InspiracjePrzepis dostałam od cioci z Wilna. Co roku robię takie śledzie na Wigilię i każdy się zajada

Przepis dostałam od cioci z Wilna. Co roku robię takie śledzie na Wigilię i każdy się zajada

Na te śledzie co roku czeka cała rodzina. Szybko wygryzły zwykłe śledzie w oleju czy te po kaszubsku. Prosty i pyszny sos wspaniale komponuje się ze słonymi kawałkami ryby.

Śledzie po wileńsku idealnie sprawdzą się w Święta
Śledzie po wileńsku idealnie sprawdzą się w Święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To danie idealne na świąteczny stół. Śledzie po wileńsku co roku robią furorę i niejednego śledziowego sceptyka przeciągnęły na dobrą stronę. Słodko-kwaśny sos doskonale komponuje się z delikatnym mięsem śledzia, tworząc niepowtarzalny smak. Na drugi dzień Świąt zawsze muszę przygotować dodatkową porcję. Na szczęście wszystko robi się szybko, prosto i bez większego wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po wileńsku - prosty przepis na Wigilię

Śledzie po wileńsku to potrawa, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem dzięki sosowi pomidorowemu z solidną porcją podsmażonej cebuli. Do tego smak podkręca dodatek ogórka, który przyjemnie chrupie i dodaje nieco kwaśnego smaku.

Śledź świetnie smakuje z sosem pomidorowym- Pyszności
Śledź świetnie smakuje z sosem pomidorowym- Pyszności© Canva | Shaiith

Śledzie po wileńsku świetnie sprawdzają się jako przekąska, dodatek do obiadu lub kolacji. Można je podawać na kanapkach, z ziemniakami lub jako samodzielne danie.

Ketchup pikantny możesz zastąpić łagodnym, jeśli wolisz jego smak. Najlepiej wybrać tutaj śledzie matias.

Składniki:

  • 700 g filetów śledziowych,
  • 500 g cebuli,
  • 5-6 ogórków konserwowych,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 120 g ketchupu pikantnego
  • 1/4 szklanki wody
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety wymocz w wodzie przez około 2 godziny, by pozbyć się nadmiaru soli. Zmieniaj ją co jakiś czas, próbując przy tym, czy smak już jest odpowiedni. Śledzie wymoczyć możesz również w mleku.
  2. Po namoczeniu osusz rybę kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  4. Gdy cebula zacznie się rumienić, dorzuć pokrojone w kostkę ogórki, koncentrat oraz ketchup.
  5. Zagotuj i odstaw do wystudzenia.
  6. Pokrojone filety przełóż do słoika i zalej przestudzoną marynatą.
  7. Odstaw na całą noc do lodówki, by smaki się przegryzły.

Śledzie dobrze jest chłodzić nawet całą dobę. Dzięki temu smaki wspaniale się połączą i jeszcze bardziej będą zachwycały gości.

przepispotrawy wigilijneśledź

Wybrane dla Ciebie