Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Ten przepis na makowiec nie tylko pozwoli ci zaoszczędzić czas w przedświątecznym zamęcie, ale także sprawi, że na stole zamiast suchego ciasta pojawi się wilgotny i bogaty w niuanse smakowe deser, na który każdy będzie miał ochotę. Ciasto nie potrzebuje spodu, a sięgnięcie po gotową masę makową wykreśla z listy zadań skomplikowany proces namaczania i gotowania ziaren.
Potrawy z dodatkiem maku, takie jak makowiec, kutia czy makiełki wynikają nie tylko z przyzwyczajeń kulinarnych – mają również znaczenie symboliczne. Zgodnie z tradycją ludową mak symbolizuje dostatek, płodność i pomyślność, głównie ze względu na ogromną ilość drobnych ziarenek. Wierzono, że im częściej mak pojawia się w świątecznych potrawach, tym lepszy i spokojniejszy będzie nadchodzący rok.
Mak na wigilijnym stole pełnił również funkcję ochronną przed złymi wpływami i duchami. W wielu starych opowieściach i legendach jest symbolem przekraczania granic między światem żywych i umarłych. Symbolicznie miał zamykać stary rok, przynosić harmonię i zapewniać domownikom życie w szczęściu, dostatku i zdrowiu.
Biało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkopt
Jak zrobić lukier do świątecznego ciasta?
Do świątecznych wypieków najlepiej sprawdzają się najprostsze rozwiązania. Żadne białka czy inne wynalazki nie będą ci potrzebne – żeby lukier wyszedł gładki, lśniący i pyszny potrzebujesz jedynie cukru pudru i soku z cytryny. Kluczem do uzyskania pożądanej konsystencji jest przesianie cukru przez sitko. Kolejnym krokiem jest przygotowanie soku z cytryny. Pamiętaj, aby przelać sok przez sitko – w ten sposób usuniesz ewentualne pestki lub pozostałości miąższu. Potem wystarczy jedynie energicznie wymieszać składniki, a następnie pokryć gładkim lukrem przestudzone świąteczne ciasto.
Przepis na szybki makowiec bez spodu
Migdały szybko zmiksujesz na proszek, wrzucając płatki do malaksera. Do posiekania czekolady, orzechów i suszonych owoców użyj dużego ostrego noża, a i przy tym się nie namęczysz.
Składniki:
- 1,5 kg gotowej masy makowej,
- 240 g mielonych migdałów,
- 9 jajek,
- 140 ml śmietanki kremówki,
- 160 g gorzkiej czekolady,
- 80 g orzechów włoskich,
- 60 g suszonych moreli,
- 80 g rodzynek,
- 60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Do masy makowej dodaj mielone migdały i wymieszaj przy pomocy miksera.
- Następnie jedno po drugim dodawaj jajka, a potem śmietankę kremówkę. Gdy składniki połączą się w spójną masę, wyłącz mikser.
- Dorzuć posiekane na drobne kawałki czekoladę, orzechy i suszone morele, a także rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Masę wymieszaj łyżką.
- Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
- Po przestudzeniu polej ciasto lukrem lub polewą czekoladową.