Bigos świąteczny Kuby Kuronia to mistrzostwo. Dodaje nie tylko suszone śliwki i grzyby

W tym miejscu możesz się zatrzymać, gdyż lepszego przepisu na bigos świąteczny nie znajdziesz. Kompozycja składników proponowana przez znanego kucharza - Jakuba Kuronia - powala na kolana. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Świąteczny bigos Jakuba KuroniaŚwiąteczny bigos Jakuba Kuronia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Jakub Kuroń (screenshot)

Niech was nie zniechęci długa lista składników. Przygotowanie świątecznego bigosu nie należy do zadań trudnych, wystarczy podążać za przepisem. A ten proponowany przez Jakuba Kuronia (kucharz, autor książek kucharskich, syn Macieja Kuronia) pokocha każdy entuzjasta aromatycznego i pełnego smaku bigosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak delikatnego schabu w duszonej wersji jeszcze nie jadłam. Sekret tkwi w jednym składniku

Jak ugotować dobry bigos na święta?

Po pierwsze - przygotowania zacznij wcześniej. Nasze babcie bigos gotowały nawet i trzy dni (z przerwami). Wiedziały, że im dłużej bigos jest gotowany, tym wychodzi smaczniejszy. Jakub Kuroń poleca gotować kapustę ok. 9 godzin - to wciąż sporo, ale ten niesamowity smak wynagrodzi czas poświęcony na przygotowanie specjału.

Prócz aromatycznych przypraw (jałowca, majeranku czy ziela angielskiego) i obligatoryjnych suszonych grzybów i śliwki znany kucharz do świątecznego bigosu dodaje świeże jabłka oraz kapkę czerwonego wytrawnego wina. Zabraknąć nie może też - rzecz jasna - różnych rodzajów mięsiwa i wysokiej jakości kapusty kiszonej. Z tak skomponowanych składników nie może nie wyjść arcydzieło.

Bigos świąteczny Jakuba Kuronia
Bigos świąteczny Jakuba Kuronia © Instagram: Jakub Kuroń (screenshot)

Świąteczny bigos Jakuba Kuronia. Przepis

Składniki:

  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego,
  • 900 g łopatki wieprzowej,
  • 250 g kiełbasy wędzonej,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 20 g grzybów suszonych,
  • 100 g śliwek np. suszonych,
  • 250 ml wina czerwonego wytrawnego,
  • 500 ml wody,
  • 12 ziaren jałowca,
  • 6 liści laurowych,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 jabłka,
  • sól, pieprz,
  • 100 g przecieru pomidorowego.

Przygotowanie:

  1. Grzyby zalej przegotowaną wodą. Odstaw do namoczenia.
  2. Łopatkę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy zarumieni się, dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz boczek pokrojony w paski. Smaż całość 5 minut.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do mięsa dodaj cebulę, a kiedy zarumieni się, wrzuć czosnek.
  4. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Następnie posiekaj ją i dodaj do smażonych mięs. Wymieszaj całość.
  5. Następnie dodaj śliwki suszone oraz suszone grzyby razem z wodą z namaczania (wcześniej warto przelać ją przez drobne sito).
  6. Bigos podlej winem i wodą, dodaj przyprawy: jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek, sól i pieprz.
  7. Bigos gotuj na bardzo małym ogniu przez godzinę.
  8. Po tym czasie dodaj jabłka pokrojone w dużą kostkę i przecier pomidorowy.
  9. Zamieszaj całość. Bigos gotuj na małym ogniu przez kilka godzin. Im dłużej, tym lepiej.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej