PoradyNie odgrzewaj tych produktów na następny dzień. To może być groźne dla zdrowia

Nie odgrzewaj tych produktów na następny dzień. To może być groźne dla zdrowia

Odgrzewanie jedzenia stało się pewnego rodzaju nawykiem, który praktykuje większość z nas. Jest to szczególnie widoczne w tygodniu, po powrocie z pracy lub szkoły. Ma być przede wszystkim szybko, dzięki czemu nie musimy gotować nowego obiadu. Okazuje się jednak, że w przypadku niektórych dań, może to okazać się niebezpieczne dla zdrowia.

Odgrzewanie jedzenia - Pyszności; Foto Canva.com
Odgrzewanie jedzenia - Pyszności; Foto Canva.com

23.11.2022 | aktual.: 23.11.2022 13:24

Odgrzewanie jedzenia - o czym należy pamiętać?

To pewnego rodzaju standard, który jest praktykowany w większości domów. Jeśli zostało nam jedzenie z obiadu, to najczęściej przekładamy je do pojemnika, wkładamy do lodówki i odgrzewamy na następny dzień. Oczywiście odgrzewanie jedzenia jest bardzo dobrym rozwiązaniem, bo oszczędzamy swój czas i nie marnujemy żywności. Okazuje się jednak, że w niektórych przypadkach, takie rozwiązanie może okazać się niewskazane. Których potraw nie należy odgrzewać następnego dnia?

Smażenie - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak podaje portal fitness.wp.pl, który udostępnił kilka porad, ponowne odgrzewanie niektórych dań i produktów może okazać się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Potrawy nie tylko tracą swój smak, ale jest duże prawdopodobieństwo, że po prostu się zatrujemy. Z myślą o osobach, które często stosują takie rozwiązania, przygotowaliśmy listę produktów, których odgrzewanie nie jest wskazane.

Które potrawy mogą zaszkodzić, gdy planujemy odgrzewanie jedzenia?

Lista dań i produktów może okazać się naprawdę zaskakująca. Tym bardziej że większość z nas z pewnością je odgrzewa. Poniższy spis został przygotowany między innymi na podstawie artykułu na portalu fitness.wp.pl.

Smażenie na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com
Smażenie na patelni - Pyszności; Foto: Canva.com

Nie polecamy ponownej obróbki termicznej następujących produktów:

  • kurczak - spożywanie go na następny dzień powoduje, że zmienia się struktura białka, co może powodować problemy trawienne; lepiej będzie zjeść go na zimno lub podgrzewać w niskiej temperaturze przez dłuższy czas;
  • szpinak - ponowne odgrzewanie jedzenia w tym przypadku powoduje, że zawarte w szpinaku azotany zmieniają się w azotyny, które mają działanie rakotwórcze; najlepiej jest go zjeść od razu po przygotowaniu;
  • grzyby - ponowne odgrzewanie grzybów powodują problemy z trawieniem i sercem; najlepiej jest je spożyć od razu po przygotowaniu;
  • seler - tu również znajdują się azotany, które przekształcają się w azotyny - zasada podobna, jak w przypadku szpinaku;
  • ziemniaki - pozostawienie ich w temperaturze pokojowej może spowodować, że rozwinie się w nich bakteria Clostridium botulinum; ponowne odgrzanie ziemniaków może spowodować, że zatrujemy się jadem kiełbasianym;
  • ryż - jeśli pozostawimy go na dłużej niż godzinę po ugotowaniu lub będziemy go przechowywać dłużej niż dzień w lodówce, to mogą pojawić się problemy z trawieniem;
  • jajka - pozostawione na dłużej w temperaturze pokojowej, mogą stać się wylęgarnią szkodliwych bakterii; odgrzewanie jedzenia w tym przypadku, nie jest wskazane.

Jak widać, nie ma co podejmować zbędnego ryzyka. Staraj się jeść świeżo i najlepiej tego samego dnia, bez odgrzewania jedzenia.

Sprawdź, jak ze świeżych składników przygotujesz kociołek z piekarnika. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie