PrzepisTłusty CzwartekJakub Kuroń robi genialne pączki. Mała zmiana wystarczy, by miały dużo mniej kalorii

Jakub Kuroń robi genialne pączki. Mała zmiana wystarczy, by miały dużo mniej kalorii

Jakub Kuroń zdradził swój patent na pieczone pączki
Jakub Kuroń zdradził swój patent na pieczone pączki
Źródło zdjęć: © Instagram | gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron

13.01.2024 09:40, aktual.: 13.01.2024 10:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Tego dnia w naszym menu nie może zabraknąć pysznych pączków. Tylko jak się nimi zachwycać bez wyrzutów sumienia? Z pomocą przychodzi znany kucharz.

Moja babcia zawsze powtarzała, że w Tłusty Czwartek trzeba zjeść choć jednego pączka, aby cały rok był udanydostatni. Dlatego też co roku staram się przestrzegać tej tradycji i jem minimum jednego pączka. Oczywiście w takim smakołyku nie może zabraknąć pysznego nadzienia oraz dodatku w postaci lukru, polewy czekoladowej lub cukru pudru.

I choć tradycja jedzenia pączków wydaje się w porządku, to problem pojawia się zupełnie gdzie indziej. Bo na pewno zgodzisz się ze mną, że kiedy widzimy piękne, kolorowe i puszyste pączki to wręcz nie sposób im odmówić. I kiedy przesadzimy z ich ilością, to w głowie od razu pojawiają się wyrzuty sumienia, że dostarczyliśmy do organizmu za dużo kalorii. Czy w tej sytuacji można znaleźć jakiś złoty środek?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki w lżejszym wydaniu

Oczywiście, że z każdej sytuacji można znaleźć jakieś skuteczne rozwiązanie. I nie inaczej będzie tym razem. Okazuje się, że w Tłusty Czwartek możemy pozwolić sobie nawet na kilka pączków, o ile zadbamy o pewną kwestię.

Tradycyjny pączek z dodatkami ma ok. 350 kcal. To sporo jak na jedną porcję, dlatego nie ma się co dziwić, że po zjedzeniu kilku sztuk dopadają nas wyrzuty sumienia. Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby w mgnieniu oka odchudzić te pyszne smakołyki w domowym wydaniu. I to w szybki i prosty sposób. Co więcej, jeśli wykorzystasz dzisiejszy patent, zaoszczędzisz sporo czasu, bo nie będziesz musiał stać i pilnować smażących się pączków. Przygotujesz je w piekarniku bez sporej ilości oleju. Tym samym będą mieć dużo mniej kalorii

W Tłusty Czwartek wszyscy zajadamy się pączkami
W Tłusty Czwartek wszyscy zajadamy się pączkami© Adobe Stock | yanek

Jakub Kuroń zdradza swój przepis na pieczone pączki

I jeśli teraz w twojej głowie pojawiło się pytanie: "skąd ja wezmę sprawdzony przepis na pieczone pączki?", przychodzę z gotowym rozwiązaniem. W sumie robi to sam Jakub Kuroń, który podzielił się genialną recepturą w sieci. Jak robi pączki znany kucharz?

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 50 ml letniego mleka,
  • 10 g cukru.

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 ml letniego mleka,
  • 30 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej. 

Dodatki:

  • 1 jajko do posmarowania pączków,
  • 150 g konfitury (smak dowolny),
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad domowymi pączkami rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu połącz ze sobą pokruszone drożdże, mleko oraz cukier. Powstałą mieszankę odstaw na chwilę do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie w osobnej misce połącz ze sobą mąkę, cukier, roztopione masło, mleko oraz jajko.
  3. Jako ostatnie składniki w misce mają znaleźć się: wyrośnięty rozczyn, który przed chwilą zrobiłeś oraz esencja waniliowa.
  4. Po wyrobieniu ciasta odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie podziel je na dwie części. Z każdego takiego elementu uformuj placek o grubości ok. 1,5 cm. Po czym zacznij wycinać małe kółka.
  5. Gotowe pączki przełóż do formy do pieczenia zabezpieczoną papierem do pieczenia. Następnie w małej miseczce rozbij jajko i przy pomocy pędzelka kuchennego rozprowadź je na każdym pączku. 
  6. Pączki wstaw na koniec do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 185 stopni Celsjusza
  7. Gotowe słodkości wypełnij ulubioną konfiturąposyp cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl