Polacy nagminnie popełniają jeden błąd. Przez niego bigos traci na smaku

Podczas świąt Bożego Narodzenia zazwyczaj przygotowujemy duży gar bigosu, który następnie przez kilka dni podgrzewamy, serwując go porcjami. Często zdarza się, że po świętach zostaje nam sporo tej potrawy. Wówczas pakujemy ją do zamrażarki. To bardzo dobry patent, gdyż niskie temperatury dobrze wpływają na smak bigosu. Niestety, odgrzewając danie, wielu popełnia błąd.

Jak odgrzewać bigos?Jak odgrzewać bigos?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bigos to jedno z tych dań, które zyskują na smaku po ponownym podgrzewaniu. Jak jeszcze bardziej podkreślić ten efekt? Jakich błędów się wystrzegać? Zobacz, o czym warto pamiętać, podgrzewając bigos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od kiedy robię drożdżówki w wytrawnym wydaniu, moi bliscy nie chcą jeść nic innego

Jak poprawić smak odgrzewanego bigosu?

Bigos świetnie znosi mrożenie. Niektórzy są wręcz zdania, że bigos po rozmrożeniu smakuje znacznie lepiej niż ten świeży. Ta teza znajduje potwierdzenie w tradycji. W dawnych czasach, przed podgrzewaniem, bigos wystawiano na mróz, co miało na celu wzmocnienie jego smaku.

Dzisiaj nie musimy wystawiać bigosu za okno, wystarczy otworzyć drzwi zamrażalki. Bigos może być w niej przechowywany nawet przez pół roku. Aby jednak przetrwał tak długi okres, należy pamiętać o dwóch zasadach. Po pierwsze, nie wolno mrozić ciepłego dania, po drugie - nie powinno się mrozić bigosu w szklanym słoiku (szkło może pękać pod wpływem niskiej temperatury). Lepiej jest zatem zapakować bigos do woreczka strunowego lub plastikowego pojemnika.

Odgrzewany bigos smakuje lepiej po odgrzaniu. Warto jednak wcześniej go przemrozić
Odgrzewany bigos smakuje lepiej po odgrzaniu. Warto jednak wcześniej go przemrozić © Pixabay

Jak rozmrażać i odgrzewać bigos? Nie popełniaj tego błędu

Najpierw przełóż bigos z zamrażarki do lodówki i odczekaj kilka godzin, by potrawa powoli i bezpiecznie się rozmroziła. Następnie bigos przekładamy do garnka i podlewamy wodą lub winem. Warto przychylnym okiem spojrzeć w kierunku tego drugiego sposobu, gdyż wino wzbogaca winno-kwaskowy smak i aromat bigosu. Najlepiej użyć dobrego, wytrawnego wino o głębokim kolorze.

Często popełnianym błędem jest dodawanie do bigosu wina, które zalega w lodówce czy barku. Taki trunek może być już zwietrzały, pozbawiony smaku i aromatu. Dodanie go do garnka z kapustą sprawi, że zepsujemy smak całego dania. Absolutnie zakazane jest również ponowne zamrażanie bigosu. To może prowadzić do rozwoju bakterii wywołujących zatrucie pokarmowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej