanie: "skąd ja wezmę sprawdzony przepis na pieczone pączki?", przychodzę z gotowym rozwiązaniem. W sumie robi to sam Jakub Kuroń, który podzielił się genialną recepturą w sieci. Jak robi pączki znany kucharz?
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży,
- 50 ml letniego mleka,
- 10 g cukru.
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 ml letniego mleka,
- 30 g roztopionego masła,
- 1 jajko,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Dodatki:
- 1 jajko do posmarowania pączków,
- 150 g konfitury (smak dowolny),
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad domowymi pączkami rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu połącz ze sobą pokruszone drożdże, mleko oraz cukier. Powstałą mieszankę odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
- W międzyczasie w osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, roztopione masło, mleko oraz jajko.
- Jako ostatnie składniki w misce mają znaleźć się: wyrośnięty rozczyn, który przed chwilą zrobiłeś oraz esencja waniliowa.
- Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie podziel je na dwie części. Z każdego takiego elementu uformuj placek o grubości ok. 1,5 cm. Po czym zacznij wycinać małe kółka.
- Gotowe pączki przełóż do formy do pieczenia zabezpieczoną papierem do pieczenia. Następnie w małej miseczce rozbij jajko i przy pomocy pędzelka kuchennego rozprowadź je na każdym pączku.
- Pączki wstaw na koniec do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 185 stopni Celsjusza.
- Gotowe słodkości wypełnij ulubioną konfiturą i posyp cukrem pudrem. Smacznego!