Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik

Ten przepis na makowiec nie tylko pozwoli ci zaoszczędzić czas w przedświątecznym zamęcie, ale także sprawi, że na stole zamiast suchego ciasta pojawi się wilgotny i bogaty w niuanse smakowe deser, na który każdy będzie miał ochotę. Ciasto nie potrzebuje spodu, a sięgnięcie po gotową masę makową wykreśla z listy zadań skomplikowany proces namaczania i gotowania ziaren.

Szybki makowiec z białym lukremSzybki makowiec z białym lukrem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Potrawy z dodatkiem maku, takie jak makowiec, kutia czy makiełki wynikają nie tylko z przyzwyczajeń kulinarnych – mają również znaczenie symboliczne. Zgodnie z tradycją ludową mak symbolizuje dostatek, płodność i pomyślność, głównie ze względu na ogromną ilość drobnych ziarenek. Wierzono, że im częściej mak pojawia się w świątecznych potrawach, tym lepszy i spokojniejszy będzie nadchodzący rok.

Mak na wigilijnym stole pełnił również funkcję ochronną przed złymi wpływami i duchami. W wielu starych opowieściach i legendach jest symbolem przekraczania granic między światem żywych i umarłych. Symbolicznie miał zamykać stary rok, przynosić harmonię i zapewniać domownikom życie w szczęściu, dostatku i zdrowiu.

Biało-czerwone ciasto lepsze niż z cukierni. Pyszna galaretka, delikatny biszkopt

Jak zrobić lukier do świątecznego ciasta?

Do świątecznych wypieków najlepiej sprawdzają się najprostsze rozwiązania. Żadne białka czy inne wynalazki nie będą ci potrzebne – żeby lukier wyszedł gładki, lśniący i pyszny potrzebujesz jedynie cukru pudru i soku z cytryny. Kluczem do uzyskania pożądanej konsystencji jest przesianie cukru przez sitko. Kolejnym krokiem jest przygotowanie soku z cytryny. Pamiętaj, aby przelać sok przez sitko – w ten sposób usuniesz ewentualne pestki lub pozostałości miąższu. Potem wystarczy jedynie energicznie wymieszać składniki, a następnie pokryć gładkim lukrem przestudzone świąteczne ciasto.

Przepis na szybki makowiec bez spodu

Migdały szybko zmiksujesz na proszek, wrzucając płatki do malaksera. Do posiekania czekolady, orzechów i suszonych owoców użyj dużego ostrego noża, a i przy tym się nie namęczysz.

Składniki:

  • 1,5 kg gotowej masy makowej,
  • 240 g mielonych migdałów,
  • 9 jajek,
  • 140 ml śmietanki kremówki,
  • 160 g gorzkiej czekolady,
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 60 g suszonych moreli,
  • 80 g rodzynek,
  • 60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Do masy makowej dodaj mielone migdały i wymieszaj przy pomocy miksera.
  2. Następnie jedno po drugim dodawaj jajka, a potem śmietankę kremówkę. Gdy składniki połączą się w spójną masę, wyłącz mikser.
  3. Dorzuć posiekane na drobne kawałki czekoladę, orzechy i suszone morele, a także rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Masę wymieszaj łyżką.
  4. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut.
  6. Po przestudzeniu polej ciasto lukrem lub polewą czekoladową.
Wybrane dla Ciebie
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥