Kapusta wigilijna. Jak zrobić najbardziej tradycyjną wersję?

Kapusta wigilijna to tradycyjne danie w wielu regionach w Polsce. Nie może jej zabraknąć na stole podczas kolacji organizowanej w Wigilię Świąt Bożego Narodzenie. Wiele osób przygotowuje ją jako oddzielne danie, inni dodają ją do krokietów i pierogów, tworząc przepyszne i fantazyjne potrawy. Przygotowaliśmy dla was tradycyjny przepis na kapustę wigilijną.

Kapusta wigilijnaKapusta wigilijna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Warto podkreślić, że każdy region i każdy dom rządzi się swoimi prawami. Kapusta wigilijna kapuście wigilijnej nierówna. U mnie na przykład nie używa się kapusty kiszonej, tylko białą i takim farszem nadziewa się krokiety lub paszteciki. W wielu miejscach jednak głównym składnikiem jest kapusta kiszona oraz suszone grzyby. Jedni je siekają, inni z tego rezygnują. Są też osoby, które dodają do dania nieoczywiste składniki, jak na przykład rodzynki. Tym razem jednak skupimy się na najbardziej tradycyjnej wersji, czyli tej z kiszoną kapustą i suszonymi leśnymi grzybami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego duetu jeszcze u nas nie było. Ziemniaki i krewetki w chrupiącej panierce

Tradycyjna kapusta wigilijna - najlepszy świąteczny przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • mała marchewka,
  • 5 łyżek oleju,
  • 3,5 szklanki wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka cukru.

Sposób wykonania:

  1. Suszone grzyby zalej dwoma szklankami zimnej wody. Odstaw je nawet na całą noc (najlepiej na 12 godzin). W tym czasie grzyby zmiękną. Pokrój je na mniejsze części, na przykład paski.
  2. Wodę z moczenia grzybów przelej do innej szklanki - będzie ci potrzebna później.
  3. Cebule bardzo drobno poszatkuj. Podsmażaj ją na dobrze rozgrzanym oleju i średnim ogniu przez około 10 minut.
  4. Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj. Wrzuć ją do dużego garnka. Zetrzyj dodatkowo małą marchewkę. Dorzuć również liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Do garnka włóż też smażoną cebulę, grzyby, a także wodę z moczenia grzybów. Całość zalej 1,5 szklanki zimnej wody.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika. Powinno ci to zająć dwie godziny, w tym czasie kapusta wigilijna stanie się odpowiednio miękka. Pamiętaj o tym, by co jakiś czas mieszać, by nic się nie przypaliło.
  6. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Kapusta wigilijna jest już gotowa.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze