Piernik czy sernik? Z tym przepisem każdy przy świątecznym stole będzie zadowolony
Ten duet to perfekcyjne połączenie dwóch kluczowych smaków, jeśli chodzi o świąteczne wypieki. Kremowy sernik otulony piernikowym ciastem w kruchym wydaniu dosłownie rozpływa się w ustach. Nic więc dziwnego, że co roku cieszy się największym zainteresowaniem wśród gości. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić piernikowy sernik krok po kroku, obejrzyj nasze wideo. Lista składników na domowy wypiek czeka poniżej.
Składniki na piernikowe ciasto:
- 400 g mąki pszennej tortowej typ 450,
- 120 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki kakao,
- 30 g domowej przyprawy do piernika,
- 300 g masła,
- 3 żółtka.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 100 g cukru pudru,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 40 g budyniu waniliowego,
- 2 jajka,
- 3 białka,
- 50 g masła.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad świątecznym wypiekiem rozpocznij od przygotowania piernikowego ciasta. Kluczowym składnikiem jest tutaj dobrej jakości przyprawa do piernika. Aby mieć pewność, że używasz mieszanki z dobrym składem, najlepiej przygotuj ją samodzielnie. My co roku robimy własną wersję przyprawy, aby świąteczne przysmaki smakowały jak najlepiej.
- Do przepisu na ciasto użyj zimnego masła. Mieszankę wyrabiaj jak najkrócej, tylko do chwili uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec owiń je szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
- W międzyczasie przygotuj masę serową. Do mieszanki nie zapomnij dodać sproszkowanego budyniu, który sprawi, że sernik po upieczeniu będzie zwarty i idealnie kremowy.
- Część dobrze schłodzonego ciasta z dodatkiem przyprawy do piernika zetrzyj na tarce na dużych oczkach bezpośrednio do formy. Uformuj spód, po czym delikatnie ponakłuwaj go w kilku miejscach, aby w trakcie pieczenia nie powstały na jego powierzchni nieestetyczne wybrzuszenia. Ciasto wstaw do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na 10 minut.
- Na podpieczonym i ostudzonym spodzie rozprowadź masę serową. Na koniec piernikowe ciasto, które zostało, zetrzyj na tarce, przykrywając dokładnie serową wkładkę. Formę z zawartością wstaw do piekarnika na godzinę. Tym razem urządzenie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Po ostudzeniu gotowy wypiek wstaw do lodówki minimum na 4 godziny.
- Piernikowy sernik polecamy podawać z pierniczkami.
- Świąteczne ciasto przygotowaliśmy w formie o wymiarach 28x18 cm.