Zalał jajko czerwonym winem i zagotował. Efekt końcowy powali Cię na kolana

Brokatowe jajko? Brzmi dziwnie, ale można takie wykonać w warunkach domowych. Taki efekt uzyskamy przy użyciu czerwonego wina. Pewien tiktoker postanowił to przetestować i sprawdzić wszystko pod mikroskopem.

ObrazekJajko gotowane w widzie (TikTok)
Paulina Hermann

Adam Mirek publikuje na TikToku filmiki, w którym wyjaśnia nawet najbardziej zawiłe naukowe kwestie. Tym razem na tapetę wziął brokatowe jajko. Jego zdaniem drobinki, które pojawiają się na produkcie to po prostu winian wapnia. Swoją teorię zweryfikował za pomocą mikroskopu.

Stworzył jajko pokryte brokatem. Użył do tego czerwonego wina

Na początku wlał wino do rondelka i włożył do niego jajko. Okazało się, że napoju było zbyt mało, by przykryło produkt, a to jest bardzo ważne w przygotowaniu. Po 15 minutach wszystko było już ugotowane. Od razu potem przełożył produkt do szklanki i ponownie zalał go winem. Po godzinie wstawił naczynie do lodówki. 24 godziny później jajeczko pokryło się masą, która przypominała brokat.

- Kiedy gotujemy jajko, zachodzi reakcja na powierzchni skorupki składającej się z węglanu wapnia. Rozpuszczany jest on przez kwas winowy z wina na gorąco, więc dosyć szybko powstaje nowa sól - winian wapnia.
Obrazek
Jajko gotowane w winie wytwarza sól, która wygląda jak brotak (TikTok)

Sprawdził to pod mikroskopem. Jak wygląda w przybliżeniu?

Odkroił kawałek skorupki i położył ją pod urządzeniem. Naszym oczom ukazały się kryształy soli. Wyglądały przepięknie.

- Winian wapnia słabo rozpuszcza się w wodzie, jedynie 2 gramy na litr w 85 stopniach Celsjusza, a jak schłodzimy, to 0,3 grama na litr - tłumaczył.

Ta sól musi mieć więc miejsce, by się wytrącać i osadza się na jaju, tworząc coś w rodzaju brokatu. Kiedy gotujemy jajko w winie, te kryształki widzimy gołym okiem. Winian wapnia słabo rozpuszcza się także w alkoholu, dlatego efekt jest taki piorunujący. Jeśli więc chcecie przetestować to w domu, śmiało. Potrzebujecie tylko dwóch składników i odrobiny cierpliwości. Brokat pojawi się dopiero po co najmniej 24 godzinach chłodzenia. Możecie użyć też białego wina i barwnika. Wtedy będziecie mieć kolorowy produkt na Wielkanoc.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀