Jak przygotować śledzie na wigilię? Tradycyjny przepis naszych babć

Śledzie w oleju z octem i cebulką to tradycyjny i najprostszy przepis na tę rybę. W wielu domach to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole.

Śledzie w oleju - PysznościŚledzie w oleju - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śledzie to jedna z najpopularniejszych potraw na polskich stołach, zwłaszcza w okresie świątecznym. Często podawane są jako przystawka lub przekąska przed Wigilijną wieczerzą. Najpopularniejszym przepisem jest ten w oleju z cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron z cytrynową nutką praktycznie robi się sam. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Skąd wzięła się tradycja jedzenia śledzi na święta?

Odpowiedź tkwi w historii chrześcijaństwa. W średniowieczu dni postnych było znacznie więcej niż obecnie. Ludzie pościli nie tylko w Wielki Post, ale także w każdy piątek i w inne dni wyznaczone przez Kościół. Post oznaczał wstrzemięźliwość od mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.

Śledzie  - Pyszności
Śledzie - Pyszności © Canva | atlasstudio

Śledź był wówczas jedynym dostępnym, łatwym do przechowania i sycącym pożywieniem, które można było spożywać w czasie postu. Ryba ta była również stosunkowo tania. Z czasem śledzie stały się symbolem chrześcijańskiego postu. Do dzisiaj są one często podawane w okresie przedświątecznym, jako przypomnienie o tym, że powinniśmy się przygotować do świąt duchowo, poprzez wyrzeczenie się przyjemności. Nie oznacza to jednak, że śledzie nie mogą być smaczne.

Śledź w oleju z cebulką

Składniki:

  • 8-10 płatów śledziowych ala matias,
  • 5 cebul,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 300 ml oleju,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 cytryny, skórka otarta,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać kilka łyżek oleju, cukier, skórkę z cytryny i sok. Wymieszać.
  2. Śledzie płukać pod bieżącą wodą, osączyć na ręczniku papierowym. Pokroić w kawałki i dodać do cebuli. Wymieszać.
  3. Do słoika wsypać śledzie z cebulą, liście laurowe, ziele angielskie i inne przyprawy. Zalać olejem.
  4. Słój szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, najlepiej na 48 godzin.

Ile moczyć śledzie?

Czas moczenia śledzi zależy od ich rodzaju. Śledzie solone w beczce moczymy od 12 do 18 godzin, a śledzie z solanki - od 1 do 2 godzin. Ryby należy moczyć w zimnej wodzie, którą należy wymieniać co 3-4 godziny. Dzięki temu śledzie stracą nadmiar soli i ostry zapach.

Aby skrócić czas moczenia śledzi, można je:

  • pokroić na mniejsze kawałki
  • zalać zimnym mlekiem
  • moczyć w gazowanej wodzie z dodatkiem octu winnego lub soku z cytryny
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki