Polacy nagminnie popełniają jeden błąd. Przez niego bigos traci na smaku

Podczas świąt Bożego Narodzenia zazwyczaj przygotowujemy duży gar bigosu, który następnie przez kilka dni podgrzewamy, serwując go porcjami. Często zdarza się, że po świętach zostaje nam sporo tej potrawy. Wówczas pakujemy ją do zamrażarki. To bardzo dobry patent, gdyż niskie temperatury dobrze wpływają na smak bigosu. Niestety, odgrzewając danie, wielu popełnia błąd.

Jak odgrzewać bigos?Jak odgrzewać bigos?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bigos to jedno z tych dań, które zyskują na smaku po ponownym podgrzewaniu. Jak jeszcze bardziej podkreślić ten efekt? Jakich błędów się wystrzegać? Zobacz, o czym warto pamiętać, podgrzewając bigos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od kiedy robię drożdżówki w wytrawnym wydaniu, moi bliscy nie chcą jeść nic innego

Jak poprawić smak odgrzewanego bigosu?

Bigos świetnie znosi mrożenie. Niektórzy są wręcz zdania, że bigos po rozmrożeniu smakuje znacznie lepiej niż ten świeży. Ta teza znajduje potwierdzenie w tradycji. W dawnych czasach, przed podgrzewaniem, bigos wystawiano na mróz, co miało na celu wzmocnienie jego smaku.

Dzisiaj nie musimy wystawiać bigosu za okno, wystarczy otworzyć drzwi zamrażalki. Bigos może być w niej przechowywany nawet przez pół roku. Aby jednak przetrwał tak długi okres, należy pamiętać o dwóch zasadach. Po pierwsze, nie wolno mrozić ciepłego dania, po drugie - nie powinno się mrozić bigosu w szklanym słoiku (szkło może pękać pod wpływem niskiej temperatury). Lepiej jest zatem zapakować bigos do woreczka strunowego lub plastikowego pojemnika.

Odgrzewany bigos smakuje lepiej po odgrzaniu. Warto jednak wcześniej go przemrozić
Odgrzewany bigos smakuje lepiej po odgrzaniu. Warto jednak wcześniej go przemrozić © Pixabay

Jak rozmrażać i odgrzewać bigos? Nie popełniaj tego błędu

Najpierw przełóż bigos z zamrażarki do lodówki i odczekaj kilka godzin, by potrawa powoli i bezpiecznie się rozmroziła. Następnie bigos przekładamy do garnka i podlewamy wodą lub winem. Warto przychylnym okiem spojrzeć w kierunku tego drugiego sposobu, gdyż wino wzbogaca winno-kwaskowy smak i aromat bigosu. Najlepiej użyć dobrego, wytrawnego wino o głębokim kolorze.

Często popełnianym błędem jest dodawanie do bigosu wina, które zalega w lodówce czy barku. Taki trunek może być już zwietrzały, pozbawiony smaku i aromatu. Dodanie go do garnka z kapustą sprawi, że zepsujemy smak całego dania. Absolutnie zakazane jest również ponowne zamrażanie bigosu. To może prowadzić do rozwoju bakterii wywołujących zatrucie pokarmowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥