Przepis dostałam od cioci z Wilna. Co roku robię takie śledzie na Wigilię i każdy się zajada

Na te śledzie co roku czeka cała rodzina. Szybko wygryzły zwykłe śledzie w oleju czy te po kaszubsku. Prosty i pyszny sos wspaniale komponuje się ze słonymi kawałkami ryby.

Śledzie po wileńsku idealnie sprawdzą się w ŚwiętaŚledzie po wileńsku idealnie sprawdzą się w Święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To danie idealne na świąteczny stół. Śledzie po wileńsku co roku robią furorę i niejednego śledziowego sceptyka przeciągnęły na dobrą stronę. Słodko-kwaśny sos doskonale komponuje się z delikatnym mięsem śledzia, tworząc niepowtarzalny smak. Na drugi dzień Świąt zawsze muszę przygotować dodatkową porcję. Na szczęście wszystko robi się szybko, prosto i bez większego wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałwan w tropikach na Święta zrobi furorę. O makowcu i serniku wszyscy zapomną

Śledzie po wileńsku - prosty przepis na Wigilię

Śledzie po wileńsku to potrawa, która wyróżnia się wyjątkowym smakiem dzięki sosowi pomidorowemu z solidną porcją podsmażonej cebuli. Do tego smak podkręca dodatek ogórka, który przyjemnie chrupie i dodaje nieco kwaśnego smaku.

Śledź po kaszubsku - Pyszności
Śledź świetnie smakuje z sosem pomidorowym- Pyszności © Canva | Shaiith

Śledzie po wileńsku świetnie sprawdzają się jako przekąska, dodatek do obiadu lub kolacji. Można je podawać na kanapkach, z ziemniakami lub jako samodzielne danie.

Ketchup pikantny możesz zastąpić łagodnym, jeśli wolisz jego smak. Najlepiej wybrać tutaj śledzie matias.

Składniki:

  • 700 g filetów śledziowych,
  • 500 g cebuli,
  • 5-6 ogórków konserwowych,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 120 g ketchupu pikantnego
  • 1/4 szklanki wody
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Filety wymocz w wodzie przez około 2 godziny, by pozbyć się nadmiaru soli. Zmieniaj ją co jakiś czas, próbując przy tym, czy smak już jest odpowiedni. Śledzie wymoczyć możesz również w mleku.
  2. Po namoczeniu osusz rybę kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obierz, pokrój w pióra i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  4. Gdy cebula zacznie się rumienić, dorzuć pokrojone w kostkę ogórki, koncentrat oraz ketchup.
  5. Zagotuj i odstaw do wystudzenia.
  6. Pokrojone filety przełóż do słoika i zalej przestudzoną marynatą.
  7. Odstaw na całą noc do lodówki, by smaki się przegryzły.

Śledzie dobrze jest chłodzić nawet całą dobę. Dzięki temu smaki wspaniale się połączą i jeszcze bardziej będą zachwycały gości.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis