Zalał jajko czerwonym winem i zagotował. Efekt końcowy powali Cię na kolana

Brokatowe jajko? Brzmi dziwnie, ale można takie wykonać w warunkach domowych. Taki efekt uzyskamy przy użyciu czerwonego wina. Pewien tiktoker postanowił to przetestować i sprawdzić wszystko pod mikroskopem.

ObrazekJajko gotowane w widzie (TikTok)
Paulina Hermann

Adam Mirek publikuje na TikToku filmiki, w którym wyjaśnia nawet najbardziej zawiłe naukowe kwestie. Tym razem na tapetę wziął brokatowe jajko. Jego zdaniem drobinki, które pojawiają się na produkcie to po prostu winian wapnia. Swoją teorię zweryfikował za pomocą mikroskopu.

Stworzył jajko pokryte brokatem. Użył do tego czerwonego wina

Na początku wlał wino do rondelka i włożył do niego jajko. Okazało się, że napoju było zbyt mało, by przykryło produkt, a to jest bardzo ważne w przygotowaniu. Po 15 minutach wszystko było już ugotowane. Od razu potem przełożył produkt do szklanki i ponownie zalał go winem. Po godzinie wstawił naczynie do lodówki. 24 godziny później jajeczko pokryło się masą, która przypominała brokat.

- Kiedy gotujemy jajko, zachodzi reakcja na powierzchni skorupki składającej się z węglanu wapnia. Rozpuszczany jest on przez kwas winowy z wina na gorąco, więc dosyć szybko powstaje nowa sól - winian wapnia.
Obrazek
Jajko gotowane w winie wytwarza sól, która wygląda jak brotak (TikTok)

Sprawdził to pod mikroskopem. Jak wygląda w przybliżeniu?

Odkroił kawałek skorupki i położył ją pod urządzeniem. Naszym oczom ukazały się kryształy soli. Wyglądały przepięknie.

- Winian wapnia słabo rozpuszcza się w wodzie, jedynie 2 gramy na litr w 85 stopniach Celsjusza, a jak schłodzimy, to 0,3 grama na litr - tłumaczył.

Ta sól musi mieć więc miejsce, by się wytrącać i osadza się na jaju, tworząc coś w rodzaju brokatu. Kiedy gotujemy jajko w winie, te kryształki widzimy gołym okiem. Winian wapnia słabo rozpuszcza się także w alkoholu, dlatego efekt jest taki piorunujący. Jeśli więc chcecie przetestować to w domu, śmiało. Potrzebujecie tylko dwóch składników i odrobiny cierpliwości. Brokat pojawi się dopiero po co najmniej 24 godzinach chłodzenia. Możecie użyć też białego wina i barwnika. Wtedy będziecie mieć kolorowy produkt na Wielkanoc.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil