Jak przygotować śledzie na wigilię? Tradycyjny przepis naszych babć
Śledzie w oleju z octem i cebulką to tradycyjny i najprostszy przepis na tę rybę. W wielu domach to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole.
21.11.2023 08:05
Śledzie to jedna z najpopularniejszych potraw na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Często podawane są jako przystawka lub przekąska przed Wigilijną wieczerzą. Najpopularniejszym przepisem jest ten w oleju z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd wzięła się tradycja jedzenia śledzi na święta?
Odpowiedź tkwi w historii chrześcijaństwa. W średniowieczu dni postnych było znacznie więcej niż obecnie. Ludzie pościli nie tylko w Wielki Post, ale także w każdy piątek i w inne dni wyznaczone przez Kościół. Post oznaczał wstrzemięźliwość od mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Śledź był wówczas jedynym dostępnym, łatwym do przechowania i sycącym pożywieniem, które można było spożywać w czasie postu. Ryba ta była również stosunkowo tania. Z czasem śledzie stały się symbolem chrześcijańskiego postu. Do dzisiaj są one często podawane w okresie przedświątecznym, jako przypomnienie o tym, że powinniśmy się przygotować do świąt duchowo, poprzez wyrzeczenie się przyjemności. Nie oznacza to jednak, że śledzie nie mogą być smaczne.
Śledź w oleju z cebulką
Składniki:
- 8-10 płatów śledziowych ala matias,
- 5 cebul,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 300 ml oleju,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 cytryny, skórka otarta,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać kilka łyżek oleju, cukier, skórkę z cytryny i sok. Wymieszać.
- Śledzie płukać pod bieżącą wodą, osączyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kawałki i dodać do cebuli. Wymieszać.
- Do słoika wsypać śledzie z cebulą, liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy. Zalać olejem.
- Słój szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 48 godzin.
Ile moczyć śledzie?
Czas moczenia śledzi zależy od ich rodzaju. Śledzie solone w beczce moczymy od 12 do 18 godzin, a śledzie z solanki - od 1 do 2 godzin. Ryby należy moczyć w zimnej wodzie, którą należy wymieniać co 3-4 godziny. Dzięki temu śledzie stracą nadmiar soli i ostry zapach.
Aby skrócić czas moczenia śledzi, można je:
- pokroić na mniejsze kawałki
- zalać zimnym mlekiem
- moczyć w gazowanej wodzie z dodatkiem octu winnego lub soku z cytryny