Teściowa podsunęła mi przepis na śledzie z cytrusową nutą. Robię nie tylko na święta

Szukasz pomysłu na świąteczne śledzie, które zaskoczą rodzinę i znajomych? Śledzie w marynacie cytrusowej to połączenie klasycznej ryby z aromatem pomarańczy, cytryny, limonki i mandarynki – lekko słodkie, orzeźwiające i wyjątkowo eleganckie na wigilijnym stole.

Śledzie w marynacie cytrusowej będą hitem na wigilijny stółŚledzie w marynacie cytrusowej będą hitem na wigilijnym stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bagas
Karol Wiak

Śledzie to niezastąpiony element polskiej Wigilii, ale czasami warto wprowadzić do nich odrobinę świeżości. Osobiście przekonałem się o tym, gdy moja teściowa podsunęła mi pomysł na śledzie w marynacie cytrusowej. Początkowo wydawało się to trochę szalone, ale zaryzykowałem i nie żałuję.

Alternatywne wersje śledzi na Wigilię

Śledzie na świątecznym stole to klasyka, ale chyba każdy z nas ma w pamięci te same trzy wersje: w oleju, w śmietanie albo w occie. Smaczne, sprawdzone, ale czasami aż prosi się, żeby coś zmienić. Ja w pewnym momencie zacząłem szukać odmiany – nie dlatego, że znudziły mi się tradycyjne przepisy, ale raczej z ciekawości, co jeszcze można wydobyć z tej niepozornej ryby.

Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki

I tu przyznam, że największą inspiracją okazała się… moja teściowa. To ona pierwszy raz zaproponowała, żebym spróbował przygotować śledzie w marynacie cytrusowej. Początkowo wydawało mi się to trochę szalone – przecież cytrusy kojarzą się raczej z deserami czy sałatkami niż z rybą. A jednak ten pomysł całkowicie odmienił moje spojrzenie na wigilijne menu.

Co więcej, z czasem zacząłem eksperymentować też z innymi dodatkami. W jednej wersji dorzuciłem świeży imbir i kilka listków kolendry – wyszło bardziej orientalnie. Innym razem postawiłem na marynatę z dodatkiem soku jabłkowego i czerwonego pieprzu, co dało słodko-pikantny posmak. Takie wariacje świetnie sprawdzają się nie tylko od święta. W praktyce, jeśli mam w lodówce płaty śledziowe i trochę owoców, mogę w kilka chwil stworzyć coś zupełnie innego niż znane przez wszystkich klasyczne przekąski.

Przepis na śledzie z cytrusową nutą

Śledzie w marynacie cytrusowej to połączenie delikatnej ryby z orzeźwiającym aromatem pomarańczy, cytryny, limonki i mandarynki. To idealna propozycja na Wigilię, ale też świetny dodatek do rodzinnego obiadu w ciągu roku.

Składniki:

  • 4 płaty śledzia typu matias,
  • 350 ml mleka.

Marynata:

  • 1 pomarańcza,
  • 1 limonka,
  • 1 cytryna,
  • 1 mandarynka,
  • 3 goździki,
  • pieprz różowy ziarnisty do smaku.

Dodatkowo:

  • 1 pomarańcza,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 łyżki oliwy z cytryną.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie zalej mlekiem i odstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. Dzięki temu płaty staną się bardziej delikatne, a charakterystyczny, mocny smak ryby lekko złagodnieje.
  2. Przygotowuj marynatę. Cytrusy dokładnie umyj i sparz, następnie zetrzyj z nich skórkę (kilka kawałków odłóż do dekoracji), a z owoców wyciśnij sok.
  3. Do miseczki dodaj sok, startą skórkę, goździki i pieprz. To właśnie ona nada śledziom lekko słodko-kwaśny, orzeźwiający aromat.
  4. Śledzie wyjmij z mleka, umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój pod skosem na cienkie paski i wrzuć do marynaty.
  5. Wstaw na kilka godzin do lodówki, kilkukrotnie mieszając, aby każdy kawałek dobrze nasiąkł cytrusową nutą.
  6. Drugą pomarańczę pokrój w drobną kostkę, cebulę zaś w piórka lub plastry.
  7. W przygotowanym naczyniu ułóż na dnie pokrojoną pomarańczę, na nią połóż kawałki śledzia, polej oliwą cytrynową i posyp cebulą.
  8. Powtarzaj warstwy do wyczerpania składników.
  9. Wierzch udekoruj skórkami cytrusów, co nie tylko wygląda efektownie, ale dodaje jeszcze więcej aromatu.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯