Zalał jajko czerwonym winem i zagotował. Efekt końcowy powali Cię na kolana

Brokatowe jajko? Brzmi dziwnie, ale można takie wykonać w warunkach domowych. Taki efekt uzyskamy przy użyciu czerwonego wina. Pewien tiktoker postanowił to przetestować i sprawdzić wszystko pod mikroskopem.

ObrazekJajko gotowane w widzie (TikTok)
Paulina Hermann

Adam Mirek publikuje na TikToku filmiki, w którym wyjaśnia nawet najbardziej zawiłe naukowe kwestie. Tym razem na tapetę wziął brokatowe jajko. Jego zdaniem drobinki, które pojawiają się na produkcie to po prostu winian wapnia. Swoją teorię zweryfikował za pomocą mikroskopu.

Stworzył jajko pokryte brokatem. Użył do tego czerwonego wina

Na początku wlał wino do rondelka i włożył do niego jajko. Okazało się, że napoju było zbyt mało, by przykryło produkt, a to jest bardzo ważne w przygotowaniu. Po 15 minutach wszystko było już ugotowane. Od razu potem przełożył produkt do szklanki i ponownie zalał go winem. Po godzinie wstawił naczynie do lodówki. 24 godziny później jajeczko pokryło się masą, która przypominała brokat.

- Kiedy gotujemy jajko, zachodzi reakcja na powierzchni skorupki składającej się z węglanu wapnia. Rozpuszczany jest on przez kwas winowy z wina na gorąco, więc dosyć szybko powstaje nowa sól - winian wapnia.
Obrazek
Jajko gotowane w winie wytwarza sól, która wygląda jak brotak (TikTok)

Sprawdził to pod mikroskopem. Jak wygląda w przybliżeniu?

Odkroił kawałek skorupki i położył ją pod urządzeniem. Naszym oczom ukazały się kryształy soli. Wyglądały przepięknie.

- Winian wapnia słabo rozpuszcza się w wodzie, jedynie 2 gramy na litr w 85 stopniach Celsjusza, a jak schłodzimy, to 0,3 grama na litr - tłumaczył.

Ta sól musi mieć więc miejsce, by się wytrącać i osadza się na jaju, tworząc coś w rodzaju brokatu. Kiedy gotujemy jajko w winie, te kryształki widzimy gołym okiem. Winian wapnia słabo rozpuszcza się także w alkoholu, dlatego efekt jest taki piorunujący. Jeśli więc chcecie przetestować to w domu, śmiało. Potrzebujecie tylko dwóch składników i odrobiny cierpliwości. Brokat pojawi się dopiero po co najmniej 24 godzinach chłodzenia. Możecie użyć też białego wina i barwnika. Wtedy będziecie mieć kolorowy produkt na Wielkanoc.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie