Odkąd znajoma powiedziała, że je 2 goździki dziennie, robię tak samo. Nigdy nie czułam się lepiej

Goździki są niezastąpionym składnikiem przyprawy do piernika. Wbite w pomarańcze budują świąteczny nastrój i pobudzają zmysły charakterystycznym aromatem. Jednak mało kto wie, że o goździkach warto pamiętać nie tylko przed Bożym Narodzeniem. Działają osłaniająco na żołądek, pomagają zwalczać infekcje, a nawet hamują rozwój nowotworów. Już wiem, jak korzystać z ich cennych właściwości.

Goździki sprawdzają się także w profilaktyce przeciwnowotworowejGoździki sprawdzają się także w profilaktyce przeciwnowotworowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Quinvastock
Anna Galuhn

Do tej pory wrzucałam je do naparów jesiennych, ciast, barszczu czy grzanego wina. Gdy tylko natknęłam się na nie podczas jedzenia, odruchowo odkładałam na bok. Tymczasem okazuje się, że goździki można jeść w całości. Co więcej, mają korzystny wpływ na zdrowie. Nie tylko wspierają organizm w walce z infekcją, ale także uśmierzają ból zęba i pomagają w zasypianiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria Testuje bezalkoholowy grzaniec. Ogrzeje jak ciepły koc

Skąd pochodzą goździki?

Przyprawa znana była już starożytnym Rzymie. Fragmenty goździków znaleziono także w ruinach spalonego domostwa z 1720 r. p.n.e. z terenu dzisiejszej Syrii. Jednak w świadomości współczesnych Europejczyków zaistniały w XVI wieku wraz z odkryciem przez Antonio de Abreu archipelagu Moluki w Indonezji, który nosi miano Wysp Korzennych.

Goździki, które znamy z przyprawy do piernika, to w rzeczywistości ususzone pąki kwiatów z drzewa goździkowego. Obecnie plantacje goździkowca występują nie tylko w Indonezji, ale także w Indiach, na Sri Lance i Zanzibarze.

Cenne właściwości goździków

Działanie zdrowotne goździki zawdzięczają przede wszystkim olejkom eterycznym, wśród których czołową pozycję zajmuje eugenol. Jest to związek, który ma naturalne właściwości przeciwutleniające. Okazuje się, że związek ten walczy z wolnymi rodnikami na podobnym poziomie do witaminy E. Eugenol ma także właściwości przeciwzapalne, pomaga w leczeniu chorób stawów i wrzodów żołądka.

Jeśli jedzenie dwóch goździków dziennie może zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej, warto spróbować. Na pewno taka ilość nie zaszkodzi, a efektem dodatkowym będzie świeży oddech. Jednak nie każdemu jest zalecane spożywanie ich w taki sposób. Z jedzeniem goździków w całości powinny uważać osoby podatne na alergie pokarmowe, chorzy przyjmujący leki, dzieci i kobiety w ciąży. Dopuszczalna dzienna ilość goździków to maksymalnie 6 sztuk.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇