Teściowa podsunęła mi przepis na śledzie z cytrusową nutą. Robię nie tylko na święta
Szukasz pomysłu na świąteczne śledzie, które zaskoczą rodzinę i znajomych? Śledzie w marynacie cytrusowej to połączenie klasycznej ryby z aromatem pomarańczy, cytryny, limonki i mandarynki – lekko słodkie, orzeźwiające i wyjątkowo eleganckie na wigilijnym stole.
Śledzie to niezastąpiony element polskiej Wigilii, ale czasami warto wprowadzić do nich odrobinę świeżości. Osobiście przekonałem się o tym, gdy moja teściowa podsunęła mi pomysł na śledzie w marynacie cytrusowej. Początkowo wydawało się to trochę szalone, ale zaryzykowałem i nie żałuję.
Alternatywne wersje śledzi na Wigilię
Śledzie na świątecznym stole to klasyka, ale chyba każdy z nas ma w pamięci te same trzy wersje: w oleju, w śmietanie albo w occie. Smaczne, sprawdzone, ale czasami aż prosi się, żeby coś zmienić. Ja w pewnym momencie zacząłem szukać odmiany – nie dlatego, że znudziły mi się tradycyjne przepisy, ale raczej z ciekawości, co jeszcze można wydobyć z tej niepozornej ryby.
Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki
I tu przyznam, że największą inspiracją okazała się… moja teściowa. To ona pierwszy raz zaproponowała, żebym spróbował przygotować śledzie w marynacie cytrusowej. Początkowo wydawało mi się to trochę szalone – przecież cytrusy kojarzą się raczej z deserami czy sałatkami niż z rybą. A jednak ten pomysł całkowicie odmienił moje spojrzenie na wigilijne menu.
Co więcej, z czasem zacząłem eksperymentować też z innymi dodatkami. W jednej wersji dorzuciłem świeży imbir i kilka listków kolendry – wyszło bardziej orientalnie. Innym razem postawiłem na marynatę z dodatkiem soku jabłkowego i czerwonego pieprzu, co dało słodko-pikantny posmak. Takie wariacje świetnie sprawdzają się nie tylko od święta. W praktyce, jeśli mam w lodówce płaty śledziowe i trochę owoców, mogę w kilka chwil stworzyć coś zupełnie innego niż znane przez wszystkich klasyczne przekąski.
Przepis na śledzie z cytrusową nutą
Śledzie w marynacie cytrusowej to połączenie delikatnej ryby z orzeźwiającym aromatem pomarańczy, cytryny, limonki i mandarynki. To idealna propozycja na Wigilię, ale też świetny dodatek do rodzinnego obiadu w ciągu roku.
Składniki:
- 4 płaty śledzia typu matias,
- 350 ml mleka.
Marynata:
- 1 pomarańcza,
- 1 limonka,
- 1 cytryna,
- 1 mandarynka,
- 3 goździki,
- pieprz różowy ziarnisty do smaku.
Dodatkowo:
- 1 pomarańcza,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki oliwy z cytryną.
Sposób przygotowania:
- Śledzie zalej mlekiem i odstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. Dzięki temu płaty staną się bardziej delikatne, a charakterystyczny, mocny smak ryby lekko złagodnieje.
- Przygotowuj marynatę. Cytrusy dokładnie umyj i sparz, następnie zetrzyj z nich skórkę (kilka kawałków odłóż do dekoracji), a z owoców wyciśnij sok.
- Do miseczki dodaj sok, startą skórkę, goździki i pieprz. To właśnie ona nada śledziom lekko słodko-kwaśny, orzeźwiający aromat.
- Śledzie wyjmij z mleka, umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój pod skosem na cienkie paski i wrzuć do marynaty.
- Wstaw na kilka godzin do lodówki, kilkukrotnie mieszając, aby każdy kawałek dobrze nasiąkł cytrusową nutą.
- Drugą pomarańczę pokrój w drobną kostkę, cebulę zaś w piórka lub plastry.
- W przygotowanym naczyniu ułóż na dnie pokrojoną pomarańczę, na nią połóż kawałki śledzia, polej oliwą cytrynową i posyp cebulą.
- Powtarzaj warstwy do wyczerpania składników.
- Wierzch udekoruj skórkami cytrusów, co nie tylko wygląda efektownie, ale dodaje jeszcze więcej aromatu.