WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Dodajesz liście laurowe na początku czy na końcu gotowania rosołu? Tylko 1 metoda ma jakikolwiek sens

Idealnie pyszny rosół jest uzależniony nie tylko od najlepszego mięsa, świeżych warzyw, ale również od sekretnych przypraw, które pozwalają wydobyć ten najlepszy smak. Liść laurowy jest jedną z nich. W którym momencie warto dodać je do gotującego się rosołu?

Kiedy do rosołu dodawać liść laurowy?Kiedy do rosołu dodawać liść laurowy? - Pyszności; Foto: screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=33liSyN6sDs oraz https://www.youtube.com/watch?v=v4IZxeOCFss
Karol Wiak

Do czego i po co stosujemy liść laurowy?

Liść laurowy należy do tej kategorii przypraw, której używamy do wielu wyjątkowych potraw. Jego historia sięga czasów starożytności, kiedy to uznawany był za świętą roślinę. To, co najważniejsze w jego przypadku, to fakt, że potrafi wydobyć  potraw prawdziwą głębię smaku i wzbogaca nasz organizm w niezwykle cenne składniki. A są to: kwas foliowy, witamina C i wiele przeciwutleniaczy. Warto podkreślić również ich działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Obrazek
Liść laurowy - Pyszności; Foto Canva.com

Jeśli chodzi o to, do jakich potraw stosuje się liść laurowy, to wiedz, że jego zastosowanie jest wszechstronne. Wykorzystuje się go w kuchni indyjskiej, francuskiej i włoskiej, a także w polskiej. W tym przypadku, używa się go m.in. do bigosu, marynat, pasztetu, wszelakich dań mięsnych i do rozmaitych zup, w tym do rosołu. To, że warto dodać liść do dań, wie chyba każdy. Należy pamiętać jednak, że najważniejszy jest sam moment, kiedy to zostanie on dodany do zup i przygotowanych przez nas potraw.

Idealny moment, by dodać liść do rosołu to...

Przygotowując rosół lub inne danie, liść laurowy dodajemy na samym początku gotowania i znajduje się on w garnku przez cały czas. Nie jest to do końca dobre rozwiązanie. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że to niezwykle cenne zioło, traci wszelkie swoje najważniejsze właściwości, w tym witaminy. Istnieje też duże prawdopodobieństwo, że nada naszym potrawom nieco gorzki smak.

Obrazek

W związku z tym, najlepszy moment, by dodać liść laurowy do rosołu, to sam koniec gotowania. Idealnie, jeśli będzie to około 10 minut przed zakończeniem przygotowania potrawy. Po tym czasie, liść należy wyjąć z zupy lub innego dania. Tego typu praktyka nada naszym potrawom wyjątkowego smaku i co istotne, dania mięsne i zupy będą wzbogacone niezwykle cennymi składnikami. Zastosowanie liścia laurowego to same wyjątkowe korzyści. Powinien się znaleźć w absolutnie każdej kuchni. Z nim, każde przygotowanie potraw będzie dużo lepsze i przyjemniejsze.

Tę wspaniałą przyprawę dodasz do wielu zup. Obejrzyj na naszym kanale film z recepturami na te tradycyjne i kremowe zupy:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat