Moja 90-letnia babcia co roku robi te śledzie na wigilię. Udało mi się zdobyć przepis

W mojej rodzinie uwielbiamy śledzie w śmietanie. Jadamy je dość często i chyba nigdy nam się nie znudzą. Moja babcia robiła jednak zupełnie inne danie z tej samej ryby i serwowała je na wigilię. Śledzie po staropolsku zawsze musiały pojawić się na świątecznym stole i dla nas od zawsze to był symbol tego dnia. Niedawno babcia podzieliła się ze mną przepisem na to danie.

Śledzie po staropolskuŚledzie po staropolsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kiedy byłam małym dzieckiem, co roku na wigilię jechaliśmy do babci. Tam atmosfera była zawsze nieziemska i pełna miłości. Jeśli chcielibyście poczuć magię świąt Bożego Narodzenia, to tylko tam. Każdy przywoził jakieś dania, pojawiały się pierogi, krokiety, sałatki i ryby w różnych wydaniach. Babcia zawsze przygotowywała śledzie po staropolsku, które cieszyły się ogromną popularnością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe ciasteczka zachwycają nie tylko smakiem, ale i uroczym wyglądem

Śledzie po staropolsku - przepis

Składniki, których potrzebujemy:

  • 40 dag solonych śledzi,
  • 4 cebule,
  • pół szklanki rodzynek,
  • ½ słoiczka koncentratu pomidorowego,
  • duża łyżka śmietany,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki octu winnego, sproszkowane chilli (nie trzeba, ale można).
Śledzie
Śledzie © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Należy zacząć od przygotowania śledzi, które powinny być namoczone w wodzie przez całą noc. Po upływie tego czasu, śledzie kroję na cienkie paseczki.
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie rodzynek. Aby to zrobić, trzeba je sparzyć gorącą wodą.
  3. Następnie, trzeba zająć się cebulą. Po obraniu szatkuję warzywo na drobne piórka. Cebulę duszę na oleju, dodając do niej odrobinę masła. Gotuję ją, aż stanie się zupełnie miękka.
  4. Po ugotowaniu cebuli, do garnka dodaję rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę oraz pozostałe składniki. Dodaję również około ¼ szklanki gotowanej wody. Wszystko dokładnie mieszam.
  5. Na koniec, do mieszanki dodaję pokrojone śledzie - zazwyczaj mieszam je z resztą składników.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥