Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Pasztet jest co prawda domeną Wielkanocny, jednak nie może go zabraknąć również podczas Bożego Narodzenia. Jarski, ale równocześnie wyrazisty, świetnie odnajdzie się podczas grudniowych świąt i zniknie w mgnieniu oka.
Dla najbardziej zagorzałych miłośników tradycyjnych mięsnych dań, jarski pasztet może brzmieć niemal jak profanacja. Jednak po spróbowaniu tego konkretnego, na pewno pozytywnie się zaskoczą. Przygotowany na bazie soczewicy i korzeniowych warzyw, ubogacony o aromat intensywnych suszonych grzybów oraz przypraw, zachwyci smakiem absolutnie każdego, kto się na niego skusi.
Przepis na świąteczny domek z piernika. Goście będą pod wielkim wrażeniem
Jarski pasztet
Tradycyjnie Wigilia pozostaje bezmięsna, a jedynym odstępstwem jest ryba. Dlatego też podczas świąt stawia się na jarskie odmiany najróżniejszych dań, w tym również pasztetu. Baz do ich wegetariańskich czy wegańskich zamienników jest cała masa – przykładowo fasola, kasza, tofu czy ciecierzyca, a w tym konkretnym przepisie skupiamy się na soczewicy. Dorzucamy do niej również podsmażone warzywa, grzyby leśne oraz porządną porcję przypraw. Dzięki temu połączeniu powstaje aromatyczne i smaczne danie, idealnie dopełniające świąteczny stół.
Przepis na jarski pasztet
Składniki:
- 100 g zielonej soczewicy,
- 1 batat,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- 1 cebula,
- 5-6 sztuk suszonych grzybów leśnych,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 1-2 liście laurowe,
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki kolendry mielonej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Umieść suszone grzyby w misce, zalej zimną wodą i mocz całą noc.
- Następnego dnia odcedź grzyby, ale zachowaj wodę z moczenia.
- Ugotuj grzyby w tej wodzie do miękkości.
- Ugotuj zieloną soczewicę, a następnie odcedź.
- Obierz marchewki, pietruszkę, selera, batata i cebulę.
- Pokrój warzywa w niedużą kostkę.
- W garnku rozgrzej łyżkę oleju.
- Wrzuć pokrojone warzywa, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i duś na średnim ogniu około 20 minut aż będą miękkie.
- Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie.
- Przełóż warzywa do malaksera, dodaj ugotowaną soczewicę, ugotowane grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, mielone siemię lniane, kmin rzymski, kolendrę, szczyptę gałki muszkatołowej, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
- Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Przygotuj formę do pieczenia.
- Wyłóż ją papierem i przełóż masę do formy.
- Piecz w piekarniku przez 40-45 minut.
- Po upieczeniu wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia przed krojeniem i podaniem. Smacznego!