PrzepisBoże NarodzenieJak przygotować śledzie na wigilię? Tradycyjny przepis naszych babć

Jak przygotować śledzie na wigilię? Tradycyjny przepis naszych babć

Śledzie w oleju z octem i cebulką to tradycyjny i najprostszy przepis na tę rybę. W wielu domach to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole.

Śledzie w oleju - Pyszności
Śledzie w oleju - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.11.2023 08:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śledzie to jedna z najpopularniejszych potraw na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Często podawane są jako przystawka lub przekąska przed Wigilijną wieczerzą. Najpopularniejszym przepisem jest ten w oleju z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skąd wzięła się tradycja jedzenia śledzi na święta?

Odpowiedź tkwi w historii chrześcijaństwa. W średniowieczu dni postnych było znacznie więcej niż obecnie. Ludzie pościli nie tylko w Wielki Post, ale także w każdy piątek i w inne dni wyznaczone przez Kościół. Post oznaczał wstrzemięźliwość od mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Śledzie  - Pyszności
Śledzie - Pyszności© Canva | atlasstudio

Śledź był wówczas jedynym dostępnym, łatwym do przechowania i sycącym pożywieniem, które można było spożywać w czasie postu. Ryba ta była również stosunkowo tania. Z czasem śledzie stały się symbolem chrześcijańskiego postu. Do dzisiaj są one często podawane w okresie przedświątecznym, jako przypomnienie o tym, że powinniśmy się przygotować do świąt duchowo, poprzez wyrzeczenie się przyjemności. Nie oznacza to jednak, że śledzie nie mogą być smaczne.

Śledź w oleju z cebulką

Składniki:

  • 8-10 płatów śledziowych ala matias,
  • 5 cebul,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 300 ml oleju,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 cytryny, skórka otarta,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać kilka łyżek oleju, cukier, skórkę z cytryny i sok. Wymieszać.
  2. Śledzie płukać pod bieżącą wodą, osączyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kawałki i dodać do cebuli. Wymieszać.
  3. Do słoika wsypać śledzie z cebulą, liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy. Zalać olejem.
  4. Słój szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 48 godzin.

Ile moczyć śledzie?

Czas moczenia śledzi zależy od ich rodzaju. Śledzie solone w beczce moczymy od 12 do 18 godzin, a śledzie z solanki - od 1 do 2 godzin. Ryby należy moczyć w zimnej wodzie, którą należy wymieniać co 3-4 godziny. Dzięki temu śledzie stracą nadmiar soli i ostry zapach.

Aby skrócić czas moczenia śledzi, można je:

  • pokroić na mniejsze kawałki
  • zalać zimnym mlekiem
  • moczyć w gazowanej wodzie z dodatkiem octu winnego lub soku z cytryny