Moja 90‑letnia babcia co roku robi te śledzie na wigilię. Udało mi się zdobyć przepis
W mojej rodzinie uwielbiamy śledzie w śmietanie. Jadamy je dość często i chyba nigdy nam się nie znudzą. Moja babcia robiła jednak zupełnie inne danie z tej samej ryby i serwowała je na wigilię. Śledzie po staropolsku zawsze musiały pojawić się na świątecznym stole i dla nas od zawsze to był symbol tego dnia. Niedawno babcia podzieliła się ze mną przepisem na to danie.
19.11.2023 10:28
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiedy byłam małym dzieckiem, co roku na wigilię jechaliśmy do babci. Tam atmosfera była zawsze nieziemska i pełna miłości. Jeśli chcielibyście poczuć magię świąt Bożego Narodzenia, to tylko tam. Każdy przywoził jakieś dania, pojawiały się pierogi, krokiety, sałatki i ryby w różnych wydaniach. Babcia zawsze przygotowywała śledzie po staropolsku, które cieszyły się ogromną popularnością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po staropolsku - przepis
Składniki, których potrzebujemy:
- 40 dag solonych śledzi,
- 4 cebule,
- pół szklanki rodzynek,
- ½ słoiczka koncentratu pomidorowego,
- duża łyżka śmietany,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki octu winnego, sproszkowane chilli (nie trzeba, ale można).
Sposób wykonania:
- Należy zacząć od przygotowania śledzi, które powinny być namoczone w wodzie przez całą noc. Po upływie tego czasu, śledzie kroję na cienkie paseczki.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie rodzynek. Aby to zrobić, trzeba je sparzyć gorącą wodą.
- Następnie, trzeba zająć się cebulą. Po obraniu szatkuję warzywo na drobne piórka. Cebulę duszę na oleju, dodając do niej odrobinę masła. Gotuję ją, aż stanie się zupełnie miękka.
- Po ugotowaniu cebuli, do garnka dodaję rodzynki, przecier pomidorowy, śmietanę oraz pozostałe składniki. Dodaję również około ¼ szklanki gotowanej wody. Wszystko dokładnie mieszam.
- Na koniec, do mieszanki dodaję pokrojone śledzie - zazwyczaj mieszam je z resztą składników.