Nie odgrzewaj tych produktów na następny dzień. To może być groźne dla zdrowia
Odgrzewanie jedzenia stało się pewnego rodzaju nawykiem, który praktykuje większość z nas. Jest to szczególnie widoczne w tygodniu, po powrocie z pracy lub szkoły. Ma być przede wszystkim szybko, dzięki czemu nie musimy gotować nowego obiadu. Okazuje się jednak, że w przypadku niektórych dań, może to okazać się niebezpieczne dla zdrowia.
23.11.2022 | aktual.: 23.11.2022 13:24
Odgrzewanie jedzenia - o czym należy pamiętać?
To pewnego rodzaju standard, który jest praktykowany w większości domów. Jeśli zostało nam jedzenie z obiadu, to najczęściej przekładamy je do pojemnika, wkładamy do lodówki i odgrzewamy na następny dzień. Oczywiście odgrzewanie jedzenia jest bardzo dobrym rozwiązaniem, bo oszczędzamy swój czas i nie marnujemy żywności. Okazuje się jednak, że w niektórych przypadkach, takie rozwiązanie może okazać się niewskazane. Których potraw nie należy odgrzewać następnego dnia?
Jak podaje portal fitness.wp.pl, który udostępnił kilka porad, ponowne odgrzewanie niektórych dań i produktów może okazać się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Potrawy nie tylko tracą swój smak, ale jest duże prawdopodobieństwo, że po prostu się zatrujemy. Z myślą o osobach, które często stosują takie rozwiązania, przygotowaliśmy listę produktów, których odgrzewanie nie jest wskazane.
Które potrawy mogą zaszkodzić, gdy planujemy odgrzewanie jedzenia?
Lista dań i produktów może okazać się naprawdę zaskakująca. Tym bardziej że większość z nas z pewnością je odgrzewa. Poniższy spis został przygotowany między innymi na podstawie artykułu na portalu fitness.wp.pl.
Nie polecamy ponownej obróbki termicznej następujących produktów:
- kurczak - spożywanie go na następny dzień powoduje, że zmienia się struktura białka, co może powodować problemy trawienne; lepiej będzie zjeść go na zimno lub podgrzewać w niskiej temperaturze przez dłuższy czas;
- szpinak - ponowne odgrzewanie jedzenia w tym przypadku powoduje, że zawarte w szpinaku azotany zmieniają się w azotyny, które mają działanie rakotwórcze; najlepiej jest go zjeść od razu po przygotowaniu;
- grzyby - ponowne odgrzewanie grzybów powodują problemy z trawieniem i sercem; najlepiej jest je spożyć od razu po przygotowaniu;
- seler - tu również znajdują się azotany, które przekształcają się w azotyny - zasada podobna, jak w przypadku szpinaku;
- ziemniaki - pozostawienie ich w temperaturze pokojowej może spowodować, że rozwinie się w nich bakteria Clostridium botulinum; ponowne odgrzanie ziemniaków może spowodować, że zatrujemy się jadem kiełbasianym;
- ryż - jeśli pozostawimy go na dłużej niż godzinę po ugotowaniu lub będziemy go przechowywać dłużej niż dzień w lodówce, to mogą pojawić się problemy z trawieniem;
- jajka - pozostawione na dłużej w temperaturze pokojowej, mogą stać się wylęgarnią szkodliwych bakterii; odgrzewanie jedzenia w tym przypadku, nie jest wskazane.
Jak widać, nie ma co podejmować zbędnego ryzyka. Staraj się jeść świeżo i najlepiej tego samego dnia, bez odgrzewania jedzenia.
Sprawdź, jak ze świeżych składników przygotujesz kociołek z piekarnika. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: