PoradyNiewielu wie, że śledzie i matiasy to nie to samo. Różnica jest zasadnicza

Niewielu wie, że śledzie i matiasy to nie to samo. Różnica jest zasadnicza

Wigilia i postne piątki zdecydowanie rybami stoją. Wśród nich pojawia się często śledź w różnej odsłonie. Jedni jedzą go w oleju, inni pod pierzynką, nie brakuje też miłośników śledziowej zupy. Zanim jednak zabierzemy się do przygotowania, trzeba wybrać odpowiednią rybę.

Czym różnią się matiasy od zwykłych śledzi?
Czym różnią się matiasy od zwykłych śledzi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.12.2024 11:27

Gdy Boże Narodzenie się zbliża, wiele osób zaczyna planować świąteczne menu, w którym centralnym punktem jest często ryba, a zwłaszcza śledź. Podczas przygotowań możemy spotkać się z dwiema nazwami: matiasy oraz śledzie, które bywają mylone. Różnice między nimi można zauważyć w ich przygotowaniu oraz smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledź czy matias - czym się różnią?

Matiasy to młode śledzie atlantyckie, łowione przed pierwszym tarłem, co sprawia, że ich mięso jest delikatne i pełne wartości odżywczych, jak witaminy i minerały. Matiasy, w przeciwieństwie do dojrzałych śledzi, nie wymagają moczenia w mleku. Są mniej słone i mają delikatniejsze mięso. Niestety, na rynku często spotykamy śledzie sprzedawane jako matiasy, które w rzeczywistości są starszymi rybami o twardszym mięsie i wymagają moczenia.

Małe kanapki ze śledziem i marynowanym imbirem
Małe kanapki ze śledziem i marynowanym imbirem© Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Śledzie, jako ryby dojrzałe, mają bardziej wyrazisty smak i twardszą konsystencję mięsa niż młode matiasy. Długi proces dojrzewania sprawia, że ich mięso jest mniej tłuste i bardziej włókniste. Z uwagi na intensywny, słony smak i charakterystyczny zapach, śledzie przed przygotowaniem wymagają moczenia w mleku, które pomaga złagodzić te cechy. Po odpowiednim przygotowaniu śledzie mogą być spożywane na surowo, np. w sałatkach lub poddane obróbce termicznej poprzez smażenie czy pieczenie.

Najlepsze śledzie na święta

Matiasy są uznawane za przysmak w ogromnych częściach świata. Wyławiane w sposób zgodny z normami ekologicznymi otrzymują specjalny certyfikat unijny TSG, który potwierdza ich jakość. Niestety, ich dostępność w sklepach jest ograniczona, dlatego warto zwracać uwagę na wygląd mięsa, które powinno być różowe i błyszczące.

Śledzie po chłopsku świetnie sprawdzą się na święta
Śledzie po chłopsku świetnie sprawdzą się na święta© Adobe Stock

Obydwa rodzaje ryb, czy to w formie surowej jako składnik sałatki, czy usmażone, zachowują swoje wartości odżywcze, dostarczając organizmowi cennych kwasów tłuszczowych i witamin D3 i A.

poradyśledziemarynowane śledzie

Wybrane dla Ciebie