Kapusta wigilijna. Jak zrobić najbardziej tradycyjną wersję?
Kapusta wigilijna to tradycyjne danie w wielu regionach w Polsce. Nie może jej zabraknąć na stole podczas kolacji organizowanej w Wigilię Świąt Bożego Narodzenie. Wiele osób przygotowuje ją jako oddzielne danie, inni dodają ją do krokietów i pierogów, tworząc przepyszne i fantazyjne potrawy. Przygotowaliśmy dla was tradycyjny przepis na kapustę wigilijną.
14.11.2023 | aktual.: 14.11.2023 07:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Warto podkreślić, że każdy region i każdy dom rządzi się swoimi prawami. Kapusta wigilijna kapuście wigilijnej nierówna. U mnie na przykład nie używa się kapusty kiszonej, tylko białą i takim farszem nadziewa się krokiety lub paszteciki. W wielu miejscach jednak głównym składnikiem jest kapusta kiszona oraz suszone grzyby. Jedni je siekają, inni z tego rezygnują. Są też osoby, które dodają do dania nieoczywiste składniki, jak na przykład rodzynki. Tym razem jednak skupimy się na najbardziej tradycyjnej wersji, czyli tej z kiszoną kapustą i suszonymi leśnymi grzybami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjna kapusta wigilijna - najlepszy świąteczny przepis
Potrzebne składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 50 g suszonych grzybów,
- 2 cebule,
- mała marchewka,
- 5 łyżek oleju,
- 3,5 szklanki wody,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka cukru.
Sposób wykonania:
- Suszone grzyby zalej dwoma szklankami zimnej wody. Odstaw je nawet na całą noc (najlepiej na 12 godzin). W tym czasie grzyby zmiękną. Pokrój je na mniejsze części, na przykład paski.
- Wodę z moczenia grzybów przelej do innej szklanki - będzie ci potrzebna później.
- Cebule bardzo drobno poszatkuj. Podsmażaj ją na dobrze rozgrzanym oleju i średnim ogniu przez około 10 minut.
- Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj. Wrzuć ją do dużego garnka. Zetrzyj dodatkowo małą marchewkę. Dorzuć również liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Do garnka włóż też smażoną cebulę, grzyby, a także wodę z moczenia grzybów. Całość zalej 1,5 szklanki zimnej wody.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika. Powinno ci to zająć dwie godziny, w tym czasie kapusta wigilijna stanie się odpowiednio miękka. Pamiętaj o tym, by co jakiś czas mieszać, by nic się nie przypaliło.
- Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Kapusta wigilijna jest już gotowa.