PoradyPolacy nagminnie popełniają jeden błąd. Przez niego bigos traci na smaku

Polacy nagminnie popełniają jeden błąd. Przez niego bigos traci na smaku

Jak odgrzewać bigos?
Jak odgrzewać bigos?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
28.11.2023 12:42, aktualizacja: 28.11.2023 13:01

Podczas świąt Bożego Narodzenia zazwyczaj przygotowujemy duży gar bigosu, który następnie przez kilka dni podgrzewamy, serwując go porcjami. Często zdarza się, że po świętach zostaje nam sporo tej potrawy. Wówczas pakujemy ją do zamrażarki. To bardzo dobry patent, gdyż niskie temperatury dobrze wpływają na smak bigosu. Niestety, odgrzewając danie, wielu popełnia błąd.

Bigos to jedno z tych dań, które zyskują na smaku po ponownym podgrzewaniu. Jak jeszcze bardziej podkreślić ten efekt? Jakich błędów się wystrzegać? Zobacz, o czym warto pamiętać, podgrzewając bigos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak poprawić smak odgrzewanego bigosu?

Bigos świetnie znosi mrożenie. Niektórzy są wręcz zdania, że bigos po rozmrożeniu smakuje znacznie lepiej niż ten świeży. Ta teza znajduje potwierdzenie w tradycji. W dawnych czasach, przed podgrzewaniem, bigos wystawiano na mróz, co miało na celu wzmocnienie jego smaku.

Dzisiaj nie musimy wystawiać bigosu za okno, wystarczy otworzyć drzwi zamrażalki. Bigos może być w niej przechowywany nawet przez pół roku. Aby jednak przetrwał tak długi okres, należy pamiętać o dwóch zasadach. Po pierwsze, nie wolno mrozić ciepłego dania, po drugie - nie powinno się mrozić bigosu w szklanym słoiku (szkło może pękać pod wpływem niskiej temperatury). Lepiej jest zatem zapakować bigos do woreczka strunowego lub plastikowego pojemnika.

Odgrzewany bigos smakuje lepiej po odgrzaniu. Warto jednak wcześniej go przemrozić
Odgrzewany bigos smakuje lepiej po odgrzaniu. Warto jednak wcześniej go przemrozić © Pixabay

Jak rozmrażać i odgrzewać bigos? Nie popełniaj tego błędu

Najpierw przełóż bigos z zamrażarki do lodówki i odczekaj kilka godzin, by potrawa powoli i bezpiecznie się rozmroziła. Następnie bigos przekładamy do garnka i podlewamy wodą lub winem. Warto przychylnym okiem spojrzeć w kierunku tego drugiego sposobu, gdyż wino wzbogaca winno-kwaskowy smak i aromat bigosu. Najlepiej użyć dobrego, wytrawnego wino o głębokim kolorze.

Często popełnianym błędem jest dodawanie do bigosu wina, które zalega w lodówce czy barku. Taki trunek może być już zwietrzały, pozbawiony smaku i aromatu. Dodanie go do garnka z kapustą sprawi, że zepsujemy smak całego dania. Absolutnie zakazane jest również ponowne zamrażanie bigosu. To może prowadzić do rozwoju bakterii wywołujących zatrucie pokarmowe.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także