Zalał jajko czerwonym winem i zagotował. Efekt końcowy powali Cię na kolana
Brokatowe jajko? Brzmi dziwnie, ale można takie wykonać w warunkach domowych. Taki efekt uzyskamy przy użyciu czerwonego wina. Pewien tiktoker postanowił to przetestować i sprawdzić wszystko pod mikroskopem.
01.07.2023 | aktual.: 01.07.2023 13:35
Adam Mirek publikuje na TikToku filmiki, w którym wyjaśnia nawet najbardziej zawiłe naukowe kwestie. Tym razem na tapetę wziął brokatowe jajko. Jego zdaniem drobinki, które pojawiają się na produkcie to po prostu winian wapnia. Swoją teorię zweryfikował za pomocą mikroskopu.
Zobacz także
Stworzył jajko pokryte brokatem. Użył do tego czerwonego wina
Na początku wlał wino do rondelka i włożył do niego jajko. Okazało się, że napoju było zbyt mało, by przykryło produkt, a to jest bardzo ważne w przygotowaniu. Po 15 minutach wszystko było już ugotowane. Od razu potem przełożył produkt do szklanki i ponownie zalał go winem. Po godzinie wstawił naczynie do lodówki. 24 godziny później jajeczko pokryło się masą, która przypominała brokat.
Sprawdził to pod mikroskopem. Jak wygląda w przybliżeniu?
Odkroił kawałek skorupki i położył ją pod urządzeniem. Naszym oczom ukazały się kryształy soli. Wyglądały przepięknie.
Ta sól musi mieć więc miejsce, by się wytrącać i osadza się na jaju, tworząc coś w rodzaju brokatu. Kiedy gotujemy jajko w winie, te kryształki widzimy gołym okiem. Winian wapnia słabo rozpuszcza się także w alkoholu, dlatego efekt jest taki piorunujący. Jeśli więc chcecie przetestować to w domu, śmiało. Potrzebujecie tylko dwóch składników i odrobiny cierpliwości. Brokat pojawi się dopiero po co najmniej 24 godzinach chłodzenia. Możecie użyć też białego wina i barwnika. Wtedy będziecie mieć kolorowy produkt na Wielkanoc.