Zalewam wrzątkiem i parzę jak herbatę. Po trzech dniach mam zdrowe gardło

Przyprawa, którą stosujemy do zup i sosów, może pomóc nam pozbyć się bólu gardła. To niezwykle proste i tanie rozwiązanie, które na pewno ci się spodoba. Warto się tym zainteresować właśnie teraz, w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę.

Ból gardła przejdzie w mig. Pomoże popularna przyprawaBól gardła przejdzie w mig. Pomoże popularna przyprawa
Źródło zdjęć: © Canva | Anna Stills, Tina Fields

Nasz dzisiejszy bohater — liść laurowy — to przyprawa istotnie niezwykła. Kojarzymy ją głównie z produktem niezbędnym do ugotowania smacznego rosołu czy przyrządzenia aromatycznego sosu. Z całą pewnością jest to rola, którą wawrzyn odgrywa w naszych domach najczęściej. Trzeba mu jednak oddać sprawiedliwość: funkcja przyprawy to zaledwie ułamek jego obszernego pola do popisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe zawijaki świetnie sprawdzą się jako deser, jak i drugie śniadanie

Liście laurowe dla zdrowia

Niezwykłe właściwości liści laurowych sprawiają, że jest to produkt potrzebny nie tylko w koszyczku z przyprawami, ale również w... domowej apteczce. Zdarzyło nam się już pisać o tym, jak użyć wawrzynu do leczniczej aromaterapii. A co zyskamy na przygotowaniu z niego syropu? To proste. Już po kilku dniach stosowania będziemy mieli zdrowe gardło!

Liście laurowe to produkt, który okazuje się być wspaniałym remedium na typowo jesienno-zimowe dolegliwości. Jego działanie antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze to wręcz kompleksowy zestaw niezbędnych nam w tym chorobowym okresie mocy. Zawarte w wawrzynie olejki eteryczne i obecne w nich terpeny, geraniol, flawonoidy, cyneol i garbniki to bezwzględna odpowiedź na uprzykrzające nam życie choróbska. Warto podkreślić tu szczególnie korzystny wpływ listków laurowych na gardło.

Liście laurowe to produkt o niezwykłych właściwościach leczniczych
Liście laurowe to produkt o niezwykłych właściwościach leczniczych © Canva | Portafolio Celiafoto

Syrop z liści laurowych

Miksturę z wawrzynu przygotowuje się w prozaiczny sposób. 3 liście laurowe zagotowuje się w połowie szklanki wody, a następnie parzy przez 10 minut. Taki syrop dobrze jest wzbogacić później sokiem z cytryny i doprawić cukrem. Pije się go kilka razy w ciągu dnia, po 1 łyżeczce. Taka "terapia" trwa 3 dni — po tym czasie gardło powinno być ju w znacznie lepszym stanie.

Nie zapomnijmy o tym, by zawsze poświęcić chwilę na przeczytanie ewentualnych przeciwwskazań do zażywania takich naturalnych środków. W przypadku syropu z liści laurowych jest to m.in. przyjmowanie leków przeciwzakrzepowych, leków na cukrzycę i niektórych antybiotyków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy