Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy

W wielu domach święta są okazją do tego, aby zamiast gotowej wędliny z marketu postawić na stole samodzielnie przygotowany pieczony pasztet. Podany w towarzystwie domowej konfitury stanowi jedno z lepszych kulinarnych połączeń. Będzie zachwycać kremową konsystencją i bogatym smakiem, gdy zadbasz nie tylko o dobrze dobrane składniki, ale także o odpowiednią temperaturę pieczenia.

Świąteczny pasztet z żurawiną to duet, na który warto czekaćŚwiąteczny pasztet z żurawiną to duet, na który warto czekać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Domowy pasztet można przygotować z różnych rodzajów mięsa – zazwyczaj używa się wieprzowiny lub drobiu z dodatkiem podrobów, które gwarantują bardziej kremową konsystencję. Częstym dodatkiem jest gałka muszkatołowa i czosnek, które wzbogacają smak mięsa. W pasztecie mogą pojawić się także bardziej wyszukane składniki, takie jak pistacje, orzechy włoskie czy żurawina. Remigiusz Rączka sugeruje, by w masie znalazły się również suszone grzyby i śliwki, dzięki którym świąteczny pasztet zyska niepowtarzalny aromat.

Karp w galarecie z dodatkiem żurawiny. Idealny na wigilijny stół

Idealna temperatura do pieczenia pasztetu

Aby pasztet zachował wilgotność i delikatną strukturę, piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Czas pieczenia uzależniony od rodzaju i wielkości formy. W klasycznej keksówce pasztet piecze się zwykle około 60 minut, ale w szerszej i niższej formie może być gotowy już po 45–50 minutach. W małych ceramicznych tarteletkach wystarczy nawet po 35–40 minut w piekarniku.

Nie podkręcaj temperatury do 200 stopni Celsjusza – takie działanie może sprawić, że pasztet bardzo szybko zarumieni z wierzchu, ale w środku pozostanie niedopieczony. W równomiernej obróbce termicznej pomaga przykrycie blaszki na pierwszą połowę pieczenia lub zastosowanie kąpieli wodnej – w tym celu umieść keksówkę z pasztetem w większej formie z niewielką ilością wody. Po ok. 20 minutach wyjmij blaszkę z wodą i odkryj pasztet, aby uzyskać apetycznie zrumienioną skórkę.

Z jakiego mięsa zrobić kremowy świąteczny pasztet?

Najlepszy efekt daje wymieszanie kilku rodzajów mięsa – drobiowego, wieprzowego i wołowiny. Taki zestaw warto uzupełnić o niewielki dodatek wątróbki lub surowego boczku. W pasztecie jest również miejsce na warzywa korzeniowe i cebulę. Mięso ugotuj razem z warzywami, ale nie gotuj ich zbyt długo – rozgotowane mięso również może sprawić, że pasztet wyjdzie suchy. Na tym etapie nie dodawaj żadnych przypraw, poza liściem laurowym i zielem angielskim.

Ugotowane mięso i warzywa pozostaw w bulionie do wystygnięcia. Wyjmij tuż przed zmieleniem w maszynce. Dodaj bułkę namoczoną w bulionie, jajka i kilka prostych przypraw, takich jak sól, pieprz czy czosnek przeciśnięty przez praskę. Masa w keksówce powinna być spójna, ale nie może być zbita – idealna konsystencja pasztetu przypomina gęste ciasto. Pomyśl również o świątecznych dodatkach do pasztetu, takich jak sos żurawinowy czy konfitura morelowa.

Wybrane dla Ciebie
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟