Przepis dostałam od cioci z Wilna. Co roku robię takie śledzie na Wigilię i każdy się zajada
Na te śledzie co roku czeka cała rodzina. Szybko wygryzły zwykłe śledzie w oleju czy te po kaszubsku. Prosty i pyszny sos wspaniale komponuje się ze słonymi kawałkami ryby.
To danie idealne na świąteczny stół. Śledzie po wileńsku co roku robią furorę i niejednego śledziowego sceptyka przeciągnęły na dobrą stronę. Słodko-kwaśny sos doskonale komponuje się z delikatnym mięsem śledzia, tworząc niepowtarzalny smak. Na drugi dzień Świąt zawsze muszę przygotować dodatkową porcję. Na szczęście wszystko robi się szybko, prosto i bez większego wysiłku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po wileńsku - prosty przepis na Wigilię
Śledzie po wileńsku to potrawa, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem dzięki sosowi pomidorowemu z solidną porcją podsmażonej cebuli. Do tego smak podkręca dodatek ogórka, który przyjemnie chrupie i dodaje nieco kwaśnego smaku.
Śledzie po wileńsku świetnie sprawdzają się jako przekąska, dodatek do obiadu lub kolacji. Można je podawać na kanapkach, z ziemniakami lub jako samodzielne danie.
Ketchup pikantny możesz zastąpić łagodnym, jeśli wolisz jego smak. Najlepiej wybrać tutaj śledzie matias.
Składniki:
- 700 g filetów śledziowych,
- 500 g cebuli,
- 5-6 ogórków konserwowych,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 120 g ketchupu pikantnego
- 1/4 szklanki wody
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Filety wymocz w wodzie przez około 2 godziny, by pozbyć się nadmiaru soli. Zmieniaj ją co jakiś czas, próbując przy tym, czy smak już jest odpowiedni. Śledzie wymoczyć możesz również w mleku.
- Po namoczeniu osusz rybę kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w mniejsze kawałki.
- Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
- Gdy cebula zacznie się rumienić, dorzuć pokrojone w kostkę ogórki, koncentrat oraz ketchup.
- Zagotuj i odstaw do wystudzenia.
- Pokrojone filety przełóż do słoika i zalej przestudzoną marynatą.
- Odstaw na całą noc do lodówki, by smaki się przegryzły.
Śledzie dobrze jest chłodzić nawet całą dobę. Dzięki temu smaki wspaniale się połączą i jeszcze bardziej będą zachwycały gości.