Bigos świąteczny Kuby Kuronia to mistrzostwo. Dodaje nie tylko suszone śliwki i grzyby

W tym miejscu możesz się zatrzymać, gdyż lepszego przepisu na bigos świąteczny nie znajdziesz. Kompozycja składników proponowana przez znanego kucharza - Jakuba Kuronia - powala na kolana. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Świąteczny bigos Jakuba KuroniaŚwiąteczny bigos Jakuba Kuronia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Jakub Kuroń (screenshot)

Niech was nie zniechęci długa lista składników. Przygotowanie świątecznego bigosu nie należy do zadań trudnych, wystarczy podążać za przepisem. A ten proponowany przez Jakuba Kuronia (kucharz, autor książek kucharskich, syn Macieja Kuronia) pokocha każdy entuzjasta aromatycznego i pełnego smaku bigosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak delikatnego schabu w duszonej wersji jeszcze nie jadłam. Sekret tkwi w jednym składniku

Jak ugotować dobry bigos na święta?

Po pierwsze - przygotowania zacznij wcześniej. Nasze babcie bigos gotowały nawet i trzy dni (z przerwami). Wiedziały, że im dłużej bigos jest gotowany, tym wychodzi smaczniejszy. Jakub Kuroń poleca gotować kapustę ok. 9 godzin - to wciąż sporo, ale ten niesamowity smak wynagrodzi czas poświęcony na przygotowanie specjału.

Prócz aromatycznych przypraw (jałowca, majeranku czy ziela angielskiego) i obligatoryjnych suszonych grzybów i śliwki znany kucharz do świątecznego bigosu dodaje świeże jabłka oraz kapkę czerwonego wytrawnego wina. Zabraknąć nie może też - rzecz jasna - różnych rodzajów mięsiwa i wysokiej jakości kapusty kiszonej. Z tak skomponowanych składników nie może nie wyjść arcydzieło.

Bigos świąteczny Jakuba Kuronia
Bigos świąteczny Jakuba Kuronia © Instagram: Jakub Kuroń (screenshot)

Świąteczny bigos Jakuba Kuronia. Przepis

Składniki:

  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego,
  • 900 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g kiełbasy wędzonej,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 20 g grzybów suszonych,
  • 100 g śliwek np. suszonych,
  • 250 ml wina czerwonego wytrawnego,
  • 500 ml wody,
  • 12 ziaren jałowca,
  • 6 liści laurowych,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 jabłka,
  • sól, pieprz,
  • 100 g przecieru pomidorowego.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej przegotowaną wodą. Odstaw do namoczenia.
  2. Łopatkę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy zarumieni się, dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz boczek pokrojony w paski. Smaż całość 5 minut.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do mięsa dodaj cebulę, a kiedy zarumieni się, wrzuć czosnek.
  4. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Następnie posiekaj ją i dodaj do smażonych mięs. Wymieszaj całość.
  5. Następnie dodaj śliwki suszone oraz suszone grzyby razem z wodą z namaczania (wcześniej warto przelać ją przez drobne sito).
  6. Bigos podlej winem i wodą, dodaj przyprawy: jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek, sól i pieprz.
  7. Bigos gotuj na bardzo małym ogniu przez godzinę.
  8. Po tym czasie dodaj jabłka pokrojone w dużą kostkę i przecier pomidorowy.
  9. Zamieszaj całość. Bigos gotuj na małym ogniu przez kilka godzin. Im dłużej, tym lepiej.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny