Moja 90‑letnia babcia co roku robi te śledzie na wigilię. Udało mi się zdobyć przepis
W mojej rodzinie uwielbiamy śledzie w śmietanie. Jadamy je dość często i chyba nigdy nam się nie znudzą. Moja babcia robiła jednak zupełnie inne danie z tej samej ryby i serwowała je na wigilię. Śledzie po staropolsku zawsze musiały pojawić się na świątecznym stole i dla nas od zawsze to był symbol tego dnia. Niedawno babcia podzieliła się ze mną przepisem na to danie.
19.11.2023 10:28
Kiedy byłam małym dzieckiem, co roku na wigilię jechaliśmy do babci. Tam atmosfera była zawsze nieziemska i pełna miłości. Jeśli chcielibyście poczuć magię świąt Bożego Narodzenia, to tylko tam. Każdy przywoził jakieś dania, pojawiały się pierogi, krokiety, sałatki i ryby w różnych wydaniach. Babcia zawsze przygotowywała śledzie po staropolsku, które cieszyły się ogromną popularnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po staropolsku - przepis
Składniki, których potrzebujemy:
- 40 dag solonych śledzi,
- 4 cebule,
- pół szklanki rodzynek,
- ½ słoiczka koncentratu pomidorowego,
- duża łyżka śmietany,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu winnego, sproszkowane chilli (nie trzeba, ale można).
Sposób wykonania:
- Należy zacząć od przygotowania śledzi, które powinny być namoczone w wodzie przez całą noc. Po upływie tego czasu, śledzie kroję na cienkie paseczki.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie rodzynek. Aby to zrobić, trzeba je sparzyć gorącą wodą.
- Następnie, trzeba zająć się cebulą. Po obraniu szatkuję warzywo na drobne piórka. Cebulę duszę na oleju, dodając do niej odrobinę masła. Gotuję ją, aż stanie się zupełnie miękka.
- Po ugotowaniu cebuli, do garnka dodaję rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę oraz pozostałe składniki. Dodaję również około ¼ szklanki gotowanej wody. Wszystko dokładnie mieszam.
- Na koniec, do mieszanki dodaję pokrojone śledzie - zazwyczaj mieszam je z resztą składników.