Odkąd znajoma powiedziała, że je 2 goździki dziennie, robię tak samo. Nigdy nie czułam się lepiej
Goździki są niezastąpionym składnikiem przyprawy do piernika. Wbite w pomarańcze budują świąteczny nastrój i pobudzają zmysły charakterystycznym aromatem. Jednak mało kto wie, że o goździkach warto pamiętać nie tylko przed Bożym Narodzeniem. Działają osłaniająco na żołądek, pomagają zwalczać infekcje, a nawet hamują rozwój nowotworów. Już wiem, jak korzystać z ich cennych właściwości.
Do tej pory wrzucałam je do naparów jesiennych, ciast, barszczu czy grzanego wina. Gdy tylko natknęłam się na nie podczas jedzenia, odruchowo odkładałam na bok. Tymczasem okazuje się, że goździki można jeść w całości. Co więcej, mają korzystny wpływ na zdrowie. Nie tylko wspierają organizm w walce z infekcją, ale także uśmierzają ból zęba i pomagają w zasypianiu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skąd pochodzą goździki?
Przyprawa znana była już starożytnym Rzymie. Fragmenty goździków znaleziono także w ruinach spalonego domostwa z 1720 r. p.n.e. z terenu dzisiejszej Syrii. Jednak w świadomości współczesnych Europejczyków zaistniały w XVI wieku wraz z odkryciem przez Antonio de Abreu archipelagu Moluki w Indonezji, który nosi miano Wysp Korzennych.
Goździki, które znamy z przyprawy do piernika, to w rzeczywistości ususzone pąki kwiatów z drzewa goździkowego. Obecnie plantacje goździkowca występują nie tylko w Indonezji, ale także w Indiach, na Sri Lance i Zanzibarze.
Cenne właściwości goździków
Działanie zdrowotne goździki zawdzięczają przede wszystkim olejkom eterycznym, wśród których czołową pozycję zajmuje eugenol. Jest to związek, który ma naturalne właściwości przeciwutleniające. Okazuje się, że związek ten walczy z wolnymi rodnikami na podobnym poziomie do witaminy E. Eugenol ma także właściwości przeciwzapalne, pomaga w leczeniu chorób stawów i wrzodów żołądka.
Jeśli jedzenie dwóch goździków dziennie może zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej, warto spróbować. Na pewno taka ilość nie zaszkodzi, a efektem dodatkowym będzie świeży oddech. Jednak nie każdemu jest zalecane spożywanie ich w taki sposób. Z jedzeniem goździków w całości powinny uważać osoby podatne na alergie pokarmowe, chorzy przyjmujący leki, dzieci i kobiety w ciąży. Dopuszczalna dzienna ilość goździków to maksymalnie 6 sztuk.