Przepis na domowy lukier, który wychodzi za każdym razem. Wystarczą 2 składniki

Pracując nad świątecznymi wypiekami, na pewno zależy ci, aby gotowe słodkości prezentowały się jak najlepiej. Jak osiągnąć taki efekt w szybki i prosty sposób? Do dekoracji użyj domowego lukru, który nigdy nie zawodzi.

Z takim lukrem każdy wypiek będzie smakował jeszcze lepiejZ takim lukrem każdy wypiek będzie smakował jeszcze lepiej
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

W okresie przedświątecznym trudno o choćby jedną wolną chwilę. Lista rzeczy do ogarnięcia nie ma końca, dlatego warto w tym czasie stawiać na sprawdzone działania, które nas nie zawiodą i przyśpieszą pracę.

I skoro o takich rozwiązaniach mowa, to koniecznie w swoich planach musisz uwzględnić ten przepis na domowy lukier. Dzięki niemu wypieki będą wyglądać i smakować jak z najlepszej cukierni.

Niezawodny przepis na domowy lukier. Z nim świąteczne wypieki będą wyglądać i smakować jeszcze lepiej

Przepis na domowy lukier, który wychodzi za każdym razem

Receptura na lukier z cytrynową nutką jest bardzo prosta i szybka. Składa się ona dosłownie z dwóch składników, które wystarczy ze sobą połączyć. Jednocześnie należy pamiętać o kilku ważnych kwestiach, które są gwarantem idealnie gładkiego i gęstego lukru.

Składniki:

  • 350 g cukru pudru,
  • 3 łyżeczki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad domowym lukrem rozpocznij od przesiana cukru pudru przez sitko. Dzięki temu wyjdzie idealnie aksamitny i gładki.
  2. Następnie wyciśnij sok z cytryny. W pierwszej kolejności zroluj cytrusa pod dłonią na kuchennym blacie, aby podczas wyciskania wydobyć z niego jak najwięcej soku.
  3. Wyciśnięty sok przecedź przez sitko, aby do lukru nie trafiła niepotrzebnie część miąższu lub pestka.
  4. Gotowe półprodukty połącz ze sobą w jednej misce. Gdyby okazało się, że otrzymana mieszanka jest zbyt rzadka, możesz dodać do niej więcej cukru pudru. A jeśli lukier byłby zbyt gęsty, możesz rozrzedzić go przy pomocy soku z cytryny.

Alternatywą dla cytrusa jest woda, jeśli nie chcesz, aby otrzymana mieszanka miała zbyt intensywny smak i aromat. Choć moim zdaniem takie połączenie sprawia, że domowy lukier jest bardzo orzeźwiający i świetnie łączy się ze smakiem domowych wypieków.

Domowy lukier cytrynowy - jak i kiedy używać?

Gdy masz już gotową mieszankę, nie pozostaje nic innego jak udekorować ciasta i ciasteczka na świąteczny stół. Lukier wychodzi dość gęsty i aksamitny, więc jego rozprowadzenie na domowych wypiekach będzie proste i szybkie. Zrobisz to przy pomocy zwykłej łyżki.

Taki lukier świetnie sprawdzi się do zdobienia pierników, świątecznego sernika, babeczek i muffinek, drożdżowych wypieków czy kruchych ciasteczek przekładanych różnego rodzaju masami i konfiturami.

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥